Брак има при всяка техника, дори и при най-безобидната, като

...
Брак има при всяка техника, дори и при най-безобидната, като
Коментари Харесай

Коли убийци: грешките на автомобилните инженери, отнели хиляди животи

Брак има при всяка техника, даже и при най-безобидната, като електрическите чайници. При избрани условия той може да докара до пожар. А какво да се каже за колите: те и изцяло изправни може да станат източник на огромна покруса. И никой не е застрахован от инженерни неточности и най-обикновени пропуски, които водят от време на време до крупни произшествия, написа auto.blitz.bg. 

Фатални дреболии 

Шест хиляди повреди, 1700 ранени и 98 починали - подобен е резултатът от грешката на инженерите на Ford при конструирането на автоматизирана кутия за скорости. 

 Image result for ford faulty transmissions

Жалби по адрес на колите на американската марка почнали да постъпват доста преди да бъде оповестено за изтеглянето на въпросните коли през 1980 година. Шофьорите твърдели, че скоростният лост на трансмисията самичък прескачал от ситуацията P (паркиране) на R (задна скорост, колата потегляла и постоянно нещата приключвали с случай. Комисията по съответното следствие открила, че по едно и също време в няколко типа автоматизирани скоростни кутии, употребявани от Ford (собствено и японско производство), липсва фиксатор на ситуацията " паркиране ". Поради това лостът е можел да се мести, да вземем за пример, в случай че водачът е пуснал педала на спирачката, само че не е изключил мотора.  

Изтеглянето е трябвало да засегне към 21 милиона автомобили Ford, само че автомобилният производител е съумял да избегне скъпо струващата замяна на трансмисиите. Органите за държавен надзор единствено задължили компанията да разпечата листовки с указания за приложимост на скоростната кутия и да ги изпрати на притежателите. Текстът е бил следният: " Важно предизвестие за сигурността. Преди да напуснете мястото на водача, вие би трябвало да:

1 се уверите, че скоростният лост се намира в състояние Park, 

2 да дръпнете ръчната спирачка,

3 да изгасите мотора ".

Както и информация за това, че автомобилът може да тръгне, в случай че това не бъде направено. Съответните лепенки трябвало да бъдат залепени на таблото на автомобила. Самите скоростни кутии на Ford били приети за годни за употреба. 

На първи януари 1981 година във в. The Washington Post излиза публикация, в която юристът, специализира в дела с коли, Ралф Надер декларира: " Това не избавя нито един живот. Голдшмит (шефът на Националното ръководство за сигурност на автомобилния превоз (NHTSA) не послуша техническите експерти, а одобри политическо решение, което ще окаже отрицателно въздействие върху сигурността на американците) ". 

Неуправляемите 

Най-мащабното евакуиране в историята на концерна Toyota е било предшествано от позвъняване до телефона за изключителни обстановки 911 на Марк Сейлър. " Нямам спирачки ", крещял е водачът на седана Lexus ES350 (дъщерна марка на " Тойота " ). Само 49 секунди по-късно колата му е литнала във въздуха, преобърнала се е по таван два пъти и, приземявайки се, е избухнала в пламъци. Последните думи на Марк били " почакайте " и " молете се ". Той и неговото семейство починали.  

Пожарът избухнал поради разкалени спирачки, нагряти от интензивното натискане на педала. Защо въпреки всичко колата не е спряла? 

Разследване на NHTSA достигнало до извода: за нещастието е отговорна най-обикновена автомобилна постеля, която захлупила педала на газта и го притиснала към пода.

 Image result for toyota faulty brake

Поради нагряването на спирачките прекъсването ставало все по-бавно и по-бавно, а ускорението - по-голямо. Година по-късно Toyota и държавните органи изяснили още един брак: в доста от колите акселераторът се заклещвал натиснат на половина.  

 Image result for toyota faulty brake car mat

От 2000-та година насам заради този недостатък са починали 21 души, стотици са били ранени. Toyota изтегли към 9 милиона автомобила по целия свят.

Смъртоносна безопасност 

Ами, в случай че системата, замислена да отбрани лидера, сама се трансформира в причина за неговата крах? Така се случи с японската компания Takata, която след доста в детайли следствие организира най-голямото в историята на Съединени американски щати евакуиране на коли и в края на краищата банкрутира. 

Продукцията на Takata бе употребена от 19 автомобилни производителя, включително Lexus, Audi, Mazda, BMW, Mercedes-Benz, Mitsubishi, Nissan, Ford, Tesla, Honda, Toyota и Volkswagen. От 2002 до 2015 година въпросните производители инсталираха в своите коли въздушните възглавници на Takata, които вместо да избавят животи, ги отнемаха. При правенето на пиропатроните за въздушните възглавници компанията е употребила амониев нитрат, само че не е отчела, че при смяна на температурите и влажността мощността на взривното вещество, което би трябвало да разпъне възглавницата при положение на случай, е можело внезапно да се усили. В резултат металните елементи на структурата на възглавниците се разхвърчавали из целия салон, сходно на съчми от ловен патрон.  

 Image result for Takata

Първата жертва станала 18-годишна американка - парченце метал я уцелила тъкмо в шията Топ мениджърите на Takata са знаели за заплахата, те са имали данните от съответните тествания, само че те са предпочели деликатно да крият това от обществото и контролиращите органи. Когато броят на починалите доближи 15, а на ранените - няколкостотин, компанията въпреки всичко разгласи евакуиране на колите за подмяна на рисковите елементи. Вече са отзовани към 37 милиона автомобила, а броят на въздушните възглавници, които е трябвало да бъдат сменени, се доближава към 50 милиона. Takata не съумя да се оправи с тази рецесия и през лятото на предходната година банкрутира. 

Опасни колани 

Автомобилните компании, както и хората, обичат да се учат от непознатите неточности. Но Takata не съумява да си вземе урок даже и от своите. В началото на 90-те години на предишния век притежателите на Honda все по-често стартират да се оплакват от контролните детайли на коланите за сигурност, които сами са се затягали. В Съединени американски щати е било стартирано следствие и през 1995 година са били отзовани близо 8.5 милиона автомобила. 

Станало ясно, че Takata е изготвяла закрепващите детайли на коланите от АБС-пластмаса, която не издържала на дългото влияние на ултравиолетовите лъчи. Слънцето правело пластмасовите елементи толкоз нежни, че те съвсем се разпадали на части. Тогава били отзовани всичките японски коли, импортирани в Съединени американски щати от Япония, а Takata и Honda платили санкция: първата, тъй като не съобщила за казуса, а втората, защото е знаела за дефекта, само че не е уведомила държавните структури.

Сурово, само че превантивно 

Някои, въпреки всичко, се учат от личните си неточности. През юли групата за надзор на качеството в завода на Subaru в Индиана откри доста рисков брак в най-новите корсоувъри Ascent, които одеве били пуснати на пазара в Съединени американски щати. Част от заварките просто липсвала, което оказвало отрицателно въздействие върху здравината на колата: при положение на повреда автомобилът изобщо няма да издържи на удара и ще се деформира много по-силно от естественото.

 Image result for Ascent

Разследването открило, че провинен за брака е оборудването на конвейера на завода, а по-точно неговото програмно поръчителство. Заради неприятния програмен продукт роботите-заварчици допускали пропуски, трансформирайки колите в евентуални убийци. 

До момента на откриването на минуса от конвейера били слезли 293 автомобила. Девет към този момент били продадени на клиенти. Въпреки общоприетата процедура, в Subaru взели решение да не ремонтират колите, а незабавно да ги пресоват. А на тези, които към този момент си били купили  Ascent, да бъдат предоставени нови модели
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР