Братя и сестри, Христос воскресе!Българският народ неслучайно е нарекъл Възкресение

...
Братя и сестри, Христос воскресе!Българският народ неслучайно е нарекъл Възкресение
Коментари Харесай

Възкресение Христово Пасха

Братя и сестри, Христос воскресе!
Българският народ неслучайно е нарекъл Възкресение Христово " Великден ". Това е празник на празниците и празненство на тържествата. Ден на успеха над гибелта и тлението, ден на предвкусването на безконечния благословен живот, обещан на всички християни, ден на превъзмогването на злите сили в нас и в света.
С поздрава " Христос воскресе " и отговор " Воистину воскресе " православните християни се поздравяват в продължение на 40 дни след Великден. Христос щеше да бъде единствено един елементарен еврейски преподавател, който изцелява заболели и умира трагично на кръста, в случай че Бог не беше удостоверил Неговата задача посредством Възкресението. За вярващите Възкресение Христово е ключът към тайната на живота и гибелта. Великден не е единствено връщане на един труп към живота. Хора са възкръсвали и преди, и след Христос. Но те рано или късно още веднъж са умирали. Богочовекът Христос е единствената персона в историята, която след Възкресението Си живее постоянно в Бога и за Бога. Възкресението Христово потвърждава, че Иисус от Назарет не е единствено оракул, както считат мюсюлманите и не е единствено преподавател, както настояват окултистите. Христос е Син Божи, " Светлина от Светлина, Бог истинен от Бог истинен ", както е писано в признака на вярата. Щом Христос не е мъртъв, а жив и прочут, Той избавя Своите почитатели от прегрешението и безконечната гибел в пъкъла, която чака всички невярващи. Благодарение на Възкресението се основава Църквата, която победи към този момент 2000 години и става основа на християнската цивилизация. Всички ние сме членове и длъжници на тази цивилизация и на нейните морални правила.
Премъдрият Соломон споделя, че има време за рев, има време и за смях. През Страстната седмица съпреживявахме мъченията и гаврата с Богочовека, а през днешния ден, когато Той възкръсва, както е предсказал, към този момент няма място за рев и тъга. Едно от днешните църковни песнопения гласи: " Този ден го е Господ сътворил, да се зарадваме и развеселим в него! " Радост, велика наслада звучи в пасхалния привет: " Христос Воскресе " - " Воистину воскресе! " Кой ще ни отнеме безконечното общение с Възкръсналия Божи Син? Кой ще ни раздели от щастието освен да бъдем в Неговото наличие, само че и да участваме в тайнството Евхаристия, което Той е основал, да вкусваме Неговото тяло и да пием Неговата кръв? Християнството е единствената вяра, в която вярващите директно поддържат връзка с Бога и стават част от Него. Тази неповторима опция ни е дадена посредством Възкресението. То отваря дверите на безконечния живот и подсигурява бъдещото възкресение на цялото човечество, което ще населява нова земя и ново небе. Затова в този момент насладата е похвална и смехът - благословен.
Св. Григорий Богослов написа: „ Христос възкръсна от мъртвите - възкръснете с Него и вие; Христос е в Своята популярност - възлезте и вие към Неговата слава; Христос се изтръгна от гроба - освободете се и вие от оковите на прегрешението! " Нека нашите сърца откликнат на вестта за възкръсналия Христос с подготвеност да следваме Неговите заповеди. Нека светлината на Христовото Възкресение прогони от нашия живот мрака на прегрешението и да го извърши с каузи на Божията истина, любовта и милосърдието. Нека се помолим Бог да ни дарува здраве, мир, благоденствие и избавление.
Преди среднощ в църквите се чете фрагмент от Евангелието на Матей и свещениците известяват най-великото знамение в историята - Възкресение Христово. Всяка година в среднощ на Великден в църквата на Божи гроб се спуска небесен пламък, който възпламенява свещите на Йерусалимския патриарх. Във всички православни църкви се повтаря алегорично този ритуал, като свещениците предават пламъка на своите свещи на множеството вярващи. Хората занасят горящите свещи в къщи, с цел да възпламенят кандилата си. Те се поздравят с Великден и си разменят козунаци и червени яйца, които са облик на възкресението. Празникът продължава цели три дни и на него не се работи. Посещават се гробовете на околните, където се палят свещи и се слага козунак и яйце. Следобед има бит да се гостува на кръстниците. Вечерта се извършва така наречен Второ Възкресение, по време на което се възпоменава визитата на жените-мироносици на гроба на Христос. Според евангелията точно дамите, а не мъжете отиват сутринта там, намират камъка отвален и чуват радостната новина от един ангел. Припомня се и явяването на възкръсналия Спасител в същия ден пред смаяните Му възпитаници. Той им заповядва: " Идете, научете всички нации, като ги кръщавате в името на Отца и Сина и Светия Дух... Аз съм с вас през всички дни до свършека на света " (Мат. 28:19-20). По време на вечерната работа евангелският текст се чете на разнообразни езици като илюстрация на проповедта на апостолите по целия свят.

Христос воскресе! Воистину воскресе!
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР