Бойкотите могат да бъдат много ефективни, както разбраха от Facebook,

...
Бойкотите могат да бъдат много ефективни, както разбраха от Facebook,
Коментари Харесай

Може ли бойкотът на големите компании да убие Facebook

Бойкотите могат да бъдат доста ефикасни, както схванаха от Фейсбук , написа Би Би Си. Кампанията " Спрете омразата за облаги " (Stop Hate for Profit) е следващото придвижване, което употребява протестът като политическо средство.

Кампанията твърди, че Фейсбук не прави задоволително, с цел да отстрани от платформата расисткото и изпълнено с ненавист наличие. Спрете омразата за облаги съумя да убеди цяла редица огромни компании да спрат рекламите във Фейсбук и няколко други обществени мрежи.

Последните присъединили се бяха Ford, Adidas и HР, който последваха образеца на Coca-Cola и Starbucks.

Същевременно други платформи, като Reddit и Twitch оповестиха редица ограничения за битка с расисткото и изпълнено с ненавист наличие.

Въпросът е, може ли протест като този да събори интернет колоса Facebook? Краткият отговор е " да ". Основните доходи на Фейсбук идват тъкмо от реклами.

Дейвид Къминг от инвеститорската компания Авива споделя за Би Би Си, че загубата на доверие и чувството за липса на етичен кодекс, може да " унищожи бизнеса ".
В петък акциите на Facebook паднаха с 8 % и теоретично, притежателят Марк Зукърбърг стана със 7,5 милиарда $ по-беден.

Но дали опасността може да е по-голяма от това, да съставлява действителна заплаха за бъдещето на Фейсбук? Тук картината не е толкоз ясна.

На първо място, това не е първият протест против някой от интернет колосите . През 2017 година редица водещи марки оповестиха, че стопират да популяризират в най-популярната платформа за видеосподеляне YouTube.

Причината беше доста сходна - техни реклами бяха слагани до расистки и хомофобски видеа в платформата. Днес този протест е съвсем напълно пропуснат. YouTube пренастрои логаритъма за реклами и компанията-собственик Гугъл се развива отлично.

Освен това, има и други аргументи да се счита, че протестът на огромните компании няма да е толкоз тежък за Фейсбук, колкото си мислим.

Първо, огромните марки оповестиха протест единствено за един месец - през юли. Второ, което може би е главното, множеството от приходите на Facebook от реклами идват от дребни и междинни компании.

Според репортаж на Си Ен Ен, 100-те компании, които харчат най-вече за реклама във Face ook, генерират 4,2 милиарда $ доходи за компанията на Зукърбърг . Това са едвам 6 % от общите доходи.

Засега, доста огромен % от междинните по мярка компании не са се включили към протеста.

Мат Морисън, главен маркетингов пълководец на рекламната организация Диджитал Уиски (Digital Whiskey) споделя за Би Би Си, че голям брой дребни бизнеси " не могат да си разрешат да не популяризират във Фейсбук ".

Тези компании нямат толкоз пари, че да популяризират по малките екрани. По-евтини и по-фокусирани върху съответните клиенти платформи като Facebook са решаващи за тях, изяснява Морисън.

От една страна, Фейсбук наподобява като компания, пред която е елементарно да лобираш за нещо. Структурата й дава голяма власт на основателя Марк Зукърбърг. Ако изиска нещо, ще го получи. Необходимо е лобирането единствено пред един човек.
 
Ford, Starbucks, Coca-Cola, Unilever and dozens of other brands have halted advertising on Фейсбук as criticism intensifies over the company's handling of racist and hateful rhetoric on the platform.
— NPR (@NPR)

Но същата тази конструкция работи и в противоположната посока. Притежателите на акции не са способни да окажат напън върху Зукърбърг, както е в други компании. Ако той не желае да работи, няма да го направи.

Засега Марк Зукърбърг демонстрира признаци, че ще предприеме някои ходове вследствие на протеста. В петък Facebook разгласи, че ще поставя специфичен етикет на наличие, което може да се интерпретира като омразно. Очаква се и още едно изказване по-късно през седмицата.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР