Бойко Борисов заяви в парламента, че на неформалната среща на

...
Бойко Борисов заяви в парламента, че на неформалната среща на
Коментари Харесай

Борисов ще настоява за затваряне на границите на ЕС за мигранти

Бойко Борисов съобщи в Народното събрание, че на неофициалната среща на върха в неделя няма да подписва нищо, а единствено ще изложи позицията на държавното управление по казуса с мигрантите

© Георги Кожухаров Още по тематиката
Германия желае засилени инспекции на вътрешните граници на Европейски Съюз

Берлин оказва напън на страните членки да одобряват назад бежанци, които са регистрирани на тяхна територия
21 юни 2018
Истинската среща на върха

По-важните тематики, които ще намерите в новия брой на " Капитал "
18 май 2018 Премиерът Бойко Борисов ще изиска на неофициалната среща на Европейски Съюз в неделя неотложно затваряне на границите на съюза за мигранти като се позволяват единствено тези, които бягат от война. Това сподели Борисов, който отиде изненадващо в Народното събрание в петък и по този начин отговори на апелите на водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова министър-председателят да изясни на депутатите каква ще бъде позицията на България на съвета, който беше призован от канцлера на Германия Ангела Меркел в опит да се откри бързо решение на казуса с миграцията преди плануваната за края на идната седмица среща на върха.

Има ли договорка пари против мигранти

От парламентарната естрада Нинова прочете декларация от името на парламентарната група на Българска социалистическа партия. " Италия и Малта не разрешиха на филантропичен кораб с 600 мигранти да се приближи до техните крайбрежия. Австрийският канцлер Курц разгласи основаване на " Ос на искащите " за битка с незаконната миграция, за която се схванаха вътрешните министри на Австрия, Германия и Дания. Това породи остро несъгласие и опълчване в Германия сред вътрешния министър Зеехофер и канцлера Меркел и докара до политическа рецесия в немското държавно управление. Вишеградската четворка обявиха, че ще бойкотират срещата на господин Юнкер в неделя и я оповестиха за неприемлива ", обрисува обстановката Нинова. И запита с какво решение отива министър председателят на България на тази среща и дали има решение на държавното управление по въпроса. " Някой въобще в залата знае ли господин Борисов какво ще съобщи на тази среща за България и българския народен интерес? Ще послуша ли господин Борисов канцлера Меркел за следващ път и ще сложи ли България пред обстановка да одобри мигранти, минали за пръв път през нашите граници, по публична информация на Агенцията за бежанци, 50 хиляди? ", сподели водачът на Българска социалистическа партия.

Нинова се базира на обява във френския вестник Le Monde, съгласно която на срещата на върха в София в средата на май страните членки са обсъждали опцията за разкриване на бежански лагери в страните от Балканския район по предложение на Дания и Австрия. Нинова съобщи, че Българска социалистическа партия ще се опълчи изрично, в случай че държавното управление се съгласи на съглашение " пари против връщане на мигранти от Европа назад в България ".

Борисов: " Няма да подписвам нищо в неделя "

В Народното събрание през днешния ден Борисов съобщи, че " няма да подписва нищо ", а по време на срещата в неделя ще направи няколко оферти. Едното е да се затворят границите на Европейски Съюз и да се позволяват единствено тези мигранти, които бягат от войните в страните им. " За бягащите от войните мигранти би трябвало да се погрижим, а тези, които са стопански, би трябвало да се върнат откъдето са пристигнали ", сподели Борисов. Другото предложение на премиера е да се създадат изнесени центрове отвън Европейски Съюз наоколо до страните, където има военни спорове. Според Борисов би трябвало и да се подсигуряват външните граници на Европейски Съюз. Той уточни, че има шенгенски страни като Италия и Гърция, които би трябвало да са най-сигурните, само че не са. Борисов даде като образец гръцките управляващи, които са получили огромни средства за защита на границата си, само че съгласно информация, която той ще показа на съвета, има единствено трима върнати мигранти на Турция. Премиерът описа за случаи, при които нашите камери по границата са улавяли от Турция да влизат по 20-30 бежанци в Гърция и на подадения сигнал от гръцка страна отговаряли, че няма такова нещо.

А във връзка предлагането на Дания и Австрия Борисов описа какво е дал отговор на австрийския канцлер Себастиан Курц по време на един от препоръките: " Казах му: Себастиан, по какъв начин си представяш да идват самолети с мигранти и аз да ги посрещам на летището. Няма да ти дам трасе за такова нещо ", сподели Борисов. Според него нищо не подсигурява, че бежанският поток ще спре. " Ако кажем, че ще приемем по 1000 мигранти, може след една година да ни кажат, че би трябвало да приемем още 2000 или 5000 ", добави Борисов.

Накрая министър председателят прикани по тази тематика ръководещите и опозицията да бъдат единни. И изрази подготвеност идната седмица преди срещата на върха да пристигна още веднъж в Народното събрание и да изясни каква ще бъде позицията на държавното управление.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР