BP се съгласи да продаде глобалния си бизнес с нефтохимически

...
BP се съгласи да продаде глобалния си бизнес с нефтохимически
Коментари Харесай

BP продава бизнеса с нефтохимически продукти на милиардера Джим Ратклиф

BP се съгласи да продаде световния си бизнес с нефтохимически артикули на милиардера Джим Ратклиф, притежател на химическия тръст Ineos за 5 милиарда $, изтегляйки се от бранш, който се счита за главен двигател на търсенето на нефт през идващите десетилетия. Изненадващият ход значи, че BP е постигнала задачата си за продажби на активи на стойност 15 милиарда $ една година предварително, защото изпълнителният шеф Бърнард Луни подготвя компанията за прекосяване към нисковъглеродна сила. 

Ineos ще внесе депозит от 400 милиона $ и още 3.6 милиарда $ при привършване на договорката, което се чака до края на годината. Останалите 1 милиард $ ще бъдат изплатени на вноски през 2021 година, осведоми Ройтерс. 

" Днешното съглашение е още една целенасочена стъпка в построяването на BP, като конкурентна компания, която да продължи да бъде сполучлива е посредством енергийния преход ", разяснява Луни в изказване за продажбата на бизнеса в който работят 1700 души и който предходната година е произвел 9,7 милиона тона нефтохимически артикули. 

" Това придобиване е разумно развиване на нашия действителен нефтохимически бизнес, като разширяваме интереса си към ацетили и прибавяме водещ международен бизнес с ароматични артикули, подкрепящ международната полиестерна промишленост ", разяснява от своя страна ръководителят на Ineos Ратклиф.

BP продаде по-голямата част от бизнеса си с нефтохимически артикули през 2005 година на Ineos, който има мрежа от повече от 180 обекта в 26 страни и към 22 000 чиновници. Това остави нефтохимическия бизнес на BP, фокусиран върху ароматичните субстанции, които се употребяват в полимери за пластмасови бутилки и опаковки, и ацетили, които се употребяват в бои, разтворители и фармацевтични артикули.

Анализаторът от Santander Джейсън Кени разяснява, че решението е " позитивна смяна " за BP заради лимитираното припокриване с другите му интервенции. Това засилва упованията, че BP няма да понижи дивидента си, добави той.

Изпълнителният шеф Бърнард Луни встъпи в служба през февруари и бързо изложи проект за реформиране на BP, като трансферира фокуса си от петрол и газ към нисковъглеродна сила и възобновими енергийни източници. Тогава той разгласи проекти за внезапно понижаване на въглеродните излъчвания на компанията до 2050 година и съществено преструктуриране на 112-годишната компания. BP също разгласи, че има намерение да понижи разноските за 2020 година с 25% и 10 000 работни места, защото обвързваният с ковид срив в потреблението на сила форсира проектите на компанията за преход. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР