Браншовите организации от строителния и инвестиционен сектор поискаха от регионалния

...
Браншовите организации от строителния и инвестиционен сектор поискаха от регионалния
Коментари Харесай

Министър Комитова: Програма за саниране твърдо ще има

Браншовите организации от строителния и капиталов бранш желаеха от районния министър отсрочване на новата Наредба за налична среда с една година.

Отмяна на влизането в действие на новата Наредба за установяване на условията за досегаемост и повсеместен дизайн на детайлите на наличната среда в урбанизираната територия и на постройките и оборудванията за период от една година и усъвършенстването ѝ с оферти от всички браншови организации. Това желаеха на среща с министъра на районното развиване и благоустройството арх. Виолета Комитова представители на професионални организации, работещи в областта на капиталовото планиране и строителството.

В нея участваха представители на Камарата на строителите в България, Камарата на архитектите в България, Камарата на инженерите в капиталовото планиране, Съюза на архитектите в България и Съвета на браншовите организации в бранш " Строителство ". Те предложиха в този период да продължи да работи анулираната Наредба № 4 от 2009 година за планиране, осъществяване и поддържане на градежите в сходство с условията за налична среда за популацията, в това число за хората с увреждания, с цел да може да се завършат капиталови планове, които са направени по нея.

От браншовите организации показаха, че новата разпоредба за налична среда основава напрежение и цялостна нестабилност пред бранша. Освен това ще докара до отлив на вложители и оскъпяване на строителството на нови здания и уреди с към 30%. Организациите са подготвени за разговор с специалистите в Министерството на районното развиване благоустройството и ще дадат своите оферти, с цел да може наредбата да бъде усъвършенствана, прецизирана и работеща.

С браншовите организации министър Комитова разиска също измененията в Закона за устройството на територията, свързани с използването на уличната регулация, за които ще се търси метод за решение в границите на идващото Народно заседание.

Пред районния министър професионалните камари желаеха и поддръжка за запазването си като самостоятелни органи, както и законодателни промени, с които да се лимитират практиките за издаване на документи на лица без професионален опит, изключително в капиталовото планиране. Коментира се и основаване на специфична Наредба за авторския контрол и други

От страна на Камарата на строителите в България бе подложен въпроса за продължение на програмата за саниране, както и промени в Закона за шума, с които да се уточняват строително-ремонтните действия, които не могат да се реализират в избрани часове, с претекста, че се подвига звук. Строителите алармираха, че към този момент има налагани санкции.

„ Строителният развой би трябвало да се облекчи откъм нормативни условия, тъй като това струпване на наредби и закони отхвърля непознатите вложители, ще откаже и българските. Работата за последните 30 години в сектора стана 10 пъти по-трудна. Това не подтиква строителния бранш, като главен в нашата стопанска система ", разяснява министър Комитова. Тя бе безапелационна, че ще предложи да има по-сериозна резистентност на законите и наредбите в строителството. „ Всеки закон в капиталовия развой би трябвало да влиза в действие след една година, с цел да не се основават земетресения и да няма лобистки закони ", акцентира районният министър.

Твърдо ще има стратегия за енергийна успеваемост, увери министърът представителите на браншови организации.

„ Един от плановите фишове на Министерство на регионалното развитие в Плана за възобновяване и резистентност, по който работим, е нова стратегия за саниране. Ние влагаме различен смисъл на програмата, а не просто „ пакетиране " на постройките, в който те в действителност да са санирани, с нужните резултати и изгоди. Вкарваме поправилата на „ Зелената договорка ", обществен детайл и правдивост за участниците в плана. Новият план е изцяло друг от този, който се случваше до в този момент. Работим интензивно по тази мярка и колкото по-бързо подадем Плана, толкоз по-бързо ще тръгнат нещата ", сподели министър Комитова.

Тя добави, че програмата за саниране е един от четирите плана, по които ще работи Министерство на регионалното развитие. Другият значим план е за създаване на осведомителна система за администриране на капиталовия развой, като всички услуги ще са в електронна среда.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР