Бракониери са застреляли птица от редкия и застрашен вид Черен

...
Бракониери са застреляли птица от редкия и застрашен вид Черен
Коментари Харесай

Бракониери в Кърджалийско убиха птица от застрашен вид, дарена на България

Бракониери са простреляли птица от редкия и заплашен тип Черен лешояд в Кърджалийско, оповестяват от организацията „ Зелени Балкани “.

Убитият лешояд е бил дарен на България през 2019 година от зоопарк в Белгия за да бъде обновена неговата популация на територията на нашата страна.
Разследва се сигнал за отровени белоглави лешояди в Искърското дефиле Досега са открити пет умрели птици от предпазения тип и един токсичен скален орел, чака се жертвите да са доста повече
Черният лешояд е консервационно важен тип, подложен е под отбрана на територията на цялата страна със Закона за биологичното многообразие от 2002 година Видът е включен в Червената книга на България.

Птицата е била освободена предходната година край град Котел, като за нея са полагали грижи специалисти от Фонд за дивата флора и фауна. Зимният сезон лешоядът е прекарал в народен парк в прилежаща Гърция, като пролетта на тази година е почнал своя полет назад към България.

За страдание, по време на прелета му неприятното време и мъглата са го приземили в Кърджалийско, където бракониерски изстрел е прекъснал полета му, оповестяват от „ Зелени Балкани “.
От заплашен тип: Излюпиха се две египетски лешоядчета край Провадия Това демонстрира камера, която снима онлайн гнездото на птиците
„ Сателитният предавател, с който е екипирана всяка една освобождавана птица, незабавно ни подаде данни, че нещо не е наред “, пишат от организацията. Птицата е била открита окървавена и с прострелни рани, а опитите да бъде избавена се оказват безуспешни.

За случая са известени РИОСВ-Хасково и Окръжната прокуратура в Кърджали, където е формирана кореспонденция и се води следствие.

„ Зелени Балкани “ молят всеки, който има някаква информация или сведения за случилото се с лешояда да осведоми проверяващите органи.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР