Бойко Борисов пред 9-ия Зимен конгрес на младежите от ГЕРБ.

...
Бойко Борисов пред 9-ия Зимен конгрес на младежите от ГЕРБ.
Коментари Харесай

Премиерът към БСП: Що го продадоха ЧЕЗ, като искат сега държавата да го купи


Бойко Борисов пред 9-ия Зимен конгрес на младежите от ГЕРБ. Сн. БГНЕС

" Чувам от Българска социалистическа партия да упорстват да изкупим ЧЕЗ. По тази логичност, в случай че тръгнем да изкупуваме, тогава да изкупим и другите две ЕРП-та, частните банки, американските тецове, " Нефтохим "! Нали и Нова телевизия я купиха? Ами да вземе да я одържавим и нея, та да си имаме една телевизия! " Така министър председателят Бойко Борисов разяснява в неделя настояването на Българска социалистическа партия страната да купи българските активи на чешката компания ЧЕЗ за 320 млн. евро. По неофициална информация точно това е сумата, против която основаната наскоро пазарджика компания " Инерком " на Гинка Върбакова ще придобие бизнеса на ЧЕЗ у нас, чийто годишни доходи са към 2 млрд лв..

Българска социалистическа партия нападна договорката, за която се подозира, че " Гинка от Пазарджик " е единствено заслон на други играчи, както и че подалата оставка енергийна министърка Теменужка Петкова е комфортен бушон.

Социалистите желаят договорката да бъде тествана и от европейските институции, а освен от българските. Предложението на партията за бъдещето на шестте български сдружения на ЧЕЗ е да бъдат одържавени.

Държавата е неприятен собственик, съобщи по този мотив Борисов с тирада пред 9-ия Зимен университет на младежите от ГЕРБ и им описа да режима на тока, който бе нещо всекидневно през 1980 -те и 1990-те години.

Българска социалистическа партия продадоха ЕРП-тата и заложиха да няма никакъв надзор на страната

Той напомни, че трите електроразпределителни сдружения – измежду които и ЧЕЗ – са приватизирани през 2005 година от кабинета на тройната коалиция, ръководен от Сергей Станишев. Продажбата е направена по този начин, че за страната да не остане надзорен пакет от 34%, а единствено 33%, обясни Борисов, чието първо държавно управление приватизира и остатъчните дялове, без да се опита да възвърне контрола на страната.
" Заложили са да няма никакъв надзор. Имаше инспекции и от регулатор, и от прокуратура и трите сдружения в този момент водят каузи против България " , изясни Борисов пред младежите от ГЕРБ. Продажбата на ЧЕЗ е частна договорка в Чехия
" Продажбата на ЧЕЗ е частна договорка в Чехия. Не може да ни упрекват за всичко. Сега, когато договорката " идва " в България, ще проверим всичко към договорката. Чакам резултатите от инспекциите на ДАНС, Комисия за защита на конкуренцията, КЕВР и ще забележим по какъв начин ще се развият нещата. Аз съм за частния бизнес, само че да работи по разпоредбите, при мощни и самостоятелни регулатори ", сподели министър председателят.

Както е известно, антимонополната комисия и финансовият контрол могат да ревизират единствено дали официално са спазени процедурите, които най-вероятно са спазени, е енергийният регулатор няма съвсем никакви пълномощия по случая. Интересно е какви ще са заключенията на ДАНС, като се имат поради подозренията за мощен политически надзор на Движение за права и свободи там.

Бойко Борисов още веднъж отхвърли държавното управление да има отношение към договорката на " Гинка от Пазарджик ".

Българска социалистическа партия желаят страната да извади парите и да купи ЧЕЗ. Първо, що го продадоха? " Сделката за ЧЕЗ се извърши в Чехия, както и тази за Нова тв. При Нова тв цената бе 182 млн. евро. По тая логичност що не си я одържавихме - щяхме да и имаме още една държавна телевизия. Същото е и с ЧЕЗ – договорката е в Чехия. Колегите от Българска социалистическа партия в този момент споделят страната да извади парите и да купи ЧЕЗ. Първо, що го продадоха? " - запита Борисов. " А останалите две ЕРП -та за какво да не ги купим, откакто и с трите се съдим от години? " , продължи той и доразви тезата си: " Ако ще изкупуваме – що не изкупим и “Нефтохим”, и банките, ТЕЦ-ове, ВЕЦ-ове? Това мога да им предложа - да национализираме всичко! "
Борисов съобщи, че той на министър Петкова да си подаде оставката, с цел да не остава леке върху репутацията – нейното, на държавното управление и на партията, тъй като се приказва в общественото пространство, че другар на енергийния министър купил ЧЕЗ. Премиерът обаче увери, че никой от българското държавно управление няма отношение към договорката, направена в Чехия.

Вардехме по кое време ще спре тока. В енергото се пиеше доста като беше държавно

Той описа на младите образно за какво страната не е добър собственик и по какъв начин се е живяло с режим на тока преди години: " Тогава щерка ми беше бебе и следяхме по кое време ще има ток, с цел да я къпем. Дебнехме служителя от енергото да не се напие и да пусне тока след 2-3 часа и да изпуснем някой мач ".
" Вие сте били бебета тогава или по-малки, само че България беше като дискотека от горната страна – тъй като имаше режим на тока, когато бяха държавни електроразпределигелните сдружения. Вардехме по кое време ще спре токът, да се къпем... Ако се напие тоя, който го пуска – може да станат и два-три часа без ток... в енергото тогава пиеха доста... Ей това ни оферират да върнем назад " , сподели той във връзка концепциите на Българска социалистическа партия.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР