Бойко Борисов се раздели окончателно с Цветанов, който напусна всички

...
Бойко Борисов се раздели окончателно с Цветанов, който напусна всички
Коментари Харесай

Чистката в ГЕРБ започна от Цветанов

Бойко Борисов се раздели дефинитивно с Цветанов, който напусна всички постове в ГЕРБ.

© Юлия Лазарова Два дни откакто министър председателят Бойко Борисов се закани от Брюксел " да прочисти и реже до корен " локални структури на ГЕРБ, които не са се показали добре на европейските избори, чистката стартира от най-високото равнище. В четвъртък партийният пресцентър заяви, че след диалог с Борисов вторият човек в ГЕРБ в продължение на 13 години напуща всички управителни постове в партията. В сбитото известие от три фрази се споделя още, че Борисов е благодарил на Цветанов за " свършената работа през годините ".

Така беше комплициран завършек на политическата кариера на смянаният за дясна ръка на Борисов, с който са дружно още от софийското кметство, когато Борисов беше кмет, а Цветанов - негов заместител. След това дружно учредиха ГЕРБ, който в началото Цветанов оглави, тъй като като кмет Борисов нямаше право да бъде водач на партия, а когато Борисов застана отпред на групировката, Цветанов получи извънредното право да се занимава със структурите на партията и да има цялостен надзор върху кадровата й политика. Цикълът на голямото му въздействие беше затворен откакто оглави и парламентарната група на ГЕРБ. Така с властта си върху локалните управления и депутатите Цветанов се трансформира в незаобиколим фактор в партията.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Реакциите

След новината за политическия завършек на Цветанов по-голямата част от депутатите ходеха в Народното събрание посърнали. Сигурно по този начин са реагирали и редица регионални и общински координатори на ГЕРБ, както и кметове. Наследничката на Цветанов на председателското място в парламентарната група Даниела Дариткова, считана за близка до Цветанов, сбито изясни, че е била при премиера в Министерския съвет и схванала от него за оставката.

Самият Цветанов също не се появи обществено, а заяви за отдръпването си посредством пост в персоналния си профил във фейсбук. " Обмислях това решение задоволително дълго, само че го върша през днешния ден, тъй като за мен ГЕРБ е на всички членове и симпатизанти. За мен беше значимо да запазя самообладание и безмълвие по време на акцията, тъй като изборната победа беше общата ни морална задоволеност от взаимната ни работа през годините ", написа той в обществената мрежа.

Началото на края

Началото на края на политическата кариера на Цветанов стартира с експлоадирането на абсурда " апартаментгейт " в края на март, когато се оказа, че сходно на други известни политически фигури от ГЕРБ и той си е закупил жилище на занижени цени от строителната компания " Артекс ". Това стана причина да напусне председателското си място в групата на ГЕРБ в Народното събрание, а след това и депутатското. Заради европейските избори и с цел да не се демотивира партията той резервира зам.-председателския си пост в партията и остана отпред на предизборния щаб.

По изказванията на Борисов през този интервал обаче можеше да се допуска каква ще е ориста на Цветанов. Той първо обвърза решението си с резултата от изборите за Европейски парламент. " Има ден за амнистия и той се споделя 26 май ", сподели Борисов. След това се възмути от изказванията на Цветанов, че няма кой да го накаже: " Как може да каже такова нещо. Може да го накаже Господ, могат да го санкционират хората, мога да го санкционира и аз ".

Имаше и други знаци, които подсказваха какви ще са дейностите на Борисов по отношение на заместника си. Първо пресцентърът на ГЕРБ спря да отразява предизборните обиколки на Цветанов и вместо него из страната стартира да върви Борисов - с джип, придружаван от вицепремиера Томислав Дончев, финансовия министър Владислав Горанов и зам.-министъра на районното развиване Николай Нанков. След спечелването на евровота пък съобщи: " Очевидно, че беше мощно пресилена ролята на Цветанов, видяхте - изтеглих го обратно, структурите си работят, евродепутатите са ни в пъти, в съсловия по-добри от тези от другата страна ".

Накъде след Цветанов

По-същественият въпрос в този момент е какви промени в партията обмисля Борисов след отстраняването на Цветанов. Неофициално от ГЕРБ споделят, че най-вероятно на негово място няма да има съответен човек, който да дава отговор за структурите на партията, а отговорността за тях ще бъде разпределена сред членовете на изпълнителната комисия на ГЕРБ като всеки ще дава отговор за избрани райони. По този метод няма заплаха партийната власт да се концентрира в ръцете единствено на един човек. А в случай че се съди по обществените изяви на премиера и обиколките му из страната, които не престават и след изборите, както и по хората, които го съпровождат, като негови най-доверени лица се обрисуват Томислав Дончев и Владислав Горанов.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР