Бойко Борисов в началото на вчерашното правителствено заседание, предаде Нова

Бойко Борисов в началото на вчерашното правителствено заседание, предаде Нова ...

Борисов: Как може на някой да му хрумне, че ще изнасяме деца.

Бойко Борисов в началото на вчерашното правителствено заседание, предаде Нова тв.

Борисов подчерта, че правителството винаги ще бъде против домашното насилие върху деца.

"Деца, които се разхождат голи и боси на бунището зимата и вие сте ги снимали. Такова дете трябва ли да се остави там да израсне като инвалид, то ще придобие болести. Кое е лошото на всичко това? Кой нормален човек е против това? Държавата щяла да натовари на влак децата и да ги изнася. Това как може да ви мине дори през акъла? Моля ви да помогнете в разясняването на тази чудовищна лъжа", обърна се Борисов към медиите.

Относно темата със слуха, че децата от ромски махали ще бъдат взимани от държавата и Борисов, и вицепремиерът Томислав Дончев и образователния министър Красимир Вълчев обясниха, че няма такова нещо и нарекоха паниката "престъпно организирана".

"Това не се е случило от само себе си. Това е добре организирано. Не, ние не сме го проспали. Следим го от няколко месеца. При условие, че и служби, и МВР, и прокуратура работят по темата, не очаквайте в момента да ви изредя организации и имена. Това, което е сигурно обаче е, че има и външни и вътрешни фактори. Със сигурност има съпричастност на пастори, особено в проблемните райони", заяви Томислав Дончев.

Борисов коментира и темата с образованието. "Много хора се връщат от чужбина, за да работят на висококвалифицирани и платени работни места в България", заяви той. Премиерът припомни, че преди няколко седмици правителството е отпуснало допълнително 5 милиона за 150-годишнината на БАН. "Мисля, че с академик Ревалски сме свършили доста работа. С новия ресор, който има България в Европейската комисия и новите приоритети на ЕС за иновации, обучение, "Еразъм“, университети, академии и това , което открихме вчера като развоен център на една от най-големите компании – "Бош“, където се пише софтуер за новите автомобили, това, което преди няколко дни във Варна открихме офиси на една от най-големите финансови групи в Европа, за да действат оттам на цялата територия на Европа показва, че академията на най-високо ниво, университетите, финансирането, което няколко години и повече се получи не само задържа много хора, но и много хора се връщат тук, за да работят“, посочи Борисов. Той се обърна към председателя на БАН академик Юлиан Ревалски с думите, че продължаваме да разчитаме много на академията, защото действително като население не сме голяма държава, но точно в сферите на иновациите и новите технологии българинът има много развито мислене. "Суперкомпютърът, на който сега започваме да му изграждаме къщичката в Технопарка, също отсега трябва да го мислите къде, какво и как може да бъде използван на най-високо ниво“, допълни още Борисов.

Източник: varna24.bg