Братислава. Зузана Чапутова, адвокат от град Пезинок (Западна Словакия), 45-годишна,

...
Братислава. Зузана Чапутова, адвокат от град Пезинок (Западна Словакия), 45-годишна,
Коментари Харесай

ТАСС: Зузана Чапутова е новият президент на Словакия

Братислава. Зузана Чапутова, юрист от град Пезинок (Западна Словакия), 45-годишна, бе определена за държавен глава след втория тур на президентските избори, извършени в събота, предава TACC .
Тя ще стане петият президент на Словакия, откакто страната получи самостоятелност през 1993 година и ще бъде първата жена в историята, която ще управлява републиката.
Нейните президентски отговорности ще бъдат трансферирани от настоящия държавен глава Андрей Кискa на 15 юни.
Съперникът Чапутова, който показва демократични възгледи във втория кръг на президентските избори, беше Марош Шефчович, заместник-председател на Европейската комисия по въпросите на енергийния съюз, чиято кандидатура беше интензивно насърчавана от ръководещата партия Словакия, „ Социалдемокрация “.
Подкрепата, която гласоподавателите предоставиха на към момента малко прочут юрист, която се интересува най-вече от локалната и районната политика, демонстрира сериозен спад в престижа на социалдемократите измежду словаците.
Поражението на Шефчович ще се отрази отрицателно на рейтинг на ръководещата партия и може доста да отслаби позицията й на националната политическа сцена.
Чапутова бе подсилен от 58,4% от гласоподавателите, взели участие в гласуването на втория тур на изборите. Шефчович събра 41,6% от гласовете. Тя поведе в множеството изборни региони. Жителите на Братислава и региона на Братислава (73,74%) гласоподаваха за нея изключително всеобщо.
" 1 055 118 гласоподаватели гласоподаваха за Чапутова, а 751 924 гласоподаватели гласоподаваха за Шефчович ", сподели източник от Държавната изборна комисия предТАСС.
Избирателната интензивност е 41,8% от 4 450 000 гласоподаватели в републиката, която има население от 5 455 087 жители. Показателят за интензивността е най-нисък в цялата история на директните президентски избори, които се организират в републиката на всеки пет години.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР