Братислава. Българското средно училище Христо Ботев“ в Братислава да влезе

...
Братислава. Българското средно училище Христо Ботев“ в Братислава да влезе
Коментари Харесай

Вицепрезидентът настоя българското училище „Христо Ботев“ в Братислава да се развива като иновативно учебно заведение

Братислава. Българското приблизително учебно заведение „ Христо Ботев “ в Братислава да влезе в листата на новаторските образователни заведения – за това настоя вицепрезидентът Илияна Йотова на среща със словашкия министър на образованието, науката и спорта Мартина Лубийова. Вицепрезидентът бе в словашката столица във връзка 70-годишнината на учебното заведение и откри юбилейната образователна година. „ Христо Ботев “ е измежду десетте най-авторитетни образователни заведения в Братислава.
Илияна Йотова благодари на словашката страна за поддръжката и грижите за образователното заведение. Мартина Лубийова изрази увереност, че би трябвало да се работи за обезпечаване на съвременно съоръжение в него и новаторски практики. Тази тематика вицепрезидентът разиска и със заместник-кмета на Братислава с сектор обучение Людмила Фаркашовска, която дава отговор за българското учебно заведение.
„ Имаме огромна потребност от положителни практики от страни със сходни проблеми като нашите “, означи вицепрезидентът Илияна Йотова пред словашкия министър на образованието Мартина Лубийова. „ Тенденциите са едни и същи, само че в България се усещат по-силно “, означи Лубийова.
Изтичането на млади високообразовани хора и дефицитът на механически готови фрагменти са измежду общите проблеми за България и Словашката република. „ Голяма неточност в България бе разформироването на професионалните междинни учебни заведения. Сега занапред сътворяваме дуална система, за която е належащо положително съдействие сред бизнеса и учебните заведения. Нужни са тласъци за работодателите, с цел да се включат в тази система “, акцентира вицепрезидентът.
Мартина Лубийова показа пред Илияна Йотова признатата от Словашката страна национална стратегия за развиване и обучение за идващите 10 години, която съдържа съответни ограничения и обезпечени за тяхното използване средства.
„ В България допуснахме разделянето на учебните заведения на положителни и неприятни. Системата на делегираните бюджети сътвори максимата „ Парите следват ученика “. Всичко това докара до огромни диспропорции “, съобщи вицепрезидентът. Илияна Йотова акцентира, че обгръщането на ромските деца в просветителната система нерядко се трансформира в невъзможна задача.
Вицепрезидентът означи, че България изпитва и дефицит на училищен фрагменти. „ За българите учителската специалност стана непопулярна. Вина носим като родители, общество и политици “, Илияна Йотова.
На срещата бе изразено общото мнение, че повече хора би трябвало да се убедят в нуждата от образование през целия живот, с цел да могат да се приспособяват към непрекъснато изменящия се пазар на труда.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР