Бракониерството и незаконната търговия с носорози са намалели през последните

...
Бракониерството и незаконната търговия с носорози са намалели през последните
Коментари Харесай

Експерти отчитат смесени резултати в опазването на носорозите

Бракониерството и противозаконната търговия с носорози са намалели през последните години, само че остават сериозна опасност за оцеляването им, съобщи Франс прес, базирайки се на Международния съюз за запазване на природата (IUCN).

Според отчет, оповестен от основаната в Швейцария организация, от 2018 до 2021 година 2707 носорога на африканския континент, 90 % от които в Южна Африка, са станали жертва на бракониери.

По данни на Международния съюз за запазване на природата процентът на бракониерството на носорози на този континент е достигнал 2,3 на 100 през 2021 година спрямо 3,9 на 100 през 2018 година Този % непрестанно понижава след пика от 5,3 на 100 през 2015 година

" Общият спад в бракониерството на носорози е окуражаващ, само че то продължава да бъде забележителна опасност за оцеляването на тези емблематични животни ", споделя Сам Ферейра, експерт по носорозите в Африка, представен в изказване на IUCN.

Статистически 2020 година съставлява " необикновена " година поради пандемията от КОВИД-19, когато локдауните и рестриктивните мерки върху търговията и пътуванията доведоха до понижаване на бракониерството. Докладът обаче акцентира, че тези ограничавания евентуално са оказали влияние и върху правоприлагането посредством намаляването на наблюдението на предпазените зони.

" Въпреки че не можем да кажем с огромна убеденост какво влияние са оказали рестриктивните мерки на КОВИД-19 върху търговията с рогове от носорози, 2020 година беше необикновена година с ниски равнища както на докладвани противозаконни действия, по този начин и на правоприлагане и държавни отчети ", акцентира Сабри Зейн от интернационалната организация " Трафик " за отбрана на правата на животните, която също е взела участие в правенето на отчета.

" Непрекъснатото и поредно наблюдаване на противозаконната търговия е жизненоважно ", упорства специалистът.

През 2021 година бракониерството още веднъж се е нараснало в някои страни, да вземем за пример в Южна Африка, където са убити 451 носорога спрямо 394 през 2020 година Въпреки това цифрите са доста по-ниски спрямо 2015 година, когато в страната жертва на бракониери станаха 1175 носорога.

Като цяло популацията на африкански носорози понижава с към 1,6 % годишно - от почти 23 562 индивида през 2018 година до 22 137 в края на 2021 година, добавя Българска телеграфна агенция. За същия интервал общият брой на белите носорози, класифицирани като уязвими от Международния съюз за запазване на природата, е намалял на африканския континент с съвсем 12 % до 15 942 животни, до момента в който популациите на сериозно застрашените черни носорози са се нараснали с малко над 12 % (6 195 животни).

В края на 2021 година в Индия и Непал е имало малко над 4000 носорога с един рог (еднороги). В Индонезия 76 явански носорога живеят в народен парк и сред 34 до 47 суматрански носорога - в естествена среда.

Според отчета популациите на еднорогите носорози (Индия и Непал) и на яванските носорози (национален парк в Индонезия) са се нараснали надлежно с 3,7 % и 4,4 % годишно сред 2017 и 2021 година, до момента в който за същия интервал броят на суматранските носорози (Индонезия) е намалял с тревожни темпове от 13 % годишно.

Оцеляването на носорога е включено в дневния ред на идната 19-а среща на Международната конференция за застрашени типове (CITES), която ще бъде проведена през ноември в Панама.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР