Бойците на ЧВК Вагнер“ започнаха да напускат територията край щаба

...
Бойците на ЧВК Вагнер“ започнаха да напускат територията край щаба
Коментари Харесай

ЧВК Вагнер е напуснала Ростов на Дон, Пригожин ще живее в изгнание в Беларус

Бойците на ЧВК „ Вагнер “ започнаха да напущат територията край щаба на Южния боен окръг в Ростов на Дон, съобщи ТАСС.

 

Според сътрудник на ТАСС за момента са отпътували няколко пикапа на " Вагнер ".

 

Танковете и тежката техника за момента остават на местата си.

 

Жителите на Ростов на Дон, събрали се пред постройката на Южния боен окръг, приветстват и се прегръщат бойците, измежду които е и персонално основателят на групировката Евгений Пригожин. Напрежението, запазвало се през последния ден, спадна.

 

Хора във военни униформи опаковат снаряжението си, разпределят се по транспортните средства и напущат позициите си. Очаква се водачът на " Вагнер " да се насочи към Беларус, като това бе в съгласие с президента на страната Александър Лукашенко.

 

От Кремъл пък оповестиха, че Пригожин има думата на Владимир Путин, че ще доближи дестинацията си безпроблемно.

 

Вечерта на 23 юни в Телеграм канала на създателя на " Вагнер " Евгений Пригожин бяха оповестени няколко записа. Той съобщи, че по неговите сили са били нанесени удари и упрекна за това военното управление на Русия. Във връзка с тези заявки съветската ФСБ стартира наказателно произвеждане за апели към въоръжен протест.

 

Руското министерство на защитата отхвърли изказванията за нанасяне на удари по " тиловите лагери на " Вагнер ".

 

Освен това ФСБ прикани бойците на частната военна компания да не извършват заповедите на Пригожин и да вземат ограничения за задържането му. Как реагираха международните водачи на протеста против Путин?

 

В обръщението си към жителите съветският президент Владимир Путин назова дейностите на ЧВК " Вагнер " въоръжен протест и изменничество, като увери, че ограниченията против бунтовниците ще бъдат строги.

 

Вечерта президентът на Беларус Александър Лукашенко, в съгласие с Путин, организира диалози с Пригожин, вследствие на които беше направен проект за деескалация на обстановката.

 

По-късно Пригожин съобщи, че " Вагнер " обръща колоните, които се насочваха към Москва, и се изтегля назад към полевите си лагери. Впоследствие представителят на Кремъл Дмитрий Песков разгласи, че Москва стопира делото против Пригожин.

Изтеглянето на " Вагнер " е станало проведено и без мародерство.

Кремъл разкри, че на ръководителя на " Вагнер " Евгений Пригожин ще бъде позволено да напусне Русия и да замине за Беларус и че обвиняванията, свързани с подстрекателство към въоръжен протест против него, ще бъдат свалени. Това е било контрактувано при договаряния с посредничеството на беларуския президент Александър Лукашенко.

Основателят на ЧВК " Вагнер " ще живее в заточение в Беларус

Освен това на всички негови военнослужещи, които желаят да се причислят към съветската войска, ще бъдат препоръчани контракти с съветското министерство на защитата, заяви още Кремъл.

Окупацията на Ростов на Дон от " Вагнер " продължи по-малко от 24 часа.

Пристигналата на мястото полиция беше посрещната с думите " предатели " и " срам ".

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР