Браншови организации, обединяващи дребни търговци на горива, отново заплашват с

...
Браншови организации, обединяващи дребни търговци на горива, отново заплашват с
Коментари Харесай

Търговци на горива отново плашат с масови протести

Браншови организации, сплотяващи дребни търговци на горива, още веднъж заплашват с всеобщи митинги поради промени в Закона за горивата, които кардинално би трябвало да влязат в действие на 27-и октомври, само че са в развой на преправяне. Такива планове бяха оповестени и през януари, когато още веднъж се повдигна полемиката с новите регулации за компаниите от сектора с петролни артикули и влизането им в действие бе отсрочено, а в това време се създадоха нови законови корекции.

Дребните търговци се притесняват от въздействието на монополистите на пазара, които съгласно тях се опитвали да спрат плануваните облекчения за регистрацията и гаранциите на бизнеса, по отношение на в началото записаните в закона. Промените бяха направени със съдействието на огромната част от бизнеса и поддръжката на Министерството на стопанската система. От Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива, обаче считат, че това е на път да се провали и предизвестяват за протестната си подготвеност в позиция, изпратена до министър Емил Караниколов.

Дребните търговци на горива са обезпокоени от прекъсването на разговора по измененията в Закона за горивата, който реализираха след тежки договаряния и митинги. Влизането му в действие се отсрочва от една година поради недоволството на дребните превозвачи на гориво, както и на земеделските производители и строители, които настоят да бъдат извадени от неговия обсег. Впоследствие заинтригуваните браншови организации, в това число Асоциацията на индустриалния капитал и Конфедерацията на работодателите и индустриалците дружно с Асоциацията на търговците, производителите, вносителите и превозвачите с посредничеството на министъра на стопанската система, създадоха нов вид, който сега е подложен на публично разискване.

" След 27-ми ние сме в неспособност да работим, само че освен ние, а и потребителите, имам поради земеделци, строители, мини и така нататък До 28-и те нито могат да купуват горива, нито някой има право да им кара ", сподели Симо Симов от асоциацията пред БНР. Организацията упорства държавното управление незабавно да вземе решение да отсрочи отначало наредбата, с цел да се даде опция на Народното събрание да прегледа новите промени в закона, да ги разиска и да ги гласоподава. В противоположен случай митингите под наслов " Жълтите жилетки " ще стартират още до края на октомври, предизвести Симо Симов. Живодар Терзиев, ръководител на Българската петролна и газова асоциация, която съставлява над 70% от бизнеса с петролни артикули у нас, разяснява, че законът е в действие от 28-ми януари 2019 година

" Веднъж неодобряваха неговото пускане с отсрочване на наредбата за 28 юли и в този момент, след края на 3-месечния интервал след нейното обявяване и влизане в действие, още веднъж се слага тематиката: " Ние не желаеме, ние сме доста хубави, ние сме най-честните и по тази причина дайте да няма подобен закон или да го отложим за следващ път ", сподели Терзиев пред БНР. Това е едно " приятелско намигане " към премиера, което не прави чест на различната асоциация, тъй като това е форма на опасност към властта, което аз не одобрявам. Смятам, че това е шантаж, с цел да спре за следващ път осъществяването на закона. Но това е незаконно - не виждам официални учредения да бъде отсрочен какъвто и да било период, не без намесата на Народното събрание ", сподели още Терзиев.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР