Браншовите организации на зеленчукопроизводителите сами ще решат как да бъдат

...
Браншовите организации на зеленчукопроизводителите сами ще решат как да бъдат
Коментари Харесай

Фермерите сами решават как да им помогне държавата заради кризата


Браншовите организации на зеленчукопроизводителите сами ще решат по какъв начин да бъдат подкрепени за загубите, претърпени поради пандемията, заяви министърът на земеделието Десислава Танева, представена от БНР.

Те ще могат за избират дали дотацията им да бъде на база площите, които обработват или на база прихода, който са заявили.

След утвърждението на Европейския парламент, България ще разпредели 100 млн. лв., с цел да компенсира загубите на земеделците.

Единствено градинарите, отглеждащи зеленчуци навън ще имат право на избор по какъв начин да бъдат подпомагани.

Дали да получат 65 лева на декар или 65 лева на 1000 лева разгласен в данъчната декларация приход.

Изборът обаче няма да е самостоятелен, а на браншовите организации.

Останалите браншове ще бъдат подпомагани по следния начин - производителите на плодове ще получат 50 лева на декар; на рози 90 лева на декар; на грозде 30 лева и на оранжерийни зеленчуци  540 лева на декар.

Подпомагането на животновъдите: 53 лева на глава животно за говеда; 63 лева за биволи; 10 лева за овце и кози; 1 лева за прасета. Птицевъдите ще получат по 8 ст. за кокошка 5лв. пък е компенсацията за пчелно семейство.

Предстои предлагането за заплащанията да бъде разисквано с представители на браншовите организации и с Европейската комисия.

Намеренията на Министерството на земеделие са кандидатстването да бъде оптимално облекчено и до края на лятото средствата да бъдат изплатени на земеделците.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР