Бойко Рашков © Надежда Чипева Бившият председател на Националното бюро

...
Бойко Рашков © Надежда Чипева Бившият председател на Националното бюро
Коментари Харесай

Бойко Рашков: КПКОНПИ не ме е уведомила, че иска да коригирам декларацията си

Бойко Рашков

© Надежда Чипева Бившият ръководител на Националното бюро за надзор върху специфичните разследващи средства Бойко Рашков съобщи пред " Капитал ", че дефинира като извънредно неточно и предизборно известието на уеб страницата на КПКОНПИ, че е нарушил закона при обявление на имуществото си. Рашков даде да се разбере, че не счита това за инцидентно.

Името на Рашков се появи на уеб страницата на КПКОНПИ в екселска таблица от 23-ма души, които съгласно комисията са подали през 2018 година годишната си декларация за имущество и ползи, само че инспекцията за тях е завършила с отчет за противоречие сред заявените обстоятелства и откритото при инспекцията. В тези случаи комисията е длъжна документално да уведоми деклариращия и да му даде 14-дневен период, с цел да поправя декларацията си съгласно откритите несъответствия. Според КПКОНПИ Бойко Рашков е бил известен през март т.г., само че все пак не е подал коригираща декларация.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък А съгласно данните на КПКОНПИ при него са открити обилни разминавания в заявеното и действителните наличия. Той е заявил банкови влогове в размер на 82 016 лева, а имал 200 644 лева Не е заявил приходите на брачната половинка си, която има няколко влога в банки, надлежно с 62 606 евро; 15 787 евро; 58 392 евро; 11 488 лева.; 21 352 лева.; 155 912 лева и 20 896 евро, както и приходи от друга стопанска активност в размер на 645 089 лева

Истината е, че аз не съм известен за установените от Комисията несъответствия, с цел да мога да упражня правото си на промяна, съгласно техните условия, сподели Рашков и акцентира - " те не са желали да ме уведомят ". Рашков научил едвам през вчерашния ден от медиите, че КПКОНПИ е оповестила името му измежду лицата, които не са заявили изрядно приходите си и не са коригирали декларациите си в точния момент, макар че са имали тази опция. Днес, ден по-късно, той е отишъл персонално в Комисията, с цел да получи писмото, с което го известяват за установените разминавания и сподели документите пред " Капитал ". Всъщност пиското на КПКОНПИ е адресирано до ръководителя на Националното бюро за надзор върху СРС, какъвто Рашков не е от декември 2018 година Бойко Рашков: Абсурд е в КПКОНПИ да не знаят от кой момент не съм ръководител на Бюрото за СРС, ние работим в една постройка

" Само два обстоятелството ще загатна. Първо, известието за доставка на тяхното писмо, с което ме канят за коригираща декларация, не е с противоположна квитанция и на никое място не е маркирано аз да съм получил такова уведомление. И няма по какъв начин да съм го получил, откакто то е било изпратено на адрес, на който аз не пребивавам от близо 27 години – от 1992 година
Второ, аз съм подал декларация на 7 юни 2018 година, а писмото на КПКОНПИ март т.г., което през днешния ден вървях персонално да получа, е адресирано до ръководителя на Националното бюро за надзор върху СРС. Аз от декември 2018 година не съм ръководител на това бюро.

На последно място – аз бях ръководител на НБКСРС, което се намира в същата постройка, в която се обитава КПКОНПИ – на един етаж над управлението на Комисията. Бюрото за надзор върху СРС дори има общи разноски с КПКОНПИ и непрестанно си обменяме документи. Пита се толкоз ли беше мъчно моята декларация да я ревизират и някой да ми донесе това писмо горе още до момента в който бях ръководител на Бюрото и да ми изискат да поправям декларацията си. Освен това, парадокс е, да не знаят до кой миг аз съм бил ръководител на този орган и от кой момент съм престанал да бъда ръководител ", съобщи Рашков.

" Отделно от това съм безапелационен, че анализът на моята декларация за 2017 година, изработен от КПКОНПИ, е безусловно неточен. Аз депозирам заявления пред Сметната палата в продължение на 25 години по един и същи метод. В тази декларация аз съм заявил, както съм решил, получените от мен приходи през 2017 година, само че не с струпване на приходите от предните години. Напълно правилно, отново дублирам.

Той акцентира, че не знае приходите на брачната половинка си, само че пък е безспорен парадокс, че тя, като настоящ нотариус е заявила приходите си за 2017 година - същите приходи, които и той би трябвало да заявява. Що се отнася до недекларираните 645 089 лева приходи от друга стопанска активност, установени от КПКОНПИ, Рашков съобщи, че няма никаква визия за такава активност и такива средства и е мощно заинтересован.
Любопитното е, че Рашков се трансформира в цел на правоохранителните органи през последните години откакто оглави Бюрото и стартира политика на прецизен и ефикасен надзор върху активността по използване на СРС, което му навлече неприязънта на прокуратурата и ДАНС. Първо бе отхвърлен зам.-председателят на НБКСРС Георги Гатев, на който лишиха позволява до класифицирана информация в скалъпено произвеждане, а след приключването на мандата на Бюрото Рашков демонстративно не бе определен за нов мандат – със съучастието на парламентарната група на Българска социалистическа партия, която проформа го предложи, само че дружно с различен претендент – по специалност лесничей.

Компромат, който надалеч не е безопасен

Поредният компромат против Рашков обаче не е толкоз безопасен, колкото наподобява на пръв взор, въпреки че може да е просто метод да бъде унизен.

Според новия антикорупционен закон, установяването на противоречие сред заявеното и тестваното от комисията е съображение за цялостна проверка на имуществото и приходите. В известието на КПКОНПИ от края на предходната седмица, се напомня, че при открито противоречие след периода за подаване на коригираща декларация в размер на не по-малко от 5000 лева, материалите от инспекцията се изпращат на Национална агенция за приходите, а при противоречие от не по-малко от 20 000 лева, Комисията стартира инспекция на имуществото и приходите в границите на процедурата за определяне и лишаване на нелегално добито имущество.
Статистиката на КПКОНПИ

В петък по здрач КПКОНПИ заяви, че е завършила инспекцията на годишните заявления, подадени през 2018 година, и на встъпителните и финалните заявления за имущество и ползи, подадени през интервала от януари до септември 2018 година Проверени са:5 116 задължени лица, с годишна декларация;3 568 задължени лица, с встъпителна декларация за имущество и интереси;400 задължени лица, с крайна декларация за имущество и ползи. За общо 738 задължени по закона лица инспекцията е завършила с отчет за противоречие във вързка с дялови умчастия, заплати, банкови сметки, парцели и други След като комиситяа ги е уведомила да отстранят установеното противоречие или да създадат писмени възражения, като посочат доказателства:637 задължени лица са подали коригираща декларация;98 задължени лица не са подали коригираща декларация;35 задължени лица са подали коригираща декларация и са заявили пред Комисията, че не желаят да бъде оповестена информацията по отношение на лицето, с което се намират във фактическо общуване на брачен начала и за което лице е откритото несъответствието;3 задължени лица са подали непълна коригираща декларация и са заявили пред Комисията, че не желаят да бъде оповестена информацията за лицето, с което се намират във фактическо общуване на брачен начала и за което е откритото несъответствието.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР