Братът на атентатора от Манчестър Арена е признат за виновен

...
Братът на атентатора от Манчестър Арена е признат за виновен
Коментари Харесай

Братът на атентатора от Манчестър Арена е признат за виновен за убийство

Братът на атентатора от Манчестър Арена е приет за отговорен за убийството на 22 души и оказва помощ за планирането на една от най-смъртоносните терористични офанзиви във Англия, оповестява " Гардиън ".

След присъдата ръководителят за битка с тероризма съобщи, че Абеди е ръководен от " болна идеология " и не би спрял да възнамерява убийства, до момента в който не бъде заловен . Главният детектив Саймън Бараклу, старши проверяващ офицер в нощта на нападението, съобщи, че Абеди не е посочил " нито една страст " или скрупули по време на процеса .

Бомбата бе взривена от по-големия брат на Абеди, Салман, и Абеди се опита да насочи виновността едиснтвено към мъртвия си брат. Оказа се обаче, че Абеди е стоял един до друг с брат си , който работи като капитан, водач и механик, споделящи обща цел да убият и осакатяват колкото се може повече хора при атентата след концерта на Ариана Гранде.

22-годишният, който е бил на 19 години по време на атентата, прекарва месеци наред дружно с брат си, събирайки съставки и изграждайки прототипи на бомби . Месец преди атентата, братята, към този момент построили ресурси от химикали на два адреса в южен Манчестър, ще бъдат принудени небрежно да реалокират съставките за произвеждане на бомби.

На 6 април 2017 година родителите на братята и сестрите, Рамадан и Самия, идват във Англия за малко посещаване и на двамата е казано, че ще се върнат в Либия с еднопосочни билети след броени дни със самолетни билети, купени от по-възрастните им брат, Исмаил.

Предвид идното им тръгване и опасенията, че проектите им ще бъдат провалени, братята към този момент не могат да употребяват разнообразни адреси за предпазване на материалите за експлозивите си. 48 часа преди заминаването си те трансферира всичко в бял " Нисан Микра ". Впоследствие колата е паркирана на паркинг наоколо до дома на братята, часове по-късно отпътуват за Либия с родителите си.

Четири дни преди офанзивата, Салман се връща самичък в Манчестър . " Всичко, което Салман трябваше да направи, е да събере каквото му би трябвало от Микрата ", съобщи прокурорът, Дънкан Пени. Минути преди гърмежа съгласно либийските управляващи, Абеди се обадил на майка си и по-малкия си брат в Триполи, да изиска амнистия за това, което е на път да направи.

Експлозивът, препълнен с винтове и болтове като шрапнел, се взривява в точния миг, когато хиляди мъже, дами и деца излизат в края на концерта малко след 22.30 ч. на 22 май 2017 година

В деня след атентата Хашем Абеди е задържан в Либия . Неговите отпечатъци и ДНК са открити върху редица значими предмети, в това число части метал, компактно завити в спонтанни цилиндри и апартамент, където бяха открити следи от самоделно взривно вещество. Телефонните записи също го свързват с атентата.
 Атентаторът от Манчестър бил избавен от английските Военноморски сили в Либия през 2014 година
Атентаторът от Манчестър бил избавен от английските Военноморски сили в Либия през 2014 година

" Дейли мейл " добавя, че Абеди и по-малкият му брат Хашем са измежду 100 английски жители, които са спасени
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР