Браншови организации от секторите земеделие и преработка излязоха с обща

...
Браншови организации от секторите земеделие и преработка излязоха с обща
Коментари Харесай

Фермери са против пренасочване на пари към държавни фирми

Браншови организации от секторите земеделие и преправка излязоха с обща позиция против, както те дефинират " харченето като за последно на средства от Програмата за развиване на селските региони. Недоволството им е съответно от това, че земеделското ведомство насочва средства от програмата за вложения в държавни структури като " Напоителни системи ", което, съгласно тях, е за сметка на чакащи финансиране фермерски планове. Таня Георгиева- изпълнителен шеф на Асоциация на земеделските производители в България.

" В рамките на съвещанието на Комитета по наблюдаване на програмата за развиване на селските региони от началото на април, стана ясно за желанията на администрацията - за новите целеви приеми за обществените субекти има частични средства  или се разчита на други неусвоени да бъдат трансферирани. Едно от терзанията ни, застъпено в позицията на 24-те организации е до каква степен реалистично е плановете да се случат в дребното оставащо време до края на програмата, и надлежно, какъв е рискът, заделяйки средства за тези приеми в близко бъдеще, те да не могат да бъдат пренасочени към други подмерки. "

Георгиева акцентира, че всички знаят, че и Напоителни системи имат потребност от вложения. Въпросът обаче е, че за застраховане на  приема няма подобен финансов запас и той би трябвало да се насочи  от други налични ограничения и подмерки.

По думите на  Георгиева, че за всички обществени средства откакто мине приемът и бъдат подписани контракти за финансиране, следва да проведат публични поръчки.

" В такива динамични политически времена резултатите не всеки път са положителни и има доста незнайни. Притеснителен е и моментът по подмярка 5.1, създадена по гледище на животновъдния бранш, като опция да се влагат средства, свързани с биосигурността, когато бяха избухнали епидемии от птичи грип и африканска чума по свинете.  От една страна, там има някакви средства по тази подмярка, а от друга, се предлага тези средства да се оформят за два целеви  приема - единият е Изпълнителна организация за битка с градушките  да закупи дронове  с бюджет от 6 млн. евро, без да е потвърдено, че това е ефикасен способ за битка с градушките. Има и недостиг, във връзка с законодателството за потребление на дроновете, касаещо сигурността им, и въпреки това, моделирането на метеорологичната конюнктура на национално равнище. Има комплицирани законови процедури по повод условията на околната среда и въздухоплаването ".

Сроковете за взимане на решения  са къси. Проектите по подмярка 4.1 и 4.2 са в рубрика " запаса ", т.е. те са прегледани от Фонд " Земеделие " и са възможни. Част от бенефициентите-фермери  са стартирали вложения и чакат само при увеличение на бюджета по подмярка 4.1 и 4.2 тъй наречените линия с точките да падне и  да бъдат написани контракти, финансирани и изпълнени доста по-бързо. 

" Интересът на частният бранш е да може да притегли планово финансиране и да завърши в цялостен размер и сполучливо вложенията. Докато при държавния бранш не сме уверени, че ползата е изцяло в тази посока - за цялостна реализация на капиталови планове ".

В късото време за реакция Георгиева прикани за натурализъм и прагматичност в решенията на ръководещите. Тя изрази надежда  министърът на земеделието да дефинира оповестената позиция  на браншовите организации от секторите земеделие и преправка като " конструктивна  рецензия " и да вземе ограничения.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР