Братислава – юли 2008 г. в Съединените щати ипотечната криза

...
Братислава – юли 2008 г. в Съединените щати ипотечната криза
Коментари Харесай

Словаците си написаха успешна история с еврото

Братислава – юли 2008 година в Съединените щати ипотечната рецесия набира скорост, която през идващите месеци се трансформира във финансова и нейната сянка последователно се разпрострира из целия свят. Икономическият балон към момента се надува, валутите на посткомунистическите страни от Централна Европа, в това число словашката крона, държат рекордни стойности.

Точно в този миг се стига до повратна точка, която ще засегне живота на всички словаци. Валутният курс на словашката валута, който над 2,5 години е в европейския валутен механизъм ERM II, се дефинира на исторически най-силното равнище от 30,126 крони за 1 евро. На процедура това значи, че от януари 2009 година по този валутен курс ще се обменя кроната в нашите банкови сметки за евро.

За словашките семейства това бе извънредно благополучен миг. Два месеца след фиксирането на курса през юли, американската банка Lehman Brothers се срина. Огромният балон се спука и провокира внезапен спад на международните финансови пазари. Стойностите на чешката корона, унгарския форинт и полската злота паднаха бързо. Финасовите специалисти пресметнаха, че в случай че бяхме закъснели няколко месеца с фиксирането на курса, щяхме да обменяме кроната в съответствие към 40:1.

Естествено, мощният курс на кроната не бе преференциален за всички. По-конкретно, на нашите експортьори, чиито артикули, предопределени за еврозоната, внезапно нарастнаха. Хората обаче решиха, че след обмяната ще имат доста повече евро в портфейла си. Точно такова, с каквото заплащат германците, австрийците, финландците или холандците.

Но не всичко беше идеално. Преди 1 януари 2009 година част от популацията не криеше своето терзание – от повишаването на цените, проблемите при преизчисляването, до това, по какъв начин ще привикват с новите пари. Все отново, едно е да дадеш в къщи на жена си заплата от 15 000 крони, друго – единствено 500 евро. И напълно друго е да заплатиш в бирарията 27 крони за една бира, в сравнение с 90 цента.

Да, прекосяването към еврото в действителност не беше елементарно. Кроните ни съпровождаха от 1918 година, когато породи независимата страна Чехословакия. В началото доста хора носеха със себе си калкулатори в магазина, с цел да преизчислят покупките си до последния цент, само че те даже не бяха нужни, защото през цялата 2009 година всички търговци бяха задължени да изписват цените на стоките както в крони, по този начин и в евро. Много от тях продължиха с тази процедура и през идващите години.

Фактически не се стигна до доста оскъпяване, от което доста хора се опасяваха. Светът се опомняше от финансовата рецесия, инфлацията последователно падна до най-малко, а цените нарастваха доста постепенно.

Ползите от въвеждането на еврото бяха доста повече. Вече не трябваше да обменяме пари, когато отивахме на пазар в австрийския Хайнбург, на няколко километра от Братислава. Чуждестранните туристи не бяха принуждавани да обменят пари в банките или бюрата, постоянно при извънредно неподходящи условия. Броят на туристите в Братислава и Татрите доста набъбна, което се отрази на туристическия бизнес.

Не на последно място, усили се и броят на вложителите в Словакия, защото огромна част от финансовата администрация отпадна.

Много бързо страната ни се трансформира във фактор за растежа на европейската стопанска система. Ясно е, че с изключение на промените на държавното управление на Микулаш Дзуринда, главната причина бе еврото. Именно с помощта на него се присъединихме към извънредния Клуб на еврозоната, който оказва огромно въздействие при икономическите решения на Европейския съюз.

Необосновано се оказа и терзанието, че Западът ще гледа на нас като на небогати родственици и в еврозоната ще свирим единствено втора цигулка. Обратното е правилно. Нито една от западноевропейските страни в никакъв случай не ни сподели, че сме по-малоценни членове на еврозоната. Винаги сме били равноправни сътрудници. И това важи освен за Словакия, а и за другите страни от някогашния комунистически блок като Естония и Словения, по-късно Литва и Латвия. Всички страни извършват контрактуваните критерии и са мотори на европейския напредък, привличайки вложители. Ако някой има проблеми, това са най-вече остарели членове на Европейски Съюз, като Италия, Гърция или Испания.

В началото на идната година словаците ще отбележат десетата годишнина от присъединението си към еврозоната. Днес съвсем всеки възприема цената на стоките в евро. Например, когато сме в Чехия, където цените са в крони, ние механично си ги преизчисляваме в евро. Едва тогава преценяме какво си коства да се купи.

Българите също биха могли да го създадат


С европейската валута България също има късмет да си напише сходна сполучлива история като Словакия. Не бива българите да се тормозят при вземането на решение дали да се откажат от лв.. Особено в този момент, когато става все по-ясно, че всеки различен път, друг от европейската интеграция, би бил неточност. Просто присъединението към общия валутен съюз, е в основата на целия този развой.

*Павел Новотни е редактор в авторитетния словашки ежедневник „ Хосподарске вести ” в Братислава, Словакия. Материалът е възложен извънредно на вестник „ Труд “ от създателя, със съдействието на българския дипломат в Словакия Йорданка Чобанова.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР