Бойко Борисов поиска оставката на Борислав Михайлов заради положението в

...
Бойко Борисов поиска оставката на Борислав Михайлов заради положението в
Коментари Харесай

Действията на Борисов са в разрез с правилата на ФИФА

Бойко Борисов изиска оставката на Борислав Михайлов поради ситуацията в българския футбол. Действията на министър ръководителя са в прорез с разпоредбите на ФИФА, тъй като страната няма право да се меси в работата на футболните централи. В противоположен случай, ги вади от шампионатите.

" Призовавам Борислав Михайлов неотложно да си подаде оставката като президент на Българския футболен съюз. След вчерашната позорна загуба на българския народен тим и поради неприятните резултати на футбола ни, разпоредих на министър Красен Кралев страната да приключи всевъзможни връзки с БФС, в това число и финансови, до отдръпването на Борислав Михайлов от поста. Категорично съдя и държанието на част от присъстващите на стадиона. Недопустимо е България, която е една от най-толерантните страни в света, и хора от разнообразни етноси и религии живеят в мир, да се свързва с расизъм и ксенофобия ", написа във фейсбук Борисов.

" Това не е нарушение на разпоредбите. Правилата се нарушават, в случай че непосредствено се интервенира във футболния съюз. В момента споделяме, че желаеме оставката поради цялостното положение на българския футбол, поради случаите през вчерашния ден. Ясно и изрично - страната не може повече да толерира сходно държание. Последните четири години държавното управление направи доста за развиването на българския футбол. Построиха се доста терени на игрища, доста помощни, осветяване, даваха се средства за развиване на ДЮШ. Но след последните прояви, имайки поради цялото положение на футбола, след вчерашните произшествия, министър председателят ми разпореди от през днешния ден нататък да преустановим всевъзможни връзки с футболния съюз, в това число и финансови, до подаването на оставка на Борислав Михайлов ", сподели Кралев.

Самият Боби Михайлов не е коментирал нищо от нощес, защото си потегли преди края на мача, с цел да избегне среща с публицистите.

Все отново в разпоредбите на Световната футболна федерация няма ясно разграничаване какво тъкмо значи интервенция в работата

В член 19, алинея 1 на разпоредбите на ФИФА за статутите на футболните субекти от 2018 година се споделя, че “всяка асоциация членка би трябвало да управлява делата си без значение и без въздействие от трети страни”. В алинея 2 пък се споделя, че управителното тяло на всяка страна членка на ФИФА се или избира, или назначава, като това би трябвало да стане по демократична процедура, която подсигурява самостоятелност в изработката на този избор. По-надолу пък се споделя, че в случай че управително тяло се избере отвън изискванията на алинея 2, даже и на краткотрайна основа, то то не трябва прието от ФИФА за законно и неговите решения не се взимат под внимание от Централата.

Въпросът е дали настояването на оставка от страна на държавното управление и прекъсването на финансови взаимоотношения ще бъде прегледано от ФИФА като нарушение на тези правила.

В последните години ФИФА нееднократно замрази участието на свои членки в организацията поради непозната интервенция на работата на локалните асоциации. Такива бяха случаите свързани с федерациите на Пакистан, Сиера Леоне, Нигерия, Гана и други. Гватемала пък бе осъдена поради корупция.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР