Брат и сестра от Асеновград покоряват върхове в музикалното изкуство.

...
Брат и сестра от Асеновград покоряват върхове в музикалното изкуство.
Коментари Харесай

Брат и сестра от Асеновград покоряват върхове в света на пианото

Брат и сестра от Асеновград покоряват върхове в музикалното изкуство. Пианистите Виктория и Николай Петкови споделиха с екипа на Actualno.com чувството от магията, когато си на сцената и като че ли няма друго, с изключение на мелодията. Изначално цялото семейство, в което са израснали общо три девойки (Теодора, Виктория и Елизабет) и едно момче, е музикално. Гордата майка на четири деца е отдала живота си на развъждането и възпитанието на рожбите си.
Николай, който е на 11 година, е единственият мъж в фамилията, след таткото. Обучава се в отдалечена форма в частно учебно заведение. Харесва му да се занимава с математика, информатика и програмиране и откакто приключи счита да продължи образованието си в тази тенденция. Свири на пиано от 2014 година Първият музикант в фамилията е бащата, който преди време е свирил на акордеон. По настоящем той се занимава с IT технологии. Дарбата си да свири на пиано е наследил, както от родителя, по този начин и от сестрите си.
Здравите основи в музиката получава от учителят си по пиано - Васка Владимирова. ”С пияното показвам себе си. Независимо дали съм сърдит, отчаян, или благополучен. Музиката разкрива страстта ми ", споделя 11-годишният гений от Асеновград. Той движи пръстите си по клавишите с лекост, като че ли прелита над тях. Николай е печелил няколко пъти специфична премия във " Фестивал на младите гении - Христо Ботев " в Пловдив. Заслужил си е и първото място на музикален конкурс в Хасково. От " Надежди, гении и майстори " в Добрич, където конкуренцията бе извънредно мощна, асеновградчанинът се върна с трето място. Там му е бил връчен и диплом за артистично показване, " което значи да свириш с възприятие и да ползваш цялото си тяло и сила, с цел да разкажеш една история, свирейки " .
Николай споделя, че терзание постоянно съществува, когато излизаш на сцена и участваш в състезания. " Когато съм обезпокоен си споделям: " Давай, все в миналото ще се свърши това ", изяснява шеговито младежът. По думите му, с цел да свири на пиано един музикант е нужен с изключение на гений да има и голямо самообладание и неизменност. Свободното си време момчето посвещава на развлечение с другари и четене на книги. Той споделя, че фамилията постоянно е подкрепяло неговото предпочитание да свири на пиано. Николай споделя, че в действителност от време на време му се е желало да се откаже, само че постоянно се връща, тъй като музиката, която струи от пианото, е красива.
" Когато се кача на сцена чувството е прелестно, само че аз нормално бързам да сляза от там, тъй като не обичам доста светлината на прожекторите да е върху мен ", споделя непретенциозно момчето. Той добави, че с цел да се научи да свири добре на пиано един музикант би трябвало доста време за подготовки. И с изключение на гений, един добър пианист би трябвало да има предпочитание и подкрепяща среда към него. Николай се упражнява по час, два на ден. Казва, че няма обичан музикант, на който да подражава. Мечтата му не е да бъда пианист, а по-скоро да се занимава с информатика. Иска да стане отличен програмист, а пианото ще му бъде за наслаждение.
Едновременно с образованието и музикалните уроци, 11-годишният асеновградчанин посещава школа по алгоритмично програмиране и откакто приключи ще може да ползва знанията си в направата на компютърни игри. Освен всички тези занимания му остава време и да тренира шинкиокушин локален състезателен клуб, където също съумява да печели влиятелни оценки.

Виктория е неговата по-голяма сестра. Тя е 16-годишна и свири на пиано от повече от 10 години. Също, като брат си Николай, тийнейджърката е стартира да се учи на това изкуство в класа на Васка Владимирова, когато е била едвам на 5 година През 2016 година по време на интернационалния фестивал " Мишо Тодоров " в Сливен ориста я среща с гръцки артист, при който по-късно стартира да върви на уроци по пиано. Там Виктория е спечелила премията майсторски клас при него. Тъй като той е непрекъснато по участия или в Сливен, или в София се постанова тя да пътува, с цел да посещава часовете при него в тези два града. Но подготовките й не престават по няколко дни.
Миналата година Виктория се е класирала трета на различен интернационален конкурс - " Наследството на Орфей ", състоял се в Албена. А в Добри от фестивала " Надежди, гении, майстори " е спечелила първото място в своята възрастова група. 16-годишната тийнейджърка също се образова в отдалечена форма в частно учебно заведение. Казва, че рядко й остава време за занимание, само че до опреди време в продължение на 10 години е упражнявала тенис на маса и е спортувала интензивно. През свободното си време обича да чете книги и като всеки младеж - да излиза с другари и да се разхожда из планината. Винаги когато й се отдаде опция посещава театрални постановки. Спестяванията си постоянно харчи или за ноти, или за билети за оперни спектакли
" Пияното ми дава страст, която малко хора могат да схванат. Не желая да звуча височияеща изключително, само че в действителност изкуството е един различен свят, който доста ми оказва помощ да преоткривам себе си. Едновременно с това, пианото развива самообладание и дисциплинираност, централизация и ме учи да обръщам огромно внимание на детайлите. Често се случва да бъркам по време на изяви. В такива моменти първата ми реакция е да се стресна, само че след това ми става занимателно и стартирам да се подсмихвам. Разбира се, постоянно в главата ми е по какъв начин да продължа без да усети публиката, че съм позволила неточност ", описа разгорещено пред Actualno.com Виктория.
Тя показа, че има доста пианисти, които почита и на които подражава. Харесва й да бъде на сцената. Предпочита под светлината на прожекторите да бъде сама, тъй като по този начин може да се концентрира върху това, което би трябвало да прави. " Тогава знам, че не би трябвало да върша нищо друго, с изключение на просто да изсвирвам. И го върша. Пренасям се в едно друго измерение ", сподели надарената асеновградчанка. Тя репетира уменията си по пиано вкъщи в границите на 4-5 часа на ден. Понякога, само че по-рядко, се е случвало да свири и по осем часа. Съветът на Виктория Петкова към младите пианисти е да го вършат с душа, да бъдат търпеливи и съответни в работата си и да знаят, че това, което вършат доближава по невероятен метод до сърцата на хората. Мечтата на 16-годишното момиче е да се трансформира в концертна пианистка.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР