Бойко Илиев, режисьор и директор на Нов театър – НДК,

...
Бойко Илиев, режисьор и директор на Нов театър – НДК,
Коментари Харесай

НОВ ТЕАТЪР – НДК ПРЕДСТАВЯ АНТИХРИСТ В НОЩТА НА ТЕАТРИТЕ

Бойко Илиев, режисьор и шеф на Нов спектакъл – НДК, дружно с актьорите Йоана Буковска-Давидова и Любомир Ковачев показаха настоящите планове на театъра. В Нощта на театрите в София на 17-ти ноември ще се играе представлението с настоящи и мощни послания – Антихрист по романа на Емилиян Станев с драматизация и постановка на Бойко Илиев.

Спектакълът Поручик Бенц по романа на Димитър Димов ще бъде показан по време на европейско турне в Германия, Белгия и Холандия. А при започване на 2019 година ще се състои Фестивалът на българската драматургия Януари, носещ името на пиесата на Йордан Радичков.

Това стана ясно по време на конференция в Нов спектакъл – НДК на 15 ноември 2018 година, в която взе участие също и Стефан Плачков, представител на Трио Плачкови, които демонстрират на театрална сцена новаторския театър Ла Комедия с детайли от нямото кино и цирковото изкуство. Водещ на конференцията беше проф. Любомир Стойков.

„ Спектакълът би трябвало да има нравствени послания. Това е изискването и условието за спектаклите, които се играят на сцената на Нов спектакъл – НДК “, означи Бойко Илиев и акцентира, че е значимо какво театърът дава на хората, като им оказва помощ да излязат от „ нравствената мътилка на живота “.

Той обърна особено внимание на това, че българските създатели и творбите на родната драматургия не би трябвало да слизат от театралната сцена и точно те са в основата на репертоарната политика на Нов спектакъл – НДК.

Една от главните цели на театъра е представянето с изключение на на одобрени и сполучливи български артисти, също по този начин на надарени млади актьори. В тази връзка Бойко Илиев показа и двете министър председатели на дебютиращи в театралното изкуство млади създатели – моноспектакълът на Иван Рангелов – Страсти Илиеви с създател Димо Дешев, който може да бъде гледан за първи път на 15 ноември и моноспектакълът на Кирил Михов – Пикльото 20/18 с създател Калин Илиев, планувана за началото на месец декември.

„ Младите хора ще дадат ново лице на театъра, прохлада и живец, който ни е необходим. Те не се вписват в конюнктурата на българския спектакъл, който не се промени през последните 30 години, само че младите ще го трансформират. “ Пример за това е Иван Юруков с неговия моноспектакъл Пилето, което споделя Ку.

Актрисата Йоана Буковска-Давидова, която играе основната роля в спектакъла Поручик Бенц, където си партнира с Любомир Ковачев и Ивайло Захариев показа, че за една календарна година имат връх от 30 изиграни спектакъла в национално турне с доста мощен интерес от публиката и цялостни зали.

Тя разгласи, че идното турне на представлението ще се състои от 15 януари до 15 февруари 2019 година в шест града в Европа – Виена, Мюнхен, Цюрих, Брюксел, Амстердам и Нюрнберг. Йоана Буковска-Давидова показа в задатък, че приготвя новаторски интерактивен моноспектакъл, който ще се играе на сцената на Нов спектакъл – НДК и ще съставлява композиция сред спектакъл и кино с препратки към виртуалната и добавената действителност.

Любомир Ковачев, на който са поверени основните мъжки функции както в Поручик Бенц, по този начин и в Антихрист, показа някои свои мисли за облиците му в двата спектакъла по международни класики, каквито са творбите на Емилиян Станев и Димитър Димов.

„ Важно е театърът, който правиш да има задача. Ние не можем да променим хората, само че можем да вкараме в тях микроб – да ги накараме да си задават въпроси и да оказваме помощ на феновете да развиват въображението си. “, показа Любомир Ковачев, като означи, че сцената на Нов спектакъл – НДК е „ място, където се основава нов взор към театъра. “.

Той съпостави българската и френската театрална школа, която е приключил, като означи, че френският спектакъл не е активен като българския, а е спектакъл на словото и родните артисти са по-добри, тъй като имат мощен вътрешен заряд и мощност.

Стефан Плачков – режисьор на спектакъла Ла Комедия, в който играе и основната мъжка роля, заяви за новата опция публиката да съчетае всяко от представленията с чаша вино и вечеря откакто излезе от залата. Той разгласи, че спектакълът ще се играе и в навечерието на новата година на 31 декември от 18:00 часа, когато феновете могат да чакат приятни изненади и подаръщи. Стефан Плачков показа също, че Трио Плачкови се приготвят за предпразнично турне във Франция от 10 до 19 декември.

Билети на касите: Билетен център НДК 02 / 916 63 00;
Нов спектакъл НДК 02 / 426 39 56; www.newtheatre.bg

Снимки може да видите ТУК!

Снимки: Екатерина Титова / От игла до конец
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР