Бойко Борисов продължава да води паралелни разговори както с ДПС

...
Бойко Борисов продължава да води паралелни разговори както с ДПС
Коментари Харесай

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ май са близо до общо правителство? Габриел и Денков може да се ротационни министър-председатели

Бойко Борисов продължава да води паралелни диалози както с Движение за права и свободи и Има Такъв Народ, по този начин и с ПП-ДБ за вероятно съставяне на болшинство с втория мандат. Това твърди  " Капитал ".
 
Според изданието, в неделя са се провели изключително интензивни договаряния най-много с ПП-ДБ, като е реализирана кардинална сделка за взаимно ръководство. Предвид комплицираната конюнктура този резултат е краткотраен, само че е най-близкото съгласие, което двете обединения са реализирали.
 
В неделя сутринта по неофициална информация Борисов е разговарял с Кирил Петков, Христо Иванов и номинираните от двете обединения за министър председател - Мария Габриел и акад. Николай Денков, написа уеб сайтът.
 
Пак по неофициална (но доказана от няколко разнообразни места) информация по време на диалозите, които бяха два - в неделя сутринта и в ранния следобяд, водачите на двете обединения са обсъждали вид за съставяне на болшинство с втория мандат като излъчените от двете политически сили за министър председател акад. Николай Денков и Мария Габриел се сменят на поста на ротационен принцип за шест месеца.
 
Според разисквания вид първи поста ще заеме претендентът на ПП-ДБ Николай Денков. Този метод за председателство на ротационен принцип беше общопризнат и при избора на ръководител на Народното събрание и с помощта на тази сделка на поста беше определен Росен Желязков от ГЕРБ, който ще оглавява Народното събрание три месеца, след което ще бъде сменен от Никола Минчев от Политическа партия.
 
Продължаването на договарянията сред ГЕРБ и ПП-ДБ и възможната сделка за приемане на поддръжка от страна на партията на Борисов идва на фона на срещата на водачите на двете обединения в Народното събрание в петък. На нея от ПП-ДБ препотвърдиха безапелационната си позиция, че няма да поддържат държавно управление с първия мандат.
 
По неофициална информация на нея Борисов е дал да се разбере, че ГЕРБ няма да взе участие в болшинство и да гласоподава за държавно управление с друг от Мария Габриел министър председател. Нещо повече - някогашният еврокомисар е отказала и предлагането на ПП-ДБ да взе участие в държавно управление с втория мандат като вицепремиер - вид, който в началото обсъждаха от обединението против поддръжка за кабинет " Денков ".
 
На този стадий не е ясно дали тази сделка е дефинитивна и в случай че е, какъв ход ще предприеме Борисов в понеделник, когато номинираната за министър председател Мария Габриел би трябвало да върне на президента досието с мандата.
 
Ако в оставащото време до 15 ч. в понеделник ГЕРБ и ПП-ДБ се схванат за съставяне на държавно управление с втория мандат, прекомерно евентуално е Габриел да върне на Румен Радев празна директория без конструкция и състав на кабинет, което ще значи, че мандатът не е изпълнен и президентът ще би трябвало да връчи втория мандат на акад. Николай Денков, твърди " Капитал ".
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР