Бракониерите са от електората на една партия, която години наред

...
Бракониерите са от електората на една партия, която години наред
Коментари Харесай

Активираха ли се бракониерите заради енергийната криза и скъпите дърва?

Бракониерите са от електората на една партия, която години наред дерибейства в Министерство на земеделието

Някои села и райони са пред тотално обезлесяване.

Репортаж на Стоян Георгиев споделя по какъв начин всички геополитически процеси от войната стигат до последното село, даже и до гората и екологията.

Кметът на плевенското село Писарово Симьон Вълов води екипа на в горите край обитаемото място, с цел да ни покаже вредите от вандалската сеч. Подобна е обстановката в множеството села на региона, споделят кметове.

„ Да ви кажа почтено ние сме напът да останем без нито едно дърво. Тука към този момент умерено да кажем, че гората е на 50% унищожена. Остават върбите, остават тополите “, съобщи Лъчезар Желев кмет на село Бреница.

„ Бракониерите са от електората на една партия, която години наред дерибейства в Министерство на земеделието. И ето това е пазаруване на гласове. Това прикритие на тези хора да дерибействат, да бракониерстват, да режат поголовно, да унищожават гората, това е закононарушение. Ние ги хващаме, взаимно с полицията, не мога да кажа, че не ни обезпечават подпомагане. Винаги се отзовават, пишат актове, преписки, отива в прокуратурата и оттова се приключва, тъй като било маловажно, било под 200 лв. кражбата “, споделя Симьон Вълов – кмет на село Писарово, община Искър.

На границата на земището на Писарово и прилежащото село Бреница кметът Симьон Вълов среща своя сътрудник Лъчезар Желев. И Бреница е подложена на противозаконна сеч.

„ Има безотговорност, в понеделник получихме сходен сигнал с сътрудника, бяхме тук на терен. Аз взех решение да се прибера през село Глава, да мина през обитаемото място, беше в неделя. Една каруца с три кубика дърва почти четириметрови дъбове, нарязани, господина си кара коня, безнаказано от никой и надлежно се прибираше с каруцата към дома. Още две директни прекосих. Автомобил без номера, без регистрационни табели, на всички ни е ясно, че те имат възприятие за безотговорност “, съобщи Лъчезар Желев.

Защо го имат?

Защото лисват институциите. Трудно се потвърждава това нещо, само че то е ясно за всички, че за политически цели се употребява. И не е загадка за никой, че очевидно тези хора се покровителстват от избрани лица

Лица на какви позиции?

Мога да ви кажа, че на доста високи позиции, дори стигаме и до Народното събрание. След като добият дървата отсам, там си се нарязват, имат си, товарят си в товарни коли и се популяризират.

Къде се разпространяват?

По-голямата част проведено се изнася и се продава.

Имало е овощни градини, орехови насаждения. Всичко към този момент е история.

„ Там бяха орехи, които бяха залесявани преди време на редове, няма един орех. Бяха 50 декара орехи. На редове, всичко унищожено. И те бяха насадени, култивирани орехи. Тази злополука, която виждате сега не трябва да продължава. Затова сме се обърнали към вас. Това се случва когато и да е на денонощието. 15-20 каруци всеки божи ден. Ден и нощ са тук и добиват дърва, и се продават. Трябва всички дружно да създадем нещо. Това че няма страна е несериозно. Ние сме страната. И аз си мисля, че дружно би трябвало да създадем нещо “, споделя Вълов.

Така енергийната рецесия в Европа е на път да докара до цялостното обезлесяване на землищата на някои села.

Кметът на село Бреница е някогашен служител на реда. В своето село построил агентура и когато някой отива да краде, му рапортуват.

„ Ние получаваме сигнали с сътрудника от жители, идваме тук на място, в 100% от случаите, когато сме задържали лица, са от село Глава. Село Глава е от другата страна на реката. Те минават с животните с каруците, виждате какво сечище има, отсам се връщат назад, влизат в Глава. Но като става след 17 часа, ние няма с кого да си спомагаме. Съдействаме си сами, поданици на двете села вземат участие, само че това не е редно. Защото по този начин се получават спорове и по този начин предходната година са ги простреляли тези коне “, изясни Лъчезар Желев.

Конете били убити от жители, на които им писнало от вандалската сеч. Обезлюдени села, малко полиция, на път е да изчезнат и дърветата.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР