Бойната група на НАТО в Румъния, която е разположена в

...
Бойната група на НАТО в Румъния, която е разположена в
Коментари Харесай

НАТО праща хиляди войници в Румъния

Бойната група на НАТО в Румъния, която е ситуирана в окръг Брашов, ще нарасне напролет на 2025 година и ще се състои от 4000 военни по отношение на актуалните 1000 души, заяви през днешния ден френският военачалник Лоик Жирар, най-високопоставеният френски боен в Румъния, представен от румънската секция на радио Свободна Европа.

Бойната група на НАТО в Румъния беше основана през май 2022 година, скоро откакто Русия атакува Украйна през февруари същата година, припомня изданието. 

Франция е страната, която управлява тази група, ситуирана в базата Чинку, окръг Брашов.

Това е една от осемте бойни групи, основани от Северноатлантическия алианс, откакто Русия анексира нелегално украинския полуостров Крим през 2014 година

На срещата на върха на НАТО в Мадрид през 2022 година президентът на Съединени американски щати Джо Байдън заяви, че Бойната група на НАТО в Румъния може да доближи равнище бригада, само че моментът на разширението на структурата не беше разгласен до момента, отбелязва Свободна Европа.

Френският военачалник Лоик Жирар, заместник-командващ на Многонационалното командване на дивизията " Югоизток " на НАТО в Румъния, заяви на среща с румънски публицисти, че с изключение на новите към 3000 военни от НАТО (предимно французи), които ще дойдат в Румъния, в националните бази ще бъде ситуирано и ново съоръжение.

Изданието показва, че ще бъдат изпратени още 37 танка Льоклер (Leclerc) и гаубици Сезар (Caezar), като припомня, че сега Бойната група на НАТО в Румъния разполага с 13 френски танка Льоклер, стотици бронирани машини и ракетни установки.

В Бойната група на НАТО в Румъния вземат участие военни от Франция, Северна Македония, Белгия, Люксембург, Полша, Португалия и Съединените щати.

В Румъния сега се намират над 5500 военни от НАТО, като минимум 2000 от тях са американци, отбелязва Свободна Европа.

Американските военни са дислоцирани в Румъния въз основата на двустранно съглашение сред администрациите в Букурещ и Вашингтон. Те се намират в базите Михаил Когълничану (окръг Констанца) и Девеселу (окръг Олт).

След като Бойната група на НАТО в Румъния премине на равнище бригада, общият брой на военните от съюзническите страни, ситуирани в Румъния, ще доближи към 9000 души.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР