Бойците от групата Вагнер не се натъкнаха на никакъв сериозен

...
Бойците от групата Вагнер не се натъкнаха на никакъв сериозен
Коментари Харесай

След смъртта на Пригожин: Клати ли се тронът на Путин?

Бойците от групата " Вагнер " не се натъкнаха на никакъв сериозен отпор по време на похода си към Москва преди два месеца. Техният в това време умрял началник Евгений Пригожин приключи протеста и битката за властта в Кремъл не се състоя. Но няма по какъв начин да се не помни: тогава президентът Владимир Путин се появи слаб, първо говореше за " договаряния ", по-късно за " изменничество " - всичко това единствено в границите на няколко часа.

След края на метежа започнаха диспути за стабилността на Русия. Директорът на Центъра за стратегически връзки на НАТО в Рига Янис Сартс счита, че маршът към Москва е раздрусал властта в Кремъл. На същото мнение е Мартинс Варгулис, заместник-ръководител на литовския Институт за външна политика. " Властта на Путин бе застрашeна от сили вътре в самата Русия ", сподели той.

Междувременно инфлацията в Русия пораства, рублата се срутва по отношение на $ и еврото. Приближеният до държавното управление московски вестник " Известия " написа, че в районите се вият опашки по бензиностанциите - и то в страната, която е третият по величина производител на петрол в света. И съветската война против Украйна буксува - през последните седмици украинците са тези, които означават триумфи на фронта.

Клати ли се тронът на Путин в Кремъл?

За момента въобще не може да се счита, че тронът на Путин се клати, споделя пред Дъждовни води Щефан Майстер от Германското сдружение за външна политика. Благодарение на репресиите и пропагандата режимът на Путин съумя да си обезпечи поддръжката на огромна част от обществото. Някои от западните наказания биват заобикаляни. Много компании, в това число западни, към момента са дейни в Русия. Щефан Майстер отбелязва, че в благосъстоянието на съветското население се следи прочут спад, само че за разпад на страната или за уязвимост на Путин не може да става и дума. И в случай че въобще някой ден към Путин бъде отправено предизвикателство, то това ще е от страна на апарата по сигурността, допуска познавачът на Русия. Засега обаче Путин е  " крепко на седлото ". Той разполага с задоволително запаси, с цел да може да продължи войната си против Украйна още две-три години.

Бойци на ЧВК " Вагнер " са приветствани по улиците на Ростов на ДонСнимка: REUTERS

Тобиас Фела от Института за проучване на мира и политиката за сигурност също не счита, че сега Русия е застрашена от огромна неустойчивост. До проблем за Кремъл би могло да се стигне, в случай че на държавното управление му се наложи да предприеме последваща готовност или в случай че икономическото състояние се утежни трагично.

Западните специалисти гадаят дали самият Кремъл не популяризира разказа, че Русия е застрашена от безпорядък. Този разказ цели намаляване на поддръжката на Запада за Украйна, защото Западът би могъл да преживее това, че Украйна би трябвало да отстъпи територии, само че не и кръжащи в близост съветски нуклеарни ракети.

Малките провали в Украйна не заплашват властта на Путин 

Щефан Майстер не има вяра в този тип теории. Според него системата на Путин в доста по-голяма степен показва мощ - в това число със гибелта на Пригожин. Нито олигарсите, нито обществото, нито военните или хората, които заобикалят Путин и са подвластни от него, могат да слагат властта му под въпрос, счита той.

Но един ден това може да се промени, що се отнася до тайните служби и до апарата по сигурността. Малките провали в Украйна не заплашват властта на Путин. Това евентуално би могло да се промени едвам тогава, когато на Украйна ѝ се отдаде да вземем за пример да си възвърне Крим и всички окупирани от Русия територии.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР