Братислава. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева участва

...
Братислава. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева участва
Коментари Харесай

Екатерина Захариева участва в Срещата на външните министри от ОССЕ

Братислава. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева взе участие в 26-ата министерска среща на Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ), която се организира в Словакия в границите на Словашкото председателство на организацията. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на външните работи .

“Благодаря на министър Мирослав Лайчак за отличното председателство. На неофициалната ни среща във Високите Татри всички се съгласихме да работим за възобновяване на спазването на главните правила на ОССЕ, съдържащи се в Заключителния акт от Хелзинки. Подкрепям Апела от Братислава на министър Лайчак. В тази връзка не трябва да губим от полезрението спора в Украйна. Искам да подчертая особено значимата роля на полевите задачи на ОССЕ в Украйна, както и приноса на моите близо 50 сънародници в двете задачи ”, сподели Захариева в изявлението си на форума.

Българският вицепремиер изрази удовлетворение от това, че филантропичното направление на ОССЕ беше измежду целите на Словашкото председателство, като особено подчертава върху проведените събития за битка с антисемитизма и обстоятелството, че идното Албанско председателство ще продължи осъществяването на същите цели. България изрази и цялостна поддръжка за Албания като иден Председател за 2020 година.

В рамките на форума на ОССЕ вицепремиерът Захариева организира двустранни срещи с министрите на външните работа на Албания, Беларус и Румъния.

С новия външен министър на Румъния Богдан Ауреску тя установи, че двете страни имат съвсем цялостно съвпадане на позициите по главните досиета от външната политика на Европейския съюз. Обсъдени бяха и редица въпроси от двустранните връзки, в това число потребността от прогрес по проектирането и построяването на трети мост над река Дунав. “Не може за 30 години да успеем да изградим единствено един нов мост ”, сподели Захариева. На среща на транспортните министри на България и Румъния през юни т.г. бе контрактувано да се приготви междуправителствено съглашение за построяването на трети мост над Дунав при Свищов и Зимнич.

С Владимир Макей, министър на външните работи на Беларус, тя разиска идното му посещаване в София на 6 февруари 2020 година, първо на беларуски външен министър у нас. Двамата министри набелязаха областите от съвместен интерес, които ще обсъдят по време на визитата.

Временно изпълняващият длъжността външен министър на Албания Гент Цакай благодари за незабавния отговор на България на апелите за помощ. “Реакцията ви е на същински другар, а същинските другари се познават в моменти като този. По приблизителни първични оценка ще са ни нужни близо 700 млн. евро. Над 7000 души са без покрив ”, сподели Гент Цакай.

Как оказа помощ България на Албания - можете да прочетете тук.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР