Браншовите организации в крайморска Добруджа настояха пред министъра на околната

...
Браншовите организации в крайморска Добруджа настояха пред министъра на околната
Коментари Харесай

Ново очертаване на териториите по НАТУРА 2000 поискаха в Каварна от министър Нено Димов

Браншовите организации в крайморска Добруджа настояха пред министъра на околната среда и водите Нено Димов да се направи ново обрисуване на териториите, които влизат в предпазената зона „ Комплекс Калиакра ”. Това стана на среща в Каварна на министъра с локалната общественост и управляващи. Сформираните в морския град работни групи по проблема към този момент работят за преразглеждане на Плана за ръководство на зоната. 

Групите са четири – по земеделие, енергетика, лов на риба и строителство и туризъм, и ще търсят уравновесено решение на казуса.

До средата на другата седмица те ще изпратят в министерството мнения по проекта. След това ще се организира среща сред работните групи и специалистите на Министерството на околната среда и водите на място в Каварна, съобщи министър Димов. Според него е належащо да бъде открито оптимално уравновесено решение сред другите наранени страни.
 Нено Димов Каварна среща Дарик Добрич
Министърът изясни, че в проекта за ръководство  има несъмнено  добри, само че и несъмнено неприемливи моменти.  Неприемливо  е да вземем за пример настоящо гробище в село Топола да влиза в НАТУРА 2000 и е явно, че то би трябвало да бъде извадено от зоната, сподели Нено Димов, който след срещата посети гробището.

На срещата бе декларирано предпочитание за ново обрисуване на териториите, които влизат в предпазените зони. Министър Димов акцентира, че е допустимо интернационално приет колектив от български учени да направи такива описания по прецизно спазена методология.

„ Така ще се види дали всичко, което е картирано, дава отговор на условията, кои са регионите и какво би трябвало да бъде направено. Това обаче е средносрочна мярка, краткосрочната е разглеждането на проекта за ръководство ”, съобщи министърът.

Кметът на Каварна Нина Ставрева уточни, че министър Димов е заречен локалните управляващи да получат първичните данни за теренните изследвания, които са правени, и методологията, по която е обрисувана територията на предпазената зона. Тя категорично акцентира, че е значимо работните групи и специалистите да работят на място,  „ тъй като в случай че първичната работа беше свършена на място, през днешния ден нямаше да го има този проблем ”.
 Нено Димов Каварна среща Дарик Добрич
Група недоволни жители посрещнаха министър Нено Димов пред общината с плакати, които бяха издигнати и при огромния митинг предходната седмица против възбраната да се правят стопански действия в предпазените зони. " Върнете ни парите за закупените земи ", " Добруджа ви храни, а вие я предадохте " и " Милиони от НАТУРА за вас, заеми и бедност за нас " бяха част от лозунгите.
 Нено Димов Каварна среща Дарик Добрич
По тематиката Все още няма консенсус по проблема " Калиакра ", търсят се допустими разновидности Групите за проекта за ръководство на " Комплекс Калиакра " стартират работа
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР