Браншовата организация се обяви против ограничителите по Графа © Велко

...
Браншовата организация се обяви против ограничителите по Графа © Велко
Коментари Харесай

Камарата на архитектите посочи съмнителни обществени поръчки за проектиране

Браншовата организация се разгласи срещу ограничителите по " Графа "

© Велко Ангелов Общини всеобщо афишират поръчки за планиране с нереалистични периоди и бюджети, като задачата най-вероятно е да отидат при избран реализатор. Това е посочил разбор на над 400 публични поръчки, направен от Камарата на архитектите в България (КАБ), данни от които бяха показани в понеделник. След обработката на информацията организацията е подала над 30 сигнала със подозрения за злоупотреби, като дребна част от поръчките са спрени, само че множеството са с определен реализатор и официално не са нарушили нормативната уредба.

Архитектите настояха за незабавни законодателни промени, които да лимитират дискриминационни условия - да вземем за пример условието за оборот и ISO документи, които нямат отношение към качеството на плана. Възможността да се печелят поръчки за направа на комплицирани механически планове с неуместни периоди от порядъка на два дни също би трябвало да бъде отстранена, считат членовете на гилдията.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Съмнителните търгове

Зам.-председателят на КАБ арх. Петкана Бакалова даде образци за проектантски поръчки, извоювани с нереалистични периоди. Един от тях е за градивно подсилване и енергийна успеваемост на главно учебно заведение в Панчарево, предоставен след търг на софийската " Енерджидизайн ", предложила период от 4 дни. " Би енд Джей груп " пък са взели поръчка на община Гоце Делчев за план за реорганизация на детска градина в с. Брезница, като са предложили период от 2 дни и цена, доближаваща се до оптималната позволена от 40 000 лева За съпоставяне - други участници в същата процедура са предложили периоди от 12 и 20 дни и двойно по-ниска цена. Запитан за случая, кметът на Гоце Делчев Владимир Москов е декларирал, че процедурата е законна.

Друг образец е с търг за предпроектни изследвания и правене на работен план за ремонта на Музикално-драматичния спектакъл " Константин Кисимов " във Велико Търново. Той е извоюван от " Климатроник ", като компанията е предложила период от 10 дни за разработване на работен план. Договорът е от ноември 2018 година " Това е невероятно. Работният план значи, че архитектът освен проектира и трансформира функционалните схеми, само че избира всички материали - настилки, ключове, контакти, осветяване, лайстни ", разяснява арх. Бакалова. " Мега билд " пък е спечелила поръчка на община Златоград за план за енергийна успеваемост на жилищен блок за период от 7 дни.

Фрапантен е и случай с поръчка на община Сливница, упълномощила на компанията " Кали " да изготви механически план за възобновяване на градския площад за период от 5 дни. Вместо посредством открита процедура компанията е определена с непосредствено възлагане. " Общините от ден на ден понижават цените за планиране, с цел да паднат под прага за открит търг. Това значи, че нямаме право да апелираме процедурата, а и се отразява на качеството ", сподели още арх. Бакалова. Тя настоя в Закона за публичните поръчки да се включи опция камарата да апелира търгове за планиране и строителство, които са под праговете за открита процедура. Организацията е подала сигнали за всички съмнителни процедури, само че в множеството от тях изпълнителите са определени.

Ревизия на законодателството

От Камара на архитектите се оповестиха и срещу опцията компании, които не са проектантски бюра и не дават отговор на Закона за камарите на архитектите и инженерите в капиталовото планиране, да вземат участие в поръчки за планиране. Арх. Владимир Милков от управителния съвет на камарата даде образец с компания на регистриран зеленчукопроизводител, която печели поръчки за планиране. Според арх. Бакалова над 50% от поръчките в бранша се печелят от непрофесионални компании. Подобно ограничаване обаче, като се изключи че е дискриминационно, не дава гаранции за по-качествени планове, още по-малко за качествено осъществяване. Архитектите се оповестиха срещу ограничителите по " Графа "
Браншовата организация ще се срещне довечера с кмета Йорданка Фандъкова, зам.-кмета по превоз Дончо Барбалов, основния проектант Здравко Здравков, арх. Иво Пантелеев, проектирал " Графа ", и представители на КАТ, с цел да заявят безапелационното си противоречие с слагането на високи ограничители по трасето на трамвая. Това би трябвало да остане пешеходно пространство, да се ограничи скоростта на трамвая и да се автоматизира прекъсването при пораждане на опция за случай, обявиха от камарата.

Управителният съвет на организацията също по този начин разкритикува мълчанието на техния член арх. Пантелеев във връзка с рецензиите към ремонта в центъра. Той се е оправдал с уговорка, която не му разрешава медийни изказвания. Според камарата обаче това държание е " недопустимо " и основава подстрекателство, че има нещо неправилно. Той като създател би трябвало да може да отбрани плана си, а уронването на репутацията на всички членове на камарата може да докара до наказания към него от страна на камарата, съобщи нейният ръководител арх. Борислав Игнатов.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР