Бойко Борисов се притесни, че бюджетът на НОИ няма да

...
Бойко Борисов се притесни, че бюджетът на НОИ няма да
Коментари Харесай

Борисов притеснен: НОИ ще се изпразни, ако 100 000 си стоят в болничен

Бойко Борисов се тормози, че бюджетът на Национален осигурителен институт няма да издържи да покрие болничните на хората под карантина. На днешното съвещание на Министерския съвет министър председателят още веднъж изложи своите мисли по тематиката. Които малко се разминават с изказванията му от през вчерашния ден, че страната няма да заплаща болничните на тези, които се връщат от пътувания в чужбина и би трябвало да бъдат сложени под карантина. Днес Борисов изясни, че работодателите ще покриват първите три дни от болничните при карантина, а останалите 11 - Национален осигурителен институт.
Но описа, че е угрижен: " По-притеснено ми е при зараза на ковид какъв брой ще устоят системите на Национален осигурителен институт – ще се оправим, само че ще коства доста пари ". По думите му " при една разрастваща се зараза, а това няма да ни се размине, в случай че набъбнат на 50, 100 или 200 000, които да си седят у дома и да им се поемат болничните листове от страната, Национален осигурителен институт ще се изпразни ".
Председателят на обществената комисия в Народното събрание Хасан Адемов разяснява, че министър председателят има съображение да се тормози за стабилността на бюджета на Национален осигурителен институт поради болничните за карантина. Той напомни, че в бюджета на Национален осигурителен институт за 2020 година за фонд " Общи болести и майчинство " са планувани 1.2 млрд лева като 460 млн.лв от тях са за краткотрайна неработоспособност, където влиза и карантината.
Според него, в случай че на всички завърнарли се от инфектирани региони бъде публикуван болничен, рисковете пред бюджета на Държавното публично обезпечаване са налице. Затова, безапелационен бе Адемов, е значимо да се прецезира кръгът на тези, които се слагат в изолираност.
Според депутата преценката за слагането под карантина би трябвало да е на персоналните лекари. Адемов изясни, че персоналните лекари получават информация за пътувалите в чужбина пациенти на база на анкетните карти, попълвани от тях на летищата и сухопътните граници. Информацията от формулярите посредством РЗИ отива до персоналните лекари. Те, на собствен ред, познавайки болните, техните болести, би трябвало да преценяват - тези, които са с хронични болести, злокачествени заболявания, компрометирана имунна система, податливи да бъдат виросо-, заразоносители, би трябвало да бъдат поставяни под карантина.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР