Бойко Борисов обеща подкрепа на кандидата на ЕНП за председател

...
Бойко Борисов обеща подкрепа на кандидата на ЕНП за председател
Коментари Харесай

Борисов очаква атака тип "Костинброд"

Бойко Борисов даде обещание поддръжка на претендента на ЕНП за ръководител на Европейска комисия Манфред Вебер против еврофондове и участие в Шенген.

© Цветелина Белутова Премиерът Бойко Борисов чака от политическите си съперници " офанзива " от рода на " Костинброд " преди вота за Европейски парламент на 26 май. " Четвъртък и петък ще ни вършат " Костинброд ". Лъжата, нали си я спомняте, отново същите претенденти са там, когато отидоха и споделиха, че в Костинброд се вършат подправени бюлетини. Това се готвят да напаравят в четвъртък или петък. Там ще гледат да ни ударят, с цел да няма време да реагираме ", сподели министър председателят на главното предизборно мероприятие на ГЕРБ в столичната зала " Арена Армеец " в неделя.

На него участваха всички министри от кабинета, депутати, кметове, регионални ръководители и деятели на партията. Гост на събитието беше и претендентът на ЕНП за ръководител на Европейската комисия Манфред Вебер. Той беше посрещнат с плакати със слогана на акцията му за началник на Европейска комисия - " The power of we WEBER ", с каквито бяха въоръжени всички присъстващи в залата. Половин час преди този момент те на няколко пъти репетираха " мексиканската вълна ", с която да приветстват госта, когато се появи в залата.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Според Борисов съперниците на ГЕРБ са се уплашили като видели, че " партията се вдигнала " след свадите към евтините жилища и къщите за посетители и по тази причина готвят нов " Костинброд ". Случаят е от парламентарните избори през 2013 година, когато в деня за размисъл тогавашният изпълнителен шеф на някогашната TV 7, в този момент евродепутат Николай Бареков разгласи, че ГЕРБ готви имитация на вота посредством отпечатването на огромно количество бюлетини в печатницата в Костинброд, а Българска социалистическа партия сезира прокуратурата. Сега министър председателят употребява случая, с цел да " нахъси " партията си за европейския избор. Той съпостави ГЕРБ с боксьора Кубрат Пулев: " Ние сме като Кобрата - продължаваме напред ".

В изявлението си и финансовият министър Владислав Горанов пък съобщи, че след президентските избори " сме изправени пред невиждано политическо генно инженерство, което цели да смъкна държавното управление ".

Да ни извинят за слабостите

Борисов прикани 15-те хиляди деятели в залата да се " помолят " на гласоподавателите да гласоподават на изборите. " Помолете се на хората да ни извинят за слабостите, видно е, че сме си взели поучения, доста положителни неща вършим. Имаме доста сила да си изкараме мандата, да си изкараме локалните избори, само че молете се на хората. Помолете им се да се върнат в неделя да гласоподават. Нека да създадат този жест към нас ", обърна се министър председателят към залата. Той се базира на информации, съгласно които 500 000 автомобила се готвят да заминат по празниците.

Думите му подсетиха обръщението на почетния водач на Движение за права и свободи преди дни към " разсърдените и разочарованите " членове и симпатизанти на придвижването, с което ги помоли " в случай че има позволени неточности в близкото минало – Простете! " и изиска готовност за европейските избори, тъй като те трасират пътя на Движение за права и свободи за положителното показване на идващите локални и парламентарни избори в България.

Борисов изясни, че в случай че ГЕРБ победи, той ще може да предложи претендент за български еврокомисар, само че " в случай че сме изгубили не е същото " .

Подкрепа за Вебер против еврофондове


На няколко пъти той се обърна към претендента на ЕНП за неин ръководител Манфред Вебер, като го увери, че всички от ГЕРБ и Съюз на демократичните сили, които ще влязат в Екологичен потенциал, ще бъдат единни и дисциплинирани и ще са " за " неговата кандидатура. Срещу това Борисов изиска от Вебер няколко неща - да не спре кохезионната политика, с цел да могат да се осъществят проектите за транспортни коридори в Западните Балкани Източна Европа, както и България да бъде призната в Шенгенското пространство. " Когато станеш ръководител на Европейска комисия да не забравиш тази зала ", обърна се министър председателят към Вебер, като разясни, че като водач на младежката организация на немската ХСС, той " по никакъв начин не харесвал България ", само че в този момент бил най-големият й бранител.

Борисов насочи нападки към " Демократична България " за това, че не послушали апела на ръководителя на ЕНП Жозеф Дол за обединяване на десните партии (от трите обединения в " Демократична България единствено ДСБ е член на ЕНП) и нападна президента Румен Радев поради консултациите му за бъдещия основен прокурор. " Къде в Конституцията написа, че разграничените управляващи имат право да се месят в правосъдната система и да ги привикват на килима един по един. Тази ли правдивост желаеме? Да върнат правосъдната власт по времето, когато Българска социалистическа партия управляваше и двамата съветници на президента Първанов - единия оглави прокуратурата, другия съда ", съобщи Борисов, пропускайки обстоятелството, че сегашният основен прокурор Сотир Цацаров беше определен с твърдата обществена поддръжка от ГЕРБ, в това число неговата персонална. Като една от крилатите го изречения на прехода останаха и думите " Не ми се подсмихвай, ти си го избра " на градския прокурор Николай Кокинов - от изтеклия запис на скандалната им среща в дома на Борисов през 2013 година Думите на Кокинов бяха по повод точно на Цацаров. А самият Цацаров не видя нищо неправилно във въпросния диалог, в който се обсъждаше какво тъкмо да направи тогавашният аграрни министър Мирослав Найденов по отношение на следствие против него.

Вероятно същия проблем е имал поради президентът Румен Радев, който в неделя разяснява пред публицисти в Благоевград: " Всички знаят доста добре, че аз не поканвам магистрати у дома или на секрети вечери, нито крещя основния прокурор всяка сряда. Не разисквам персони, а правила. Не упорствам за имена, а за съблюдаване на закона ". По конституция президентът подписва декрет за назначението на основния прокурор, поради което също носи отговорност за избора му.

Вебер дава обещание участие в Шенген

Пред актива на ГЕРБ претендентът за ръководител на Европейска комисия Манферд Вебер даде обещание да работи за това България да стане пълновръстен член на Шенгенското пространство, както и Европа да стане континент, в който никой да не напуща родното си място, с цел да търси прехранване на друго място. " Издигаме лозунга за Европа на равнопоставени жители. Европа на равенството ", съобщи Вебер.

Нито Борисов, нито той засегнаха в изявленията си най-обсъжданата тематика сега в Европа - абсурдът с вицеканцлера и водач на крайнодяснатата партия в ръководещата коалиция в Австрия, поради който държавното управление на канцлера Себастиан Курц падна за 24 часа. В петък немските издания " Шпигел " и " Зюддойче цайтунг " ремасинкят " Шпигел " и " Зоюдчйе Цтайунг " разгласиха видеозаписи с водача на Партията на свободата Хайнц-Кристиан Щрахе от 2017 година, който дава обещание публични поръчки на мнима племенница на съветски олигарх против поддръжка за предизборната му акция.

В Загреб в неделя немският канцлер Ангела Меркел гостува на ръководещата в Хърватия партия преди европейските избори. " Ние се сблъскваме с течения, които желаят да унищожат Европа на нашите полезности, и би трябвало изрично да се противопоставим на това ", разяснява Меркел като прикани за общ отпор на продажните политици.

Цветанов показа претендентите в евролистата

Въпреки че мина на назад във времето в предизборната акция, Цветан Цветанов влезе в залата дружно с Борисов, Вебер и другите двама зам.-председатели на ГЕРБ - кметът на София Йорданка Фандъкова и кметът на Бургас Димитър Николов. Той също се изрече от трибуната и даже показа претендентите от листата на ГЕРБ за евродепутати. Преди две седмици министър председателят загатна, че от резултатите на евроизборите ще зависи политическата му орис. " Има един ден в годината - амнистия се споделя, и в този момент той е 26 май. Ще забележим нашите гласоподаватели дали ще ни простят ", сподели Борисов в изявлението си пред " Панорама ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР