Бойци срещу военното правителство на Мианмар в щата Чин се

...
Бойци срещу военното правителство на Мианмар в щата Чин се
Коментари Харесай

Бунтовниците в Мианмар се стремят да завземат района около границата с Индия

Бойци против военното държавно управление на Мианмар в щата Чин се стремят да открият надзор над част от региона на страната, граничащ с Индия , откакто съумяха да завладяват два военни поста на отдалечената планинска граница. Това съобщи заместник-председателят на бунтовническата група Национален фронт Чин (CNF) Суи Хар, оповестява " Ройтерс ".

Бунтовници се сблъскаха с армията на Мианмар в понеделник, с цел да завладяват два лагера, граничещи с индийския щат Мизорам, като част от разширяваща се атака против ръководената от хунтата администрация.  Говорителите на хунтата в Мианмар и външното министерство на Индия не дадоха отговор неотложно на настояванията за коментар.

Военното управление на Мианмар е изправено пред най-голямото си тестване, откогато пое властта с Няколко сили на етническите малцинства започнаха координирана атака в края на октомври, като превзеха някои градове и военни постове.

Бунтовниците назовават офанзивата " Операция 1027 " което е отпратка към датата, на която е почнала. Първоначално навлизат в следени от хунтата региони на границата с Китай в щата Шан, където военните управляващи са изгубили надзор над няколко града и над 100 военни поста. " Продължаваме нашите офанзиви в северен щат Шан ", сподели Кяу Наинг, представител на армията на Националния либерален алианс на Мианмар, която е част от интервенцията.
 Засилват се боевете в Мианмар сред военното държавно управление и бунтовниците
Засилват се боевете в Мианмар сред военното държавно управление и бунтовниците

Армията на Аракан (AA) завзе постове в регионите Ратхедаунг и Минбия

Боеве също избухнаха на два нови фронта тази седмица, в западните щати Ракхайн и Чин, което накара хиляди души да избягат в индийския щат Мизорам.

Около 80 бунтовници направиха офанзиви против два военни лагери в Чин през вчерашния ден, като в последна сметка поеха контрола над двата изхода след няколко часа борба , сподели Суи Хар. След борбата 43 мианмарски бойци се предадоха на индийската полиция и сега се укриват в Мизорам, сподели чиновник на локалната полиция Лалмалсаума Хнамте. " Независимо дали ще бъдат отблъснати или не, чакаме спомагателни указания от централното държавно управление ", изясни той пред " Ройтерс ".

Федералното министерство на вътрешните работи на Индия не отговори на искане за коментар.

Според Суи Хар бунтовниците в Чин в този момент се стремят да консолидират контрола си по границата сред Индия и Мианмар , където армията на Мианмар има още два лагера. " Ще продължим напред ", сподели той пред " Ройтерс ", " Нашата тактичност е от селото към града към столицата ". Щатът Чин, който беше значително кротичък от години, стана очевидец на яростни борби след преврата през 2021 година
 Китай се заема да подсигурява сигурността и стабилността на границата с Мианмар
Китай се заема да подсигурява сигурността и стабилността на границата с Мианмар

До момента има няколко известия за убити китайски жители при конфликтите в региона.

Бунтът в Чин беше подсилен от локалните поданици в Мизорам , частично заради тесните етнически връзки. Десетки хиляди души от Мианмар потърсиха заслон в дребния индийски щат, в това число прокудени щатски и федерални депутати.

Според гражданин на столицата на щата Ракхайн Ситуе и изявления по интернет са видяни танкове по улиците на града след експлоадирането на боевете в западния щат. Хунтата наложи полицейски час в Ситуе и на жителите беше подредено да не напущат домовете си след 21:00 часа, а на предприятията да затворят до 20:30 или да бъдат изправени пред съд.

Боеве се водят в целия щат Ракхайн, съгласно двама поданици и представител на Араканската войска (AA) - друга група, бореща се за по-голяма автономност, която е превзела военни постове в градовете Ратхедаунг и Минбия. Жител на Ратхедаунг сподели пред " Ройтерс " през днешния ден, че регионът е бил под артилерийски обстрел през нощта и че военни са влезнали в града.

Назначеният от военните президент на страната предходната седмица съобщи, че заради неефикасен отговор на протеста.
 На срещата на върха на АСЕАН Индонезия предизвестява за Мианмар и Китай
На срещата на върха на АСЕАН Индонезия предизвестява за Мианмар и Китай

Индонезийският президент Джоко Видодо, прикани групата да създаде " дълготрайна тактическа стратегия
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР