Бойците на Хамас са изстреляли хиляди ракети и са изпратили

...
Бойците на Хамас са изстреляли хиляди ракети и са изпратили
Коментари Харесай

Изненадваща атака на Хамас от Газа смая Израел и остави стотици убити в битки, отмъщение

Бойците на Хамас са изстреляли хиляди ракети и са изпратили десетки бойци в израелските градове покрай Газа Събличане при невиждана изненадваща офанзива рано сутринта по време на огромен еврейски празник

От ЙОСЕФ ФЕДЕРМАН Associated Press и ISSAM ADWAN Associated Press 6 октомври 2023 година, 23:50

ЙЕРУСАЛИМ - - Подкрепени от залп от ракети, десетки бойци на Хамас нахлуха от блокираната Ивица Газа и навлязоха в околните израелски градове, убивайки десетки и отвличайки други в невиждана изненадваща офанзива рано сутринта по време на огромен еврейски празник в събота. Изумен Израел стартира въздушни удари в Газа, като неговият министър председател сподели, че страната в този момент е във война с Хамас и даде обещание да наложи „ невиждана цена “.

В нахлуване със стряскаща широчина въоръжени мъже от Хамас се нахвърлиха в цели 22 места отвън линията Газа, в това число градове и други общности на разстояние до 15 благи (24 километра) от границата с Газа. На някои места те бродиха с часове, убивайки цивилни и бойци, до момента в който израелската войска се мъчеше да събере отговор. Престрелките продължиха и след рухването на нощта, а екстремисти държаха заложници в конфликти в два града и окупираха полицейски сектор в трети.

Израелските медии, цитирайки чиновници на избавителната работа, споделиха минимум 250 души бяха убити и 1500 ранени, което го прави най-смъртоносната офанзива в Израел от десетилетия. Най-малко 232 души в линията Газа са били убити и минимум 1700 ранени при израелски удари, заяви палестинското министерство на опазването на здравето. Бойци на Хамас водиха незнаен брой цивилни и бойци в плен в Газа, надълбоко сензитивен въпрос за Израел, в ужасяващи подиуми, оповестени във видеоклипове в обществените медии.

Конфликтът застраше да ескалира до още по-смъртоносна фаза с обещанията на Израел за по-голямо възмездие. Предишните спорове сред Израел и управниците на Хамас в Газа доведоха до всеобщи смъртни случаи и опустошения в Газа и дни на ракетен обстрел по израелските градове. Сега обстановката е евентуално по-нестабилна, защото крайнодясното държавно управление на Израел е наранено от пробива в сигурността, а палестинците са обезверени от безкрайната окупация на Западния бряг и задушаващата обсада на Газа.

В телевизионно послание в събота вечер израелският министър председател Бенямин Нетаняху, който по-рано разгласи, че Израел е във война, сподели, че военните ще употребяват цялата си мощ, с цел да унищожат Възможностите на Хамас и „ възмездие за този черен ден. Но той предизвести, „ Тази война ще отнеме време. Ще бъде мъчно. “

„ Всички места в които Хамас се крие, откъдето оперира, ние ще ги превърнем в руини ", добави той. „ Махайте се оттова незабавно ", сподели той на жителите на Газа, които нямат метод да изоставен дребната, пренаселена средиземноморска територия от 2,3 милиона души.

След рухването на нощта израелските въздушни удари в Газа се ускориха, като сринаха няколко жилищни здания с великански детонации, в това число 14-етажна кула, в която имаше десетки жилища, както и офиси на Хамас в центъра на град Газа. Израелските сили насочиха сигнален изстрел тъкмо преди този момент и нямаше известия за жертви.

Скоро по-късно ракетен обстрел на Хамас в централен Израел удари четири града, в това число Тел Авив и близко предградие, където са тежко ранени двама души. През целия ден Хамас е изстреляла повече от 3500 ракети, сподели израелската войска.

В град Рафа в южната част на Газа израелски въздушен удар късно в събота срина с земята дом, убивайки 12 членове на семейство Абу Куто, споделиха съседи. Десет членове на семейство в северния град Джебаля бяха убити при различен въздушен удар, споделиха родственици. Не беше известно за какво домовете са били атакувани.

Силата, изтънчеността и времето на офанзивата в събота сутринта шокираха израелците. Бойците на Хамас използваха експлозиви, с цел да пробият граничната ограда, ограждаща Газа, след което минаха с мотоциклети, пикапи, парапланери и скоростни лодки по брега без опозиция от военните.

В някои градове следи от тела на цивилни лежаха там, където бяха срещнали настъпващите стрелци. На пътя отвън град Сдерот окървавена жена се свлече мъртва на седалката на колата си. Най-малко девет души, убити на автобусна спирка в града, бяха положени на носилки на улицата, а чантите им към момента бяха на бордюра наоколо. Една жена, крещейки, прегърна тялото на член на фамилията, проснато под чаршаф до съборен мотоциклет; до момента в който я отвеждаха, тя подвигна шлема на мъртвия от земята наоколо.

В любителско видео стотици ужасени младежи, които са танцували на рейв, бягат, с цел да спасят живота си, откакто бойците на Хамас влязоха в региона и започнаха да стрелят по тях. Израелските медии оповестиха, че десетки хора са били убити.

Снимки на Асошиейтед прес демонстрират по какъв начин отвлечена стара израелска жена е върната назад в Газа с количка за голф от въоръжени мъже на Хамас и друга жена, притисната сред двама бойци на мотоциклет. Изображения също по този начин демонстрират бойци, парадиращи с пленени израелски военни транспортни средства по улиците на Газа.

Сред починалите в Израел беше полковник Джонатан Щайнберг, старши офицер, който командваше военната бригада Нахал, видна пехотна единица.

Сенчестият водач на военното крило на Хамас, Мохамед Дейф, сподели, че нападението е в отговор на 16-годишната обсада на Газа, Израелски нападения в градовете на Западния бряг през миналата година, принуждение в Ал Акса - оспорваното свято място в Йерусалим, свещено за евреите като Храмовия рид - възходящи офанзиви от заселници против палестинци и напредък на селища.

„ Достатъчно е “, сподели Дейф, който не се появява обществено, в записаното известие. Той сподели, че офанзивата е единствено началото на това, което той назова " Операция Бурята Ал-Акса " и прикани палестинците от Източен Ерусалим до Северен Израел да се причислят към борбата. „ Днес хората възстановяват своята гражданска война. “

Нахлуването на Хамас в Симхат Тора, нормално щастлив ден, когато евреите приключват годишния цикъл на четене на свитъка Тора, съживи мъчителни мемоари от войната в Близкия изток от 1973 година на процедура 50 години до деня, в който Египет и Сирия започнаха изненадваща офанзива на Йом Кипур, най-свещеният ден от еврейския календар, за да си върнат окупираните от Израел територии.

Сравненията с един от най-травматичните моменти в историята на Израел изостриха рецензиите към Нетаняху и крайнодесните му съдружници, които водеха акция за по-агресивни дейности против заканите от Газа. Политическите коментатори подлагаха на критика държавното управление и военните за неуспеха им да плануват нещо, което изглеждаше като нахлуване на Хамас, невиждано от неговото равнище на обмисляне и съгласуваност.

Попитан от кореспонденти по какъв начин Хамас съумя да хване армията неподготвена, подполковник Ричард Хехт, представител на израелската войска, отговори: „ Това е добър въпрос. “

Отвличането на израелски цивилни и бойци също повдигна изключително сложен въпрос за Израел, който има история на мощно неравномерни замени, с цел да върне пленени израелци вкъщи.

Военното крило на Хамас твърди, че държи десетки израелски бойци в плен на „ безвредни места “ и тунели в линията Газа. Хехт удостовери, че редица израелци са били отвлечени, само че не даде цифра, като сподели единствено, че броят им е „ забележителен “.

Ако е правилно, изказванието може да сложи началото на комплицирани договаряния за замяна с Израел, който държи хиляди палестинци в своите затвори.

< p class= " Ekqk nlgH yuUa lqtk TjIX aGjv " > Отведени са и незнаен брой цивилни. Журналистите на АП са видели четирима отведени от кибуца на Кфар Азза, в това число две дами. В Газа черен джип спря и когато задната врата се отвори, млада израелска жена се препъна от нея, кървяща от главата и с ръце, вързани на гърба. Мъж, размахващ револвер във въздуха, я сграбчи за косата и я бутна на задната седалка на автомобила. Израелска телевизия заяви, че служащи от Тайланд и Филипините също са били измежду пленниците.

В кибуца на Нахал Оз, единствено на 4 километра (2,5 мили) от Газа Стрип, ужасени поданици, които се бяха скупчили на закрито, споделиха, че могат да чуят непрекъсната пукотевица, отекваща от постройките, до момента в който престрелките не престават.

„ С ракетите някак си се усещаме по-сигурни, знаейки, че имаме Железния купол (система за противоракетна отбрана) и нашите безвредни стаи. Но да знаем, че терористите се разхождат из общности, е различен тип боязън “, сподели Мирям Рейнен, 42-годишен пожарникар доброволец и майка на три деца.

По-рано денем Нетаняху се зарече, че Хамас „ ще заплати невиждана цена “. Основен въпрос в този момент беше дали Израел ще стартира сухопътна офанзива в Газа, ход, който в предишното докара до увеличени жертви.

Израелската войска извежда четири дивизии войски, както и танкове към границата с Газа, присъединявайки се към 31 батальона, които към този момент са в региона, сподели представителят Хагари. А израелската войска по-късно пусна видео на арабски език, предупреждаващо жителите на Газа да изоставен домовете си в набелязаните региони на гъсто популации крайбрежен анклав.

В Газа огромна част от популацията беше хвърлен в мрак след рухването на нощта, защото електрическите доставки от Израел - който доставя съвсем всички територии с сила - бяха прекратени. Кабинетът на Нетаняху съобщи в изказване, че Израел ще спре да доставя електричество, гориво и артикули на Газа.

Хамас съобщи, че е възнамерявал евентуално дълга борба. „ Готови сме за всевъзможни разновидности, в това число тотална война “, сподели заместник-ръководителят на политическото бюро на Хамас Салех ал Арури пред телевизия „ Ал Джазира “. „ Готови сме да създадем всичко належащо за достолепието и свободата на нашия народ. “

Съединени американски щати. Президентът Джо Байдън сподели от Белия дом, че е разговарял с Нетаняху, с цел да каже, че Съединените щати „ застават с народа на Израел пред лицето на тези терористични офанзиви. Израел има право да пази себе си и своя народ, точка. "

Саудитска Арабия, която договаря със Съединени американски щати за нормализиране на връзките с Израел, прикани и от двете страни да демонстрират въздържаност Кралството съобщи, че неведнъж е предупреждавало за заплахата от „ детонация на обстановката вследствие на продължаващата окупация (и) палестинският народ да бъде лишен от своите законни права. “

Ливанската въоръжена формация Хизбула поздрави Хамас, възхвалявайки офанзивата като отговор на „ израелските закононарушения “. Групата сподели, че нейното командване в Ливан е в контакт с Хамас по отношение на интервенцията.

Атаката идва в миг на историческо разделяне в Израел поради предлагането на Нетаняху за преразглеждане на Масовите митинги против проекта изпратиха стотици хиляди израелски стачкуващи по улиците и накараха стотици военни резервисти да избегнат доброволческата работа - ужас, който породи страхове по отношение на готовността на армията за полесражение.

Това идва и във време на възходящо напрежение сред Израел и палестинците, като мирният развой е в действителност западнал от години. През последната година крайнодясното държавно управление на Израел ускори строителството на селища в окупирания Запад Банк, насилието на израелските заселници разсели стотици палестинци там и напрежението се разпали към светия обект в Йерусалим.

Палестинците демонстрираха в дребни и огромни градове към Западния бряг на Събота вечер на фона на офанзивата от Газа и израелското възмездие. Палестинските здравни чиновници споделиха, че израелският огън е умъртвил петима там, само че дадоха малко детайлности.

___

Адуан заяви от Рафах, Ивицата Газа. Авторите на Associated Press Изабел ДеБре и Джулия Франкел от Йерусалим способстваха за този отчет.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР