Браншовите организации в хазарта и Националният съвет за саморегулация започват

...
Браншовите организации в хазарта и Националният съвет за саморегулация започват
Коментари Харесай

Разработват етични правила за хазартните оператори

Браншовите организации в хазарта и Националният съвет за саморегулация стартират разработка на нови правила за обществено виновна реклама на хазартната активност. Идеята е правилата, които бъдат написани за промотиране на бранша, да са съобразени с грижата и отговорността към обществото.

По този метод от сектора се включват в помощ на страната и в битката против незаконния
хазарт.

На взаимна среща в четвъртък беше сложено началото на работата по новия кодекс, който ще наложи доброволни ограничавания, целящи отбрана на уязвимите групи от въздействието на рекламата на нелицензираните марки и уеб сайтове. Според оценките на специалистите точно те крият максимален риск за податливите обществени групи.

„ За мен най-големият позитив от тази среща е, че промишлеността към този момент се е обединила зад разбирането за нуждата от саморегулация. Ние почитаме закона, несъмнено, само че държим и на свободата на комерсиалното слово, и когато има такава независимост, тя би трябвало да бъде направена по допустимо най-етичния метод, с цел да обезпечи отбрана на обществото и най-много на най-уязвимите групи, каквито са децата. От тази позиция такива конгреси като днешния са доста потребни, тъй като саморегулацията е нещо, което самичък обещаваш. Има статистики, които демонстрират, че когато самичък обещаваш нещо, наклонността е най-малко 85% да го спазиш, до момента в който, когато има насила, наклонността е да търсиш метод да заобиколиш разпоредбите “. Това съобщи пред   Ели Герганова – ръководител на Управителния съвет на Националния съвет за саморегулация (НСС).

„ Нашата цел е да актуализираме съществуващите в този момент правила за реклама на
хазарт, които са в действие от 10 години към този момент, по отношение на актуалните потребности на обществото. Чуваме това, което неправителствени и други организации споделят, чуваме и промишлеността, и търсим да реализираме оня баланс на ползи, който да обезпечи развиването напред малко по малко. Да вървим напред тъй че промишлеността, рекламодателите, рекламните организации и медиите дружно, ръка за ръка, да обезпечават отбрана най-много на децата “, безапелационна е тя.

„ Това са нашите упования от бъдещите текстове. Те естествено стъпват на документи, които ние имаме от Европа, от европейски асоциации в хазартната промишленост, стъпват на нашите досегашни правила и в този момент се опитваме да инкорпорираме към този момент обещаното от промишлеността на предходни срещи в Народното събрание, действия, които те непринудено дават обещание да вършат отсега нататък, с цел да не провокират публично неодобрение “, акцентира Ели Герганова.

В края на предходната година лицензираните оператори към този момент подписаха и меморандум, съгласно който във всяка реклама би трябвало да има и апел за виновна игра и рационално
залагане и да не се презентират залозите като решение на персонални, финансови или професионални проблеми. 

Освен това няма да се излъчват реклами по радиото и малкия екран сред 5:00 и 18:00 часа, няма да се популяризира покрай учебни заведения и участниците в рекламите ще имат навършени 23 години. 

Лицензираните оператори поемат и ангажимент да приключват връзките си със свои сътрудници (афилиейти), които популяризират незаконен онлайн
хазарт.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР