Бойко Борисов Последните 24 часа бяха тежки за премиера Борисов,

...
Бойко Борисов Последните 24 часа бяха тежки за премиера Борисов,
Коментари Харесай

Вечерни новини: България отказа поста външен министър на ЕС, тол таксите ще се събират от март 2020 г.

Бойко Борисов

Последните 24 часа бяха тежки за премиера Борисов, който взе участие интензивно в договарянията за разпределянето на постовете в Европейски Съюз в новия мандат на Европейския парламент. Той даже получи удар в гърба, тъй като Съюз на демократичните сили разгласи, че евродепутатът й Александър Йорданов (избран с листата на ГЕРБ) няма да поддържа социалиста Франс Тимерманс за ръководител на Европейска комисия. Това е една от вероятните варианти за договорка в Брюксел, към която и Борисов даде знак, че може да се причисли.

Междувременно в България се случват (и други) забавни неща - тол системата публично ще се отсрочи, а локалните избори провокират кметове на огромни градове да вземат ограничения за оставането си на власт.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Жегата във вторник пък ще се усили, безусловно. Прогнозите са температурите тук-там да стигнат до 37 градуса по Целзий.

НАЙ-ВАЖНОТО

България отхвърли поста на външен министър на Европейски Съюз

Рекордните 18-часови договаряния в Европейския съвет за основните постове в Брюксел завършиха без резултат. Все отново в хода на диалозите от изказванията на премиера Борисов станаха ясни няколко неща. България е отказала да поеме поста на висш представител по външна политика - без значение дали в лицето на Мария Габриел или Кристалина Георгиева. Вицепрезидентът на Световната банка е била упомената и като възможен претендент за ръководител на Европейския съвет, само че този вид е изнемощял съгласно Борисов. Той държи Габриел да получи мощен сектор в новата Комисия. Според него е допустимо ЕНП и ПЕС да договорят за ръководител на Европейска комисия Франс Тимерманс и за ръководител на Европейския парламент Манфред Вебер. Във вторник договарянията не престават.

Също на следващия ден би трябвало да се организира първото съвещание на новия състав на Европейския парламент и, на доктрина, да се избере ръководител. Явно това няма да се случи, защото отговорът на въпроса кой да оглави Екологичен потенциал зависи от избора на ръководител на Еврокомисията. Френският президент Еманюел Макрон назова неуспеха на договарянията " доста неприятен имидж както за Съвета, по този начин и за Европа ".

Тол системата се отсрочва за 1 март 2020 година

Влизането в действие на тол системата ще бъде отсрочено за 1 март 2020 година, стана ясно изявление на депутата Александър Ненков (ГЕРБ) пред публицисти. Досега срокът за техническата и комерсиалната й употреба бе 16 август т.г. Сега излиза наяве, че единствено техническата част на системата за таксуване на товарни коли ще е подготвена в този период, а 1 март 2020 година е допустимо най-ранната дата, от която страната да стартира да прибира таксите.

Отлагането се очакваше, а повода е недоволството на превозвачите както за размера на таксите, по този начин и за обсега на пътищата. Разговорите с фирмите започнаха прекомерно късно, а все още страната не е подготвена с нито едно значително решение по проблематичните моменти. За това се постанова и отлагането да е доста. Това е следващата сфера, в която ясно личи неспособността на страната да работи бързо, дейно и безпроблемно.

Иран надвиши лимита за обогатен уран по нуклеарната договорка

Както бе предизвестил преди дни, Иран е нарушил лимита от 300 кг за запасите си от обогатен уран, заложен в нуклеарната договорка от 2015 година съгласно източници, на които се базират международните медии. След изострянето на напрежението със Съединени американски щати, които се отдръпнаха от нуклеарната договорка предходната година и постановиха наказания на Иран, Техеран неколкократно предупреждаваше, че в отговор ще възобнови програмата за обогатяване на уран. Страната искаше европейските сътрудници по нуклеарната договорка да подхващат ограничения, с цел да я защитят от глобите. В отговор те пък предизвестиха Техеран, че всяко нарушаване на договорката ще докара до последици.

Надвишаването на лимитите за обогатен уран е единствено един от резултатите от изостреното напрежение сред Иран и Съединени американски щати. Тръмп намерено упреква арабската страна за офанзивите против петролни танкери в Оманския залив, а предходната седмица той се отхвърли в последния миг да разпореди въздушни удари, откакто иранците смъкнаха и американски дрон. Засега американският президент избра да наложи нови наказания на аятолах Хаменей и доближените му, само че евентуален боен спор сред Вашингтон и Техеран може да избухне всеки миг.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Ню Йорк отпразнува с великански Прайд 50-годишнината от протестите " Стоунуол "

[Reuters]
Стотици хиляди участници и звезди от ранга на Мадона и Лейди Гага се включиха в най-големия Прайд в света - този в Ню Йорк. Той означи 50-годишнината от протестите в бар Stonewall Inn. На 28 юни 1969 г представители на ЛГБТ общността излизат на протест против следващия рейд на полицията, която години наред и тормози посетителите в този и други питейни заведения в Ню Йорк с всеобщи арести. Продължителите няколко дни протести слагат началото на придвижването за отбрана на правата на гей хората, както и на либерализацията на политиката по отношение на тях. Прайдът в Ню Йорк бе кулминационната точка на така наречен Прайд месец (юни), в който се случват всички гей паради по света.
За пръв път в събота подобен се организира и в Северна Македония и даже получи поддръжка от държавното управление - нещо, което до момента не се е случвало в България за 12-те години, в които има София Прайд. Вчера пък хиляди пробваха да проведат гей церемониал и в Истанбул, само че бяха разпръснати със мощ от полицията. Събитието в града е със 17-годишна традиция, само че в последните години е неразрешено от управляващите.

THE BEST OF БОРИСОВ


Публикуваният среднощен диалог сред Бойко Борисов и последния любимец за поста ръководител на Европейска комисия Франс Тимерманс разкри забавен опит на българския министър председател да " контракти " поддръжка за претендента на ПЕС против поддръжка за значими за него тематики като газовия хъб, анулация на мониторинга върху България и влизането в Шенген.

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Шофьорите и ватманите в столичния градски превоз ще получат по 10% нарастване на заплатите в идващите 3 години. За това се договориха кметът на София Йорданка Фандъкова, синдикатите и представителите на общинските сдружения. Тази година заплатите към този момент бяха увеличени с 20% и в този момент междинното брутно заплащане е повече от 2300 лева, а новата сделка най-вероятно е предизвикана от приближаващите наесен локални избори.

Кметът на Пловдив Иван Тотев е отстранил от служба заместника си Димитър Кацарски и му е забранил да подписва документи , твърди уеб сайтът Plovdiv24.bg. Кацарски отговаряше за общинската благосъстоятелност, строителството и вложенията от осем години и се приемаше за най-доверения човек на Тотев. Той от своя страна се пробва да оцелее в политиката, откакто менторът му Цветан Цветанов напусна ГЕРБ.

От през днешния ден в Европейски Съюз влиза в действие нова регулация, съгласно която електрическите и хибридните коли би трябвало да са оборудвани с устройство, издаващо тон при придвижване . Причината е, че те са толкоз тихи, че са рискови за пешеходците, изключително в шумната градска среда.

ЕКСТРЕМНО ВРЕМЕ

Градушка засипа мексикански град с метър и половина лед

[Reuters]
Мексиканският град Гуадалахара бе засипан от пълен 1.5 м пласт лед след тежка стихия с градушка. Около 200 здания са потърпевши, а десетки транспортни средства са затрупани в града и близките региони. Жители на Гуадалахара споделят, че не са виждали в никакъв случай сходно нещо. Градушката е била като изобилен снеговалеж. На места покривката е с дебелина 2 м. Общината почиства улиците на града, в който живеят към 5 млн души.

ПРОЧЕТЕНО ДРУГАДЕ
Държавата ще предизвиква с парични тласъци назначението на хора с увреждания

Националната стратегия за претовареност на хората с увреждания планува за квалификацията и образованието на всеки нает от тази група компаниите да получават по 200 лева За оборудването на съществуващо или ново работно място съгласно потребностите бюджетът ще отпуска еднократно 10 хиляди лева, написа в. " Сега ". За това финансиране би трябвало да се кандидатства в Агенцията за хората с увреждания. Законът за хората с увреждания задължава фирмите с повече от 50 души да обезпечават квота за наемане на хора с увреждания. Ако не я изпълнят, са планувани санкции.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР