Бойна група на НАТО ще води учение в България. Това

...
Бойна група на НАТО ще води учение в България. Това
Коментари Харесай

Стефан Янев: Бойна група на НАТО ще води учение в България

Бойна група на НАТО ще води обучение в България. Това сподели от щаба на НАТО в Брюксел министърът на защитата.

Той посочи, че това е събиране на поделение от сухопътните войски в една обща група, с цел да вършат взаимна подготовка на българска територия. 

Групата ще бъде под българско командване - българско поделение и български пълководец ще бъдат в основата на този хъб за подготовка и учения:

„ Тази група не се готви да бъде изнесена отвън територията на страната, няма такива задания, задачата е повишение на готовността на всички подразделения и на оперативната съгласуемост – работа с други родове войски, национални и със съдружниците, когато са притежател на този детайл от поддръжката на групата “, съобщи военният министър.

По думите му няма яснота тъкмо по какъв начин ще наподобява, работи се, комуникира се с много съдружници на двустранно равнище, координира се с НАТО и от позиция на обстоятелството, че тази бойна група, която ще се приготвя на наша територия, ще координира своята активност с НАТО.

Той повтори, че задачата на групата е увеличена подготовка и реализиране на добра оперативна съгласуемост, а детайлите се прецизират – кои страни биха взели участие и с какво. 

Очаква се в идващите 2-3 месеца, до юни, да има повече изясненост.

беше безапелационен, че доминантната част в тази група ще бъдат българите. Тя ще се състои от сред 700 и 1000 индивида.

„ Толкова ще бъдат общо, когато се съберат всички дружно, само че процесът на подготовка не значи, че ще са дружно всички. Когато се тренира един детайл, ще идват едни подразделения, по-късно ще си отидат, когато се тренира различен детайл - ще дойдат други хора. 70 – 80%  ще са българите “, сподели още министърът на защитата.

заяви още, че идната седмица в Ново село пристига нов американски контингент. Посещението е в границите на плануваните предходната година учения за повишение на оперативната съгласуемост и способността на тези сили да работят взаимно, както двустранно, по този начин и в границите на НАТО. Очаква се у нас да дойдат от порядъка на 100 – 150 американски военнослужещи с бойна техника - до 15 бойни бронирани машини.

„ Рота „ Страйкър “,  което звучи като ударна група, само че по този начин се споделя техниката, която употребяват “, посочи.

Той сподели напомни, че имаме съглашение за партньорство и засилени тренировки със Съединени американски щати и въз основата на това съглашение действат и взаимните оборудване в Ново село.

Във връзка със обстановката в Украйна Янев сподели, че не е имало страна, която да не спомене, че разчита на деескалация и на дипломатическия инструмент за решение на рецесията.

„ Но в това време тези признаци за деескалация, които се показват, може би не се удостоверяват на този стадий. Но в действителност се надяваме, че идващите дни ще се стигне до деескалация “, сподели министърът.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР