Бойко Борисов защити пред Доналд Тръмп строежа на АЕЦ Белене

...
Бойко Борисов защити пред Доналд Тръмп строежа на АЕЦ Белене
Коментари Харесай

Винаги с Америка, винаги с Русия

Бойко Борисов отбрани пред Доналд Тръмп градежа на АЕЦ " Белене " и " Турски поток "

© Tom Brenner :

• Посещението в Съединени американски щати сподели по какъв начин Борисов схваща салдото сред Вашингтон и Москва

• Премиерът отбрани пред Доналд Тръмп градежа на АЕЦ " Белене " и " Турски поток "

• Очакванията за съюзническа военна база бяха понижени до " координационен център "

Приписват израза " Винаги с Германия, в никакъв случай против Русия " на цар Борис III. Твърди се, че той го споделя на немския външен министър Йоахим декор Рибентроп през 1942 година в отговор на натиска България да се включи във Втората международна война. Независимо дали цитатът е правилен, той разказва доста добре салдото, който дребна България се пробва да реализира сред геополитическите ползи на огромните страни. 80 години по-късно същият опит за политическо лавиране прозира от срещата сред премиера Бойко Борисов и американския президент Доналд Тръмп .

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Ако от нея има някаква вест, тя не е единствено в съответните сделки сред българската делегация и американската администрация. Не е и в това дали ще паднат американските визи (едва ли ще е скоро) или дали Тръмп ще пристигна скоро в България. Далеч по-важното е, че формалните изказвания дадоха опция да се види къде стои Бойко Борисов във връзка с съветските ползи в България . Накратко, изводът е, че държавното управление се пробва да се показа като предвидим сътрудник на Вашингтон, който извънредно доста внимава да не разсърди Москва. От това има няколко напълно съответни последици, свързани с изразходването на обществени средства през идващите години: - По всичко проличава, че опитите на ГЕРБ и Борисов да построи АЕЦ " Белене " ще продължат и надлежно остава рискът в плана, който продължава да бъде подозрителен от позиция на икономическата си възвращаемост, да се влагат още доста обществени средства- Същата политика ще продължи и с построяването на газовата инфраструктура, обвързвана с по този начин наречения от Борисов газов хъб - За се обезвреждат евентуалните американски рецензии към българската енергийна взаимозависимост от Русия, има възможност разноските за превъоръжаване на българската войска да продължат да са високи, с цел да се подсигурява осъществяването на по този начин значимото за Доналд Тръмп условие на НАТО за военни вложения от най-малко 2% от Брутният вътрешен продукт. Това обаче надалеч не значи, че Бойко Борисов е спечелил във Вашингтон. Американската администрация очевидно е оказала и ще продължи да оказва напън за понижаване на съветското въздействие върху българската енергетика. За политиците в София това нормално не е добра вест, защото е обвързвано и с понижаване на корупционния запас. В самия факт, че български министър председател се среща с американския президент, няма нещо изключително историческо. Всички министър-председатели от последните години (без Пламен Орешарски) са се виждали с американски държавен глава. Джордж Буш да вземем за пример даже назова Сергей Станишев " Mr. Clean ", поради очакванията, че той ще се пребори с корупцията. Няколко години по-късно корупцията не понижа, само че очакванията останаха. По време на срещата сред Бойко Борисов и Барак Обама американският президент съобщи, че българският министър председател е " заинтригуван от необятни промени, които да основат отворено и транспарантно държавно управление ". Сега, тъкмо седем години по-късно, прогрес отново няма, само че очакванията не престават да са живи. В формалното изказване след срещата сред Борисов и Тръмп се споделя, че " Съединени американски щати окуражават България да продължи да се бори с корупцията " и " да пази медийните свободи ". Според участници в диалозите във Вашингтон обаче това са по-скоро бланкетни изречения - отвън формалното изказване никой не е поставял нито въпроса за корупцията, нито за свободата на медиите.
Очакванията за съюзническа военна база бяха понижени по време на срещата до " координационен център "

Фотограф: Tom Brenner
Посещението на Бойко Борисов във Вашингтон мъчно може да бъде наречено " историческо " и в подтекста на Източна Европа. През последните години в Белия дом към този момент бяха признати множеството министър председатели от района, а българският се класира по-скоро на опашката. Борисов не беше поканен там даже и когато България беше ротационен ръководител на съвета на Европейски Съюз, което поради отношението на Тръмп към съюза е разбираемо. Поводът Борисов да влезе в Белия дом в този момент евентуално е договорката за покупка на F-16, a посредством срещата американската дипломация се пробва да даде нова сила на главните си цели в България през последните години.Според участници в срещите и формалните изказвания след тях главните акценти в диалозите са били две направления: - Намаляване на българската енергийна взаимозависимост от Русия (повече по тематиката вижте тук)- Засилване на военното съдействие - както двустранното сред Съединени американски щати и България, по този начин и по линия на НАТО. (за детайлности - тук) Дори и в тези направления обаче съответна вест на стадия няма. Има декларирани планове и се поставя началото на процеси, които след време може да доведат до някакви резултати. Но може и да не доведат. Справка: същата тази среща на високо ниво преди седем години, както и всяка друга сходна през миналото десетилетие. Истинската вест не е в това какво се случи тази седмица във Вашингтон, а какво не се случи.

" Всички, които мислеха, че идваме тук да ни кажат " Не, не, не, не " - тъкмо противоположното се получи ", съобщи Бойко Борисов след срещата с Тръмп. Многото не-та, евентуално съгласно него са били предстоящи за два от огромните инфраструктурни плана на държавното управление - продължението на газопровода " Турски поток " през България и подготовката за градежа на АЕЦ " Белене ". " Ако ние не сме балканския център за търговия на газ, по какъв начин да обясня на българите, че Гърция и Турция могат [да купуват съветски газ], а ние не. И той вика " Абсолютно си прав " , преразказа диалога си с Тръмп Борисов.

Строежът на АЕЦ " Белене " е бил защитаван от българския министър председател по личните му думи 15 минути (от общо 50-минутната среща), главно с аргумента, че това не е съветски план, а български, който по стичане на събитията, тъй като към този момент имаме съветски реактори, ще се построи с тях. " Част от технологията е съветска, само че има и принос и на немски компании, а и има действителна опция да влезе и General Electric. Важно е да се знае, че нуклеарното гориво ще е примерно на Westinghouse. Давам единствено образец за допустима скица ", описа Бойко Борисов. " Доналд Тръмп е предприемач и разбра, че това е доста добър план и още тази седмица идват техни нуклеарни специалисти, с цел да видят реакторите " Белене " и " Козлодуй ", разгласи още министър председателят.

Липсата на опозиция от американския президент против АЕЦ " Белене " и " Турски поток " не беше единственото значимо, което не се случи по време на срещата. " Нито един път не повдигнахме с президента Тръмп дума против трета страна " , съобщи особено Бойко Борисов след срещата. Третата страна в тази ситуация е Русия и това беше единствено едно от изказванията на българския министър председател, с което той се опита да си резервира положителното отношение на Москва. На журналистически въпрос дали са разискали зловредното въздействие на Русия на Балканите Борисов незабавно омаловажи тематиката, като отговори, че са обсъждали " освен въздействието на Русия, само че и на Турция, Китай и Европейския съюз ". Въпреки думите на премиера за " третата страна " тематиката въпреки всичко е била обсъждана, тъй като малко по-късно той изясни, че когато има " зловредно въздействие, българските служби и прокуратура работят незабавно ". " Не можах да му обясня по какъв начин е допустимо български арбитър да пуска задържан за шпионаж да получи медал от Путин ", описа Борисов. Той има поради историята със арестувания ръководител на придвижване " Русофили " Николай Малинов, на който Специализираният съд позволи да пътува до Москва. Същата преживелица той е дал за образец и при разискването на тематиката за корупцията в България. " Това беше един от въпросите - по какъв начин може да бъде пуснат някой, като има обвинявания за шпионаж. И аз му споделих, че за службите и Министерство на вътрешните работи давам отговор аз и те са си свършили работата. Съдебната система [обаче] си е безусловно самостоятелна ", изясни Борисов.

Така в резюме Борисов явно опита да се показа пред Тръмп като политик, който лови шпионите на Москва, до момента в който основна част от времето и силата му по време на срещите е била вложена в това да се пазят съветските енергийни ползи в района. Макар че на стадия от тази позиция срещата, наподобява, е триумф, това не е наложително да е крайният резултат. Американският президент може и да е изглеждал добре надъхан по време на срещата, само че това не значи, че и на следващия ден ще бъде подобен. Освен това формалното изказване на Държавния департамент след двустранните диалози надалеч не звучи толкоз окуражаващо за плана " Белене " (вижте карето).

Единственото несъмнено след срещата е какво е отношението на Борисов към Русия . Някои страни от Източна Европа като Полша и прибалтийските страни интензивно работят за спиране на енергийната си и надлежно политическа взаимозависимост от Русия, даже и с цената на това да купуват по-скъп газ. Украйна към този момент употребява друго гориво за атомните си централи, а Чехия го тества. В отношението си към Русия България се подрежда по-скоро в една група със Сърбия и Унгария - страни, които се пробват да бъдат със Запада, само че и да не прекъсват връзките си с Русия. 80 години след цар Борис III, мантрата на премиера Борисов през днешния ден наподобява, че е " Винаги с Америка, само че и постоянно с Русия ". Из взаимното изказване на България и Съединени американски щати
(...) Като регистрира потребността от повишение на нашата групова сигурност, България има намерение да продължи да влага в модернизацията на своите въоръжени сили, подобряването на оперативната съгласуемост и осъществяването на заявените цели за качества в границите на НАТО. В сходство с гаранциите за отбранителни разноски, поети от всички съдружници по време на срещата на НАТО през 2014 година в Уелс, България има намерение да продължи да извършва своя реален проект за постигане на заложените разноски за защита до 2024 година
(...)
Гледайки със угриженост ситуацията със сигурността в Черно море, Съединените американски щати приветстват предлагането на България за основаване на военноморски координационен център във Варна в поддръжка на самодейността на НАТО за приспособено предно наличие. Двете страни имат предпочитание да си сътрудничат в допълнение както двустранно, по този начин и в границите на НАТО, с цел да поддържат качествата на България за осъществяване на военноморски интервенции, чрез което ще се укрепи нашата групова сигурност по югоизточния фланг на НАТО.
(...)
Енергийната сигурност е национална сигурност. Пътят за опазване на енергийната сигурност на България и понижаване на цените в енергетиката минава през действителна пазарна либерализация и промени. Ние желаеме да поддържаме непрестанен разговор по отношение на този развой. Нашата обща цел е България да се трансформира в същински разпределителен газов център и основен източник на районна енергийна сигурност, без монополисти, без значение дали задгранични или национални, работещ въз основа на пазарните правила.
(...)
Отчитайки интереса на България за прекосяване към по-ефективни и чисти източници на сила, ние желаеме да си сътрудничим за повишение на газовите доставки от надеждни източници и диверсифициране на ядрено-енергийния бранш, както и за увеличение на каузи на възобновимите източници в общата енергийна матрица. (...) Ние отчитаме значимото значение на нуклеарната сила за цивилен цели като благонадежден и чист енергиен източник и сме подготвени да работим дружно за намиране на решения на енергийните потребности на България. За да се възползва в оптималната степен от надеждните и преференциални доставки на полутечен природен газ от американски производители, България се нуждае от подобаваща инфраструктура. Заедно имаме намерение да следим процеса и да работим за реализиране на съдбоносен прогрес в построяването на газовия интерконектор Гърция - България и плаващата платформа за предпазване и регазификация край Александруполис, Гърция.

Съединените американски щати имат намерение да окажат поддръжка на България в нейните дейности за справяне с корупцията, която лимитира икономическия напредък и доверието в публичните институции чрез интензивно правосъдно и полицейско съдействие и даване на техническа помощ и образование. Тези старания целят предотвратяването и правосъдното гонене на корупцията по високите етажи, транснационалната проведена престъпност и финансовите закононарушения в България. България възнамерява да основава условия за мощно икономическо развиване, като зачита първостепенната роля на закона и неприкосновеността на договорите. Съединените американски щати и България също по този начин имат намерение да си партнират в отбраната на медийните свободи.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР