Бойци от Вагнер са се приближили до руска ядрена база

...
Бойци от Вагнер са се приближили до руска ядрена база
Коментари Харесай

Ройтерс: Бойци на "Вагнер" са стигнали до руска ядрена база, преди Лукашенко да се намеси

Бойци от " Вагнер " са се доближили до съветска нуклеарна база на 24 юни, когато силите на разбунтувалата се частна военна компания се бяха запътили към Москва.

Контингент с военни транспортни средства се отклонил по автомагистрала в източна посока към укрепена съветска армейска база, където се съхранявали нуклеарни оръжия, предадава Ройтерс, като се базира на оповестени онлайн клипове и изявленията с локални поданици.

Междувременно съветските сили бомбардираха жилищен регион в Запорожка област

След като бойците от " Вагнер " достигнали по-отдалечени региони на страната, следата им изстинала – на към 100 километра от нуклеарната база " Воронеж-45 ". Агенция Ройтерс отбелязва, че не може да удостовери какво се е случило по-късно. Западни публични представители неведнъж декларират, че съветските ресурси от нуклеарни оръжия не са били изложени на опасност по време на метежа, който завърши бързо и изненадващо.

В извънредно изявление за организацията обаче, ръководителят на украинското военно разузнаване Кирило Буданов съобщи, че бойците от " Вагнер " са стигнали доста по-далеч, в сравнение с се допуска. По думите му те са достигнали до нуклеарната база и желанието им е било да се снабдят с дребни нуклеарни устройства от руско време, с цел да " покачат залога " на протеста си. " Защото в случай че си подготвен да се биеш до последния човек, това е едно от оборудванията, които доста покачват залога ", споделя Буданов.

По думите на Песков президентът на Русия е изслушал обясненията на командирите на " Вагнер "

Според Буданов преградата сред бойците от " Вагнер " и нуклеарните оръжия били вратите на оборудването за депозиране на нуклеарни муниции – нямало по какъв начин да доближат до техническата секция.

Агенция Ройтерс отбелязва, че не е могла да удостовери от самостоятелни източници дали бойците на " Вагнер " са достигнали " Воронеж-45 ". Буданов не е дал доказателства за изказванията си.

Източник, непосредствен до Кремъл с военни връзки, удостоверява обаче елементи от описа на Буданов. Контингент на Вагнер " съумя да влезе в зона от необикновен интерес, вследствие на което американците се развълнуваха, тъй като там се съхраняват нуклеарни муниции ", споделя той, без да разяснява повече.

Източник в окупираната от Русия Източна Украйна, осведомен с въпроса, споделя, че това е провокирало безпокойствие в Кремъл и е дало подтик за небрежно контрактувано преустановяване на протеста вечерта на 24 юни, с посредничеството на беларуския президент Александър Лукашенко.

В отговор на въпрос дали силите на Вагнер са достигнали базата и са се пробвали да се снабдят с нуклеарни оръжия, представителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом Адам Ходж споделя: „ Не сме в положение да потвърдим този отчет. Материалите бяха изложени на риск. "

„ Вагнер “ може да е имал хиляди бойци на свое разположение, само че е малко евентуално някой от тях да е знаел по какъв начин да взриви бомба “, споделя Мат Корда, старши теоретичен помощник от Федерацията на американските учени.

Никой от частната войска не е посетил лагера, заяви консултант на министъра на защитата на Беларус

Буданов е първият формален представител, който допуска, че бойците на „ Вагнер “ са били покрай придобиването на нуклеарни оръжия и по-нататъшното ескалиране на въоръжен протест, който е необятно тълкуван като най-голямото предизвикателство за властта на съветския президент Владимир Путин.

Американски чиновници от дълго време се опасяват от кошмарната опция раздорите в Русия да доведат до попадане на нуклеарни устройства в ръцете на измамници.

Бойците на „ Вагнер “ поели в посока „ Воронеж-45, “ откакто се откъснали от по-голям ескорт с тежко въоръжение, който напредвал по автомагистрала М4.

Руският президент изчака близо два дни преди да разяснява края на похода към Москва

Тази по-малка група се насочила на изток и присъединила съветски сили в престрелка в първото село, до което достигнала, съгласно поданици и изявления в обществените медии.

Ройтерс наблюдава напредъка на групата до град Таловая, на към 100 км от базата, която датира от руската ера. Това е едно от 12-те съветски „ складове на национално равнище “ за нуклеарни оръжия, съгласно отчет на учени от Организация на обединените нации. При Таловая съветските сили атакували колоната, разясняват локални хора.

„ Не имам вяра, че руснаците към момента пазят нуклеарните оръжия от Студената война, само че не бих заложил живота си на това “, споделя Дейвид Джонас, някогашен основен консултант на Националната администрация по нуклеарна сигурност на Съединени американски щати, която наблюдава атомни оръжия и радиоактивни материали по целия свят.

Ейми Улф, експерт по нуклеарни оръжия за американски законодатели в Библиотеката на Конгреса от 1988 година до 2022 година, показва подозрения по отношение на силата на такива оръжия, в случай че те към момента съществуват. „ Възможно е към момента да има някакви остарели отпадъци, заседнали някъде в склада “, споделя тя.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР