Бозайници започнали да колонизират Земята и да увеличават размерите си

...
Бозайници започнали да колонизират Земята и да увеличават размерите си
Коментари Харесай

Изясниха как бозайниците са излезли от сянката на динозаврите

Бозайници почнали да колонизират Земята и да усилват размерите си по-малко от 1 милион години откакто измрели всички едри динозаври и представители на мезозойската фауна, съобщи ТАСС.

" Едва 100 хиляди години след рухването на метеорита, довело до измирането на динозаврите, видовото разнообразие на бозайниците се нараснало 2 пъти, а телесното им тегло достигнало присъщи за мезозоя стойности - означават създателите на проучването. - 300 хиляди години по-късно тежестта им се утроило, а първите едри бозайници се появили 700 хиляди години след изгубването на динозаврите.

Този развой бил тясно обвързван с увеличението на видовото разнообразие на растенията и с климатичните промени. "

В края на кредата, преди 65,5 - 66 милиона години метеорит с диаметър 10-15 км се блъснал в Земята.

Той паднал на днешната територия на Южно Мексико и образувал кратер с диаметър 180 км на дълбочина към 20 км.

Специалистите считат, че рухването на небесното тяло провокирало освен мощни талази цунами и къса " астероидна зима ", само че и вулканични изригвания на Деканското плато на днешната територия на Индия. Било изхвърлено още по-голямо количество пепел и прахуляк и това довело до гибелта на растения, а по-късно и на всички едри животни с тегло над 25 кг.

Международен екип от палеонтолози под управлението на Тайлър Лайсън от Природонаучния музей в Денвър направил разкопки в щата Колорадо и получил първите подробни доказателства по какъв начин флората и фауната са се възстановили след този прелом.

Там има скали, които отделят мезозоя от кайнозоя и кредата от палеоцена. Лайсън и сътрудниците му години наред изследват тези отлагания с вярата, че ще открият остатъци от растения и животни, които са оживели след катаклизма и са почнали още веднъж да колонизират Земята.

Резултатите от проучването са оповестени в сп. " Сайънс ".
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР