Бойко Борисов най-после показа червен картон на земеделския си министър.

...
Бойко Борисов най-после показа червен картон на земеделския си министър.
Коментари Харесай

Оставката на Порожанов - и закъсняла, и недостатъчна

Бойко Борисов най-сетне сподели червен картон на земеделския си министър. Въпросът е за какво едвам в този момент. Селските къщи за посетители доведоха до оставката на Румен Порожанов през вчерашния ден, само че абсурдът има дълга история. И напълно не е единствен. Ако се преброят митингите пред министерствата в последните две години, земеделското безспорно ще е първенец.

Когато избухна новата " бомба " за къщите за посетители, министър председателят уволни зам.-министъра на стопанската система Александър Манолев. Но това не потуши пожара. Разкритията за фамилни имения и първокласни вили, издигнати с европейски пари сякаш с цел да посрещат туристи, продължиха. На Порожанов му се наложи да си напомни, че тъкмо в интервала на огромното разпределяне на евросредства за селски къщи той е бил отпред на „ касата “ - Държавния фонд „ Земеделие “. Притиснат с неуместни въпроси от медиите, той неубедително, само че настойчиво повтаряше, че

 

не схваща в какво го упрекват

 

Още през 2015 - 2016 година медиите започнаха да надушват корупция и злоупотреби и „ отвориха очите “ на Брюксел, че европари се харчат за „ наши хора “ и „ не по предопределение “. Агроминистерството и фондът гузно взеха решение да замразят финансирането на къщи за посетители (вместо да се поправят и да наложат стоманен контрол). Сега, когато по тематиката отново се разшумя, Порожанов призна, че за всеки трети тестван обект за селски туризъм са открити нередности. Но не обясни за какво заприказва за инспекции едвам в този момент и за какво не е взел ограничения против " нередностите " през годините, когато персонално е държал и ножа, и хляба - бидейки директен началник на фонда - касичка, а и по-късно, към този момент като министър.   

Междувременно стана ясно, че сякаш уволнена от Порожанов висша чиновничка от фонд „ Земеделие “ още върви на работа. Става дума за Иванка Мизова Багдатова - зам.-шеф на управителния съвет на ДФЗ, следващата забъркана в сериала „ Къщи не за посетители “. Оказа се, че оставката й не е призната, тъй като УС на фонда не е заседавал. А в това време „ уволнената “ даже е поела краткотрайно функционалностите на отсъстващия ръководител на фонда.

Случаят с Мизова заслужава особено внимание, тъй като се основава на чудноват компромат. Обикновено медиите вадят на ярко нередности и нарушавания, само че този път разкритията пристигнаха от вътрешната страна. Фонд „ Земеделие “ изпрати прессъобщение, че телефонът на висшата агрочиновничка се е появил като контакт за къща за посетители, издигната с пари по европрограмата за селските региони. Министър Порожанов реагирал безкомпромисно и й изискал оставката, като уведомил премиера за решителните дейности, излиза наяве от известието до медиите. Начинът на поднасяне на новината несъмнено бе необикновен и объркващ. Така и не се разбра кой е натопил Мизова. Журналистите незабавно заподозряха Порожанов, че гърми „ основен бушон “ във фонд „ Земеделие “, с цел да отклони вниманието от личната си личност.

Но мненията за изчезналия надзор в подопечния на Порожанов фонд по този начин и не стихнаха. А ДФЗ не е елементарен фонд - той е

 

великански диспечер на милиарди левове,

 

взети от джобовете на българските и на европейските данъкоплатци. Самият Порожанов призна с половин уста, че усвояването на Програмата за селските региони, която финансира и къщи за посетители (равносметката дотук е -  764 обекта за над 200 млн. лева), гъмжи от нарушавания.

Буквално до през вчерашния ден Борисов твърдеше, че е удовлетворен от работата на Порожанов. Сигурно има своите учредения, само че очевидно разбиранията на премиера за добре свършена работа тотално се разминават с оценката на обществото и на агробизнеса. Оставката на Порожанов е извънредно закъсняла на фона на десетки митинги под министерските му прозорци и редуващи се кавги.  

Неотдавна биосекторът въстана, тъй като Порожанов стартира разпоредба палач, която вкарва подобен тежък надзор и наказания, че би довела до всеобщо изтребване на този бранш у нас. Министър  съумя да си „ купи “ още време на поста, като даде обещание на биопроизводителите да си назначи пети заместител, който особено да обгрижва органичното земеделие.

Земеделският министър бе в отбора на българските управленци, които дълго отричаха, че 

 

има двойни стандарти в храните

 

за западните и източните европейци. Когато даже Европейска комисия прогледна за разликите в качеството на нутелата, колбасите и соковете, нашият министър на храните видя други проблеми и изясни, че българите ядат шоколад с повече какао, само че пък пюретата за бебетата ни били по-скъпи от немските. А помните ли налудничавата му концепция да принуди огромните търговски вериги да продават хляба на „ пределни цени “, когато житото и брашното бяха почнали да нарастват?

Българската организация за сигурност на храните, на която Порожанов до през вчерашния ден бе принципал, тотално се провали в борбата с чумата по животните. Без да изясни на стопаните рисковете, без да ги убеди, че крайните ограничения са наложителни, БАБХ подреди всеобщо изтребване на стада. Същата БАБХ от години не може да се пребори с подправения пчелен мед от Китай и с бъкания с нитрати турски зеленчук. Но пък се разправи с бабите на село, които се оказаха огромна опасност за целия Европейски Съюз, задето отглеждат по няколко нерегистирани козички и свине в задния двор.

За нездравословните и некачествени храни - за " кравето сирене " без мляко, за майонезата без яйца, за " водното " масло, за зехтина, в който няма диря от маслини, научаваме не от министерството и организацията, а от гражданското съдружие " Активни консуматори ".  Оглавяваното от Порожанов министерство предходната година се зарече да прави  " минимални стандарти " за главните храни. Да сте чули и видели нещо по тематиката?  

Въпреки всичко министър председателят остана благоразположен към своя аграрни министър. Не се впечатли и когато „ Биволъ “ и в. „ Сега “ откриха необясними ремонти и редакции в имотната декларация на Порожанов.

 

Само преди дни Борисов " гласоподава доверие " на агроминистъра

 

и каза, че е удовлетворен от работата му. Окрилен от поддръжката, Порожанов безстрашно съобщи, че няма да подава оставка, щом началникът не я желае. Но вторникът донесе поврат. Борисов някак ненадейно кипна, когато разбра, че „ уволнената “ Мизова още върви на работа, тъй като управата на фонд " Земеделие " не е намерила време да събере и да одобри оставката, а и тъй като самият Порожанов въпреки всичко решил да изчака да завърши инспекцията по случая. Часове по-късно на медиите бе обявено, че земеделският министър напуща поста си, тъй като не искал да вреди на репутацията на държавното управление.

Дали ненадейно Порожанов е заплашил рахата на своите патрони, дали на Борисов му е писнало да брани незащитимото, или е решил да парира с изпреварващ ход някой нов компромат, надали ще разберем. И това не е най-важното. По-важно е да има разберем кой е отговорен за покварата във фонд „ Земеделие “. Кой „ проспа “ вложението на европейски пари в първокласни резиденции, гарнирани с цели паркове? А още по-важно е да има осъдени. Не е обикновено през ден да научаваме за нахални тарикати с бели якички и за нарушители в министерски и депутатски кресла, а прокуратурата и съдът да виждат единствено несправедливо хулени честни хора.

 

За " гърба " на Порожанов витаят доста клюки,

 

тъй като в последното десетилетие е „ венчан “ за властта и поради шеметната му кариера - от служител и началник на борда на „ Булгартабак “ по времето на кабинета „ Сакскобургготски “ до министерския пост в третия кабинет на Борисов. Доскоро го спрягаха за част от кръга „ Пеевски “ - най-много тъй като беше закрепостен макар тежките кавги към него. Но преди дни една от медиите, близка до депутата предприемач, излезе със заглавие „ Оставката на Порожанов вече е незадоволителна ". Мнозина разчетоха това като епитафия за министъра.

Номерът на Борисов със " свидните жертви " към този момент се изтърка и не минава. Всеки път, когато напрежението към нечий кабинет стане напълно нетърпимо, министър председателят желае и получава оставка. После стартират безкрайни инспекции и следствия. Докато те се точат, гърмят нови бомби за злоупотреби и шуробаджанащина във властта. По-старите кавги бързо се не помнят. И оставката остава единственото наказване за провалилия се. А и аварийна скамейка на ГЕРБ става все по-къса.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР