Бранимира Маркова е една от последните гимнастички на Нешка Робева.

...
Бранимира Маркова е една от последните гимнастички на Нешка Робева.
Коментари Харесай

Главният мениджър Бранимира Маркова: И трите ни гимнастички продължават към Токио

Бранимира Маркова е една от последните гимнастички на Нешка Робева. Световна шампионка отборно дами от Аликанте, Испания, 1993 година Многократна носителка на медали от европейски шампионати и интернационалните шампионати. Работи като треньорка в ЮАР, по-късно в Италия. След завръщането си стартира работа в клуб " Левски ". Личен треньор е на Невяна Владинова и Катрин Тасева. От 2016-а година е основен управител на националния тим самостоятелно в художествената гимнастика. Пред " България Днес " Маркова показа по какъв начин е минала карантината за нея и девойките и какво им следва след началото на подготовката преди няколко дни.
- Г-жо Маркова, към този момент минаха няколко дни от старта на тренировките с девойките на " Спортпалас ". Как се усещат те - физически и душевен?
- Искам да благодаря на Министерството на младежта и спорта за опцията, която ни предоставиха националните тимове да възобновят подготовката си в залите на Национална спортна база, в толкоз сложна за целия свят обстановка. Момичетата са здрави, заредени с сила и голямо предпочитание за работа.
 @@@

- Кое беше първото, което направихте, откакто се събрахте след повече от два месеца?

- За първи път се видяхме преди към седмица, когато ни събраха, с цел да ни създадат проби за ковид. Там обсъдихме по какъв начин ще протече подготвителният интервал. С положително въодушевление и отрицателни проби заминахме за " Спортпалас ".
- В каква форма са след невижданото спиране на тренировки?
- Извънредното състояние ни свари преди старта на значими за нас надпревари. Подготовката ни вървеше доста добре, само че се наложи да спрем. Навлизането в спортна форма след толкоз дълго спиране е мъчно, само че мисля, че бързо ще наваксаме пропуснатото. В момента е значимо да се стартира последователно и деликатно, с цел да се избегнат травми. Всички девойки се оправят доста добре с поставените им задания.
- Успявахте ли и по какъв начин да контролирате заниманията им до момента в който бяха в обществена изолираност? Качили ли са килограми?
- След няколко прекарани дни у дома взех решение, че би трябвало да измислим нещо, с цел да не изгубят изцяло физическата си форма. Всеки ден се включвахме по няколко часа онлайн. Провеждахме типичен екзерсис (хореография по време на танц-б.а.), обща и специфична физическа подготовка и техника с апарат съгласно изискванията, в които девойките се намираха. Това беше единствения метод да бъдем в контакт.
- Те участваха в доста провокации в обществените мрежи. Имате ли обичано от тях?
- Следях с интерес и се забавлявах с всички провокации, които девойките споделяха в обществените мрежи. Всички бяха доста забавни и истински. Проведоха и няколко онлайн тренировки, в които се включиха доста хора от целия свят.
- Каква ще е програмата ви за подготовка оттук-насетне след отлагането на олимпиадата?
- За страдание към момента не се знае по кое време ще е допустимо да се организират надпревари. Най-трудно за мен сега е основаването на проект за подготовка без съответна цел. В момента работим върху неща, на които не можем да наблегнем по време на спортен интервал.
- Катрин към този момент разгласи, че остава до Токио. Ще останат ли Невяна и Боряна и по какъв начин им се отразява това отсрочване?
- Боряна, Катрин и Невяна поставиха големи старания за извоюваните квоти за олимпиадата. Това е един дълготраен труд на доста хора. За всички това отсрочване е ненадейно и неприятно. И трите девойки не престават подготовката си за идната олимпиада.
- Очертава се " нулева година " в гимнастиката. Това до каква степен ще промени обстановката в спорта ви? Доколкото знам идната година се чакат промени в правилника. Ще се състоят ли или ще ги отсрочат?
- Едногодишно спиране би се отразило зле на всяка спортна дисциплинираност. В момента никой не знае какво би могло да се случи. От интернационалната федерация по художествена гимнастика оповестиха, че правилника се резервира същия и през идната година. Продължаваме работа върху съчетанията, които поставихме при започване на сезона.
- Кое е най-голямото предизвикателство пред вас като треньор сега?
- Въпреки зародилата обстановка и неяснотата по кое време ще се проведат първите надпревари да направя всичко допустимо да запазя мотивацията на тима. В процеса на работа непрестанно се сблъсквам с разнообразни провокации. Едно от тях е и развиването на по-младите ни надарени гимнастички, които имаме.

- За вас персонално по какъв начин мина карантината и случвало ли ви се е в миналото да сте толкоз надалеч от залата?
- Рязко се смени ритъмът на всекидневието ми. В естествена обстановка живота ми протича доста динамично. За първи път ми се случи да остана у дома за толкоз дълго време. Успях да обърна внимание на неща, за които в никакъв случай не ми оставаше време. По забавно е, че още веднъж не ми доближаваше време за всичко, което желаех да направя.
- Какви са изискванията на " Спортпалас " сега?
- Всички доста обичаме " Спортпалас ". Тук обичайно стартира всяка наша подготовка. Условията, в които се намираме, са отлични. Взетите защитни ограничения по никакъв метод не пречат на тренировките ни. Полагат се изключителни старания да сме защитени оптимално и да се усещаме добре. " България Днес "
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР