Браншът ни е в колапс. Половината от производителите на гъши

...
Браншът ни е в колапс. Половината от производителите на гъши
Коментари Харесай

Производителите на гъши дроб в колапс

Браншът ни е в колапс. Половината от производителите на гъши дроб в България пуснаха кепенци, а останалите са пред банкрут. Причина за това е птичият грип, който върлува в страната втора година, а поради болестта бяха унищожени стотици птици. За това сигнализираха от Професионалната организация на производителите на водоплаващи в България, в която членуват близо 100 души. Най-голямото произвеждане на патици е концентрирано в Пловдивска област, следвана от Хасково, Добрич, Ямбол и Ловеч.

Фермерите се събират през днешния ден в Пловдив, с цел да търсят избавление за поминъка си. В края на предходната година те се оплакаха с писмо на премиера Бойко Борисов. Заради пандемията птичи грип от Българска организация по сигурност на храните блокираха клането на живи животни, стока за десетки милиони лв. и стотици хиляди еднодневни патета, които умираха в люпилните. От сектора подозират " злонамерен сюжет, учреден на компрометирани лабораторни проби, целящ да убие втория в света производител на гъши дроб и меса ", напи​саха в писмото си браншовиците.

В рамките на срещата ще се организира и общо заседание на европейската асоциация на производителите на гъши дроб и месо Euro Foie Gras, на която родната организация е член дружно с Франция, Белгия, Испания и Унгария. Отчет за активността през миналата година, опазването на здравето и хуманното отношение към водоплаващите, както и вероятността за идващия програмен интервал са част от тематиките, които също ще се дискутират.

До преди няколко години бяхме на второ място в света по произвеждане на гъши и пачи дроб, а нашата продукция се реализираше без проблем както в Европа, по този начин и в Азия. Пандемията птичи грип обаче „ ни обезглави “, а третият европейски производител след нас - Унгария, ни измести в класацията. Отделен е въпросът, че изкупните цени паднаха доста и те са разнообразни за обособените страни производителки. Например допреди 2-3 години внacяният в Бeлгия гъши дpoб oт Бългapия cтpyвaше eдвa 25,70 eвpo зa килoгpaм, дoкaтo фpeнcкият e c цeнa 41,70 eвpo. На процедура този двоен стандарт обезсмисля вложенията и напъните ни, разясняват от Професионалната организация на производителите на водоплаващи в България. По тяхна информация 80 нa cтo oт пpoдaвaния пo cвeтa фpeнcки гъши дpoб e бългapcки, нo сe изкyпува и пpeeтикeтиpa във Фpaнция.

По данни на Евростат през 2015 година Франция създава към 19 000 тона гъши дроб. България е на второ място в света с 2500 тона, а Унгария трета с 2000 тона. Износът на Франция възлиза на 5000 тона през 2015 година За съпоставяне България и Унгария дружно продават сред 3000 и 4000 тона. От Euro Foie Gras оповестяват, че годишното произвеждане на България за 2018 година е било 2800 тона, а на Унгария 3000-3200 тона.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР