Брачен договор на 4000 години бе открит в Турция. Документът,

...
Брачен договор на 4000 години бе открит в Турция. Документът,
Коментари Харесай

Откриха предбрачен договор на 4000 г. Не е за вярване какво пише в него

Брачен контракт на 4000 години бе открит в Турция. Документът, който е неповторим по рода си, съдържа и първото известно споменаване на безплодието. Споразумението, издълбано върху глинена таблетка, споделя, че в случай че двойката не може да си роди дете в границите на две години от брака, робиня да бъде употребена като заместител.

Асирийският контракт е написан в клиновиден шрифт върху глинена плочка, което е една от най-ранните форми на писане. Той планува наетият плебей, прочут като йеродул, да бъде освободен след раждането на първото момче.

Робинята ще бъде освободена след раждането на първото мъжко бебе като премия, че е подсигурила, че фамилията няма да остане без дете, споделя ръководителят на разкопките, довели до откритието - професор Ахмет Беркиз Турп от турския университет Харан.

Плочката бе открита от експедиция, в която участваха археолози от редица турски университети в централната провинция Кайсери в Турция. Сега е изложена в Истанбулския археологически музей като най-ранното известно споменаване на човешкото неплодородие.

 Разкопки

Асирийската империя е била развита месопотамска цивилизация. Тя била в своя пик през 25-ти век пр.н.е. Отделно от това Месопотамия е мястото, където хората се събират за пръв път в огромни градове, основават държавни управления и се научават да пишат.

Заедно с другите месопотамски цивилизации като античния Вавилон и шумерските градове, Асирийската империя е една от най-ранните цивилизации в международната история.

Турското градче Кюлтепе, където е открита глинената плочка, в миналото е бил значим град в остарялата Асирийска империя, населяван от над 50 000 души. Разцветът му бил от 21 до 18 век пр.н.е., когато бил съпоставен със земята от непознати нашественици.

В региона през 1925 година са открити над 1000 клиновидни плочки, разкриващи богатото и комплицирано културно завещание на региона. Голяма част от познанията ни за ранните човешки общества идват от каменни плочки като откритите, което кара някои учени да отбелязват Месопотамия като мястото, където стартира историята.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР