Брането на трюфели се оказва доходоносна дейностОпитни гъбари от Велико

...
Брането на трюфели се оказва доходоносна дейностОпитни гъбари от Велико
Коментари Харесай

Гъбари печелят по 25 000 лева месечно от бране на трюфели

Брането на трюфели се оказва доходоносна активност

Опитни гъбари от Велико Търново припечелват приблизително по 20 000 – 25 000 лв. месечно. Заради добре платената стока в последно време квалифицирани фрагменти като инженери и икономисти напущат работните си места във компании и адвокатски фирми и се отдават на бродене в горите.

„ Кампанията е съвсем целогодишна. 90% от находищата на трюфели са в гори от клечат габър и липа. Изключителна роля в брането на този тип гъби имат добре подготвените кучета. Четириногите търсачи са от разнообразни породи, а образованието им да откриват трюфели продължава 2 – 3 месеца, до момента в който са дребни “, изясняват запалени гъбари, представени от вестник.

Те разкриват още, че в горите към Велико Търново доминира най-вече черен трюфел, прочут още като „ летен “. В момента трюфели първо качество се изкупуват по 160 лв. за кг.

„ Есенните трюфели се считат за по-голям деликатес, берат се от септември до декември и изкупната им цена може скочи на над 1000 лв. за кг. Има доста разновидности трюфел. Например белият се среща по поречието на реките, както и във върбови и тополови гори, където почвата е така наречен „ кален пясък “. Цената на тази гъба може да надвиши и 10 000 лв. за кг. Зимният трюфел, прочут като „ бурмале “, е черен на цвят и излиза по ръба на горите, по поляни и в липови гори. Цената му варира приблизително сред 100 и 200 лв. за кг. В боровите гори в региона се среща и трюфел „ борче “. Във Велико Търново работят три изкупвателни пункта, като количествата отпътуват най-вече за Италия и Франция. Гъбите се смилат и се подлагат на шоково заледяване при минус 40 градуса “, споделят движимости гъбари.

В горите към Велико Търново доминира най-вече черен трюфел и сега за първо качество се заплаща по 160 лв. на кг.

Напоследък шлагер в гъбарството е и гъбата рейши, която е лековита и пораства върху сухи пънове.

Те обаче се оплакват, че реколтата това лято е по-слаба спрямо миналогодишната поради неналичието на дъжд.

„ Причината за оскъдните залежи на гъби в горите е сериозното засушаване и внезапните температурни амплитуди. Нощите са студени, а денем жегата стига до 37 – 40 градуса. Тези неподходящи фактори не разрешават на трюфелите да узреят изцяло. Например предходната година успявах да набера по 10 – 15 кг дневно, до момента в който сега едвам групирам по 5 – 7 кг на ден “, споделя търновец, който е трансформирал гъбарството в поминък.

За да набере въпросното количество трюфели, изминава по 10 – 15 километра пешком дневно. Сред най-големите рискове в тази активност са набезите от змии, стършели, кърлежи и комари.

„ Има доста тънкости при брането на трюфели. За да бъдат избрани като първо качество, наложително изискване е гъбите да са здрави и в тях да няма червеи “, допълват експертите.

Те разкриват, че има и неточни берачи. Печалбари ползват разнообразни хитрости, с цел да продадат по-скъпо набраната продукция. Хитреците прибирали набраните гъби в перфорирани пластмасови кутии и ги държали в хладилници при температура от 2 – 3 градуса, като изчаквали изкупните цени да скочат до към 500 лв. кг и тогава ги продавали. Други пък набивали тел в гъбите, с цел да тежат повече.

„ Заради тези номера чужденците все по-рядко купуват трюфели от България. Така губим положителни пазари “, възмущават се берачи.

В района има запалянковци, които се пробват да основат плантации за култивирани трюфели. Това обаче се оказва сложна активност, тъй като теренът би трябвало да е подобаващ, зависи каква е киселинността на почвата, а и би трябвало да има насаждения от лешници.

Гъбарите, които припечелват от естественото благосъстояние, се надяват, че в случай че в околните дни завали и земята се накваси с задоволително влага, ще се роди добра годишна продукция.

Напоследък шлагер в гъбарството е и гъбата рейши. В продължение на дълги години тази гъба е била основа в източната медицина, само че с изключение на в Япония и Китай тя се среща и у нас и към този момент е добре позната на родните берачи. Расте върху сухи пънове и се среща най-много в сечища. Лека е като перо и по тази причина се продава приблизително по към 1 лев на грам. Изкусни гъбари съумяват да наберат по над кг дневно.

Гъбата рейши е търсена поради лечебните ѝ свойства. Помага в битката с рака. Изследванията, фокусирани върху гъбите рейши, са открили, че тритерпеноидите, открити в тях, имат способността да понижават метастазите на раковите кафези и да предотвратяват туморния напредък.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР