Бойко Борисов ще настоява за три неща по време на

...
Бойко Борисов ще настоява за три неща по време на
Коментари Харесай

Кризисна среща за миграните в Брюксел, Борисов ще настоява за 3 неща

Бойко Борисов ще упорства за три неща по време на започващата в Брюксел изключителна среща за казуса с маграните. Първо, неотложно затваряне на границите и прекосяване единствено през граничните пунктове. Второ, мигрантите, които са към този момент са в Европейски Съюз, да бъдат върнати там, откъдето са избягали. Третото е да се работи по споразуменията с трети страни наоколо до зоните на спорове, където да подкрепяме грижата за бягащи от войната в изнесени центрове. Това сподели министър-председателят пред публицисти в неделя късно следобяд преди срещата на водачи на Европейски Съюз по въпроса за миграцията и даването на леговище. Същата позиция той изрече в петък пред Народното събрание, където водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова го нападна, че няма да отбрани българския интерес и ще одобри настояванията на Германия за съглашение пари против връщане на мигранти.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер свика представители на няколко страни в Европейски Съюз: Германия, Франция, Гърция, Испания, Италия, Малта, България като ръководител на Съвета на Европейски Съюз и Австрия, която поема председателството от юли.

Напрежението е съществено, защото немският канцлер Ангела Меркел е под напън да откри компромис с водачите на Европейски Съюз, който да задоволи баварския ѝ съдружник Хорст Зеехофер за фрапантно ограничение на миграцията, а новото дясно-популистко държавно управление на Италия упорства да се пресече мигранският приток по море към страната.

Общо решение ще е мъчно, заради разминаващите се ползи на страните – казусът за Меркел е какво да прави с към 1 млн. мигранти, влезнали в Германия през последните три години, до момента в който за Италия максимален проблем са идващите от Северна Африка лодки, натоварени с мигранти.

" Винаги съм заявявал, че суматохата не е добър консултант. Повтаряме същото упражнение към този момент няколко години за нещо, което би могло да бъде решено по бърз метод от всички страни членки на Европейски Съюз, а и освен от тях, тъй като и страните от Западните Балкани, които не са членки, също би трябвало да бъдат предпазени ", съобщи Борисов.

България потвърди, че като страна на първа линия може да се оправи с бежанския напън, сподели още той.

По думите му положителните резултати, които страната ни регистрира с опазването на външната граница на Европейски Съюз, се дължат както на положителната работа на гранична полиция и Фронтекс, по този начин и на съглашението с Турция.

Борисов сподели, че като председателстващ Съвета на Европейски Съюз ще упорства да бъде открито единодушие сред всички страни членки по тематиката с миграцията.

Министър-председателят посочи, че България, като страна на първа линия, дружно с Гърция, Италия, Испания не може да се съгласи с позицията за връщане на към този момент намиращите се в Европа мигранти в страните на първа регистрация. Това би утежнило обстановката в тези страни посредством прехвърлянето им на двойни отговорности - по запазване на граници и грижи за бежанците на тяхна територия.

Премиерът посочи, че е " парадокс " връщане на към този момент влезели бежанци със остаряла дата.

В същото време немският канцлер Ангела Меркел разяснява преди срещата, че възможни двустранни или тристранни съглашения сред страни от Европейския съюз по вторичното напредване на претенденти за леговище в блока ще бъдат взаимноизгодни за страните.

Меркел не чака на срещата на водачите от Европейски Съюз идната седмица да бъде открито изцяло решение на казуса с миграцията. " Затова подписване на двустранни или тристранни съглашения ще е взаимноизгодно ", продължи тя и добави, че по подобен метод обособените страни няма да се постанова да чакат всичките 28 членки на Европейски Съюз да намерят решение. " Ще се търсят пътища за съгласие, които в това време ще бъдат ефикасни за общите европейски ползи ", сподели Меркел, представена от ДПА.

Италианският министър председател Джузепе Конте дойде в Брюксел с искане за радикални промени в миграционната политика на Европейски Съюз. Дъблинският правилник, по силата на който мигрантите би трябвало да аплайват за леговище в първата страна от Европейски Съюз, в която влязат, би трябвало да бъде изцяло модифициран, сподели той.

С новото си предложение, което Конте назова " Европейска многопластова тактика за миграцията ", Италия " желае да се заеме с казуса по структуриран метод, тъй като това ни споделя публичното мнение ". Той сподели, че предлагането има 6 условия и 10 цели и предлага съответна политика за контролиране и ръководство на миграционните потоци по сполучлив и резистентен метод, съобщи Ройтерс.

Френският президент Еманюел Макрон пък предизвести, че никой не трябва да поучава Франция по въпроса за мигрантите, тъй като тази година тя е втората в Европейски Съюз по брой признати мигранти, съобщи Франс прес.

Президентът сподели това в отговор на рецензиите на Италия против френската позиция. " Нека не забравяме в никакъв случай нашите полезности, по този въпрос ще бъде неотстъпчив ", продължи той.

Решението на миграционната рецесия може да бъде открито в съдействие сред част от 28-те страни в Европейски Съюз, а не сред всичките. Нашите полезности са правата на индивида, зачитането на държавния суверенитет и европейската взаимност, сподели френският президент.

На срещата в Брюксел ще обсъждаме притока на незаконни мигранти и пресичането на каналите за трафик на хора и по тази причина би трябвало да работим със страните на генезис на мигрантите и страните, през които те минават директно, като Либия, страните на Балканите и Азия, означи Макрон.

" Необходимо е да пазиме по-добре външните граници, като отделим за това спомагателни вложения. Трябва да реформираме Дъблинския правилник и да създадем тази система по-ефективна ", добави той.

Датският министър председател Ларс Льоке Расмусен изрази удовлетворение, че страните от Европейски Съюз от ден на ден гледат външните измерения на миграцията, вместо да разискват преразпределението в блока.

Той означи, че преди година се е обсъждало по какъв начин да бъде изместен казусът от една европейска страна в друга, до момента в който в този момент се разисква по какъв начин да бъде организиран казусът в тясно съдействие със страните, откъдето идват мигрантите.

" Тук не става въпрос за оцеляването на един канцлер, а за намиране на общо решение на миграционната политика и даването на леговище в Европа ", сподели люксембургският министър председател Ксавие Бетел.

Испанският му сътрудник Педро Санчес сподели, че Испания ще търси поддръжката на другите страни в Европейски Съюз за по-добро управление на миграционния поток в Западното Средиземноморие.

*Очаквайте детайлности
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР