Бойко Борисов и Виктор Орбан в България през февруари ©

...
Бойко Борисов и Виктор Орбан в България през февруари ©
Коментари Харесай

Вечерни новини: Правителство в защита на Орбан, Аpple плати на Ирландия 13 млрд. евро

Бойко Борисов и Виктор Орбан в България през февруари

© Надежда Чипева Още по тематиката
Вечерни вести: Напрежението сред президента и ГЕРБ продължава, газът ще нарастне

И още: Съединени американски щати с нови мита за Китай за 200 милиарда долара; Сирия смъкна съветски аероплан, от Москва упрекнаха Израел; Японски милиардер ще е първият екскурзиант на SpaceX до луната
18 сеп 2018
Вечерни вести: Росен Желязков ще е новият транспортен министър, Московски с пост в Черноморската банка

И още: Зам.-председателят на Европейска комисия Шефчович ще се бори за поста на Юнкер; Супертайфунът " Мангхут " продължава да сее безпорядък - към този момент в Китай; Netflix против HBO на премиите " Еми " тази вечер
17 сеп 2018
Вечерни вести: По-важното от уикенда и какво се чака през новата седмица

Правителство и президент все по-остри един с различен, гимнастичките станаха международни първенци, а стихия опустоши Филипините и се насочва към Китай
16 сеп 2018 Сряда беше денят, в който българското държавно управление по самодейност на патриотите реши да се опълчи на европейските правила и полезности, като поддържа Унгария и Виктор Орбан. Действие, което слага България в дребна група главно източно-европейски страни.
А в Европа в сряда главният диалог беше по приближаващата договорка за разлъка с Англия.
В четвъртък пък най-накрая ще стане промяната на трима министри в кабинета " Борисов 3 ".

НАЙ-ВАЖНОТО

Правителството ще готви позиция в отбрана на Унгария против наказателни наказания от Европейски Съюз

Българското държавно управление единомислещо е взело решение да стартира процедура по правене на позиция в отбрана на Унгария против предлагането да стартира наказателна процедура против нея по член 7 от Договора за Европейски Съюз поради риск от застрашаване на съществени правила на съюза. Решението на кабинета е гласувано в сряда на оперативно съвещание на Министерски съвет, свикано по искане на вицепремиерите Красимир Каракачанов и Валери Симеонов и на екоминистъра Нено Димов. В отчета на Каракачанов се споделя, че това решение може да се окаже рисков казус за интервенция във вътрешните работи на обособените страни, а България и Унгария имат положителни връзки от съвместен интерес и е добре да се поддържат.

На 12 септември европарламентът гласоподава с огромно болшинство да се задейства член 7 от Договора за Европейски Съюз против Унгария, което може да докара до това страната да изгуби правото си на глас в Съвета на Европейски Съюз, както и други права. Процедурата е най-общо против офанзивите на премиера Виктор Орбан против правосъдната власт, медиите, университетските среди и мигрантите като безусловно несъвместими с главните правила на Европейски Съюз. Наблюдатели към този момент показаха налагащия се паралел сред обстановката в Унгария и България, както и сред методите на ръководство на Виктор Орбан и Бойко Борисов.

Цецка Цачева и Сотир Цацаров не са измежду имената, които ГЕРБ е обсъждал за Конституционния съд

Министърът на правораздаването Цецка Цачева към сегашния миг не е обсъждана като допустима кандидатура за Конституционния съд, сподели през вчерашния ден ръководителят на групата на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов. На въпрос дали основният прокурор Сотир Цацаров е измежду имената, които ще бъдат обсъждани от ръководещите, той отвърна: " Сега го слушам от вас за първи път. " И посочи: " За нас е значимо представителят, който ще предложи ГЕРБ, да бъде потвърден експерт и добър арбитър или човек, който фактически е работил в правосъдната система и има безупречна известност ", посочи Цветанов.

През ноември 2018 година изтичат мандатите на четирима конституционни съдии - двама от тях са определени от правосъдната квота, един - от президентската и един - от парламентарната. Съответно Народното събрание би трябвало до тогава да избере един нов арбитър от своята квота. От месеци слуховете сочат Цачева и Цацаров като най-вероятните номинации на ръководещите, които ще бъдат препоръчани за поста. Преди седмица основният прокурор отхвърли да има такива планове, а във вторник правосъдният министър сподели, че с нея не е говорено нито за този пост, нито за поста на дипломат в Черна гора. Евентуалната промяна на основния прокурор би провокирала смяна в салдото на задкулисието в правосъдната система.

Аpple заплати на Ирландия спестени налози за 13 милиарда евро

Най-голямата обществена компания в света Аpple заплати на Ирландия 13.2 милиарда евро дължими налози и 1.2 милиарда евро лихви. По този метод компанията връща на процедура опростените данъчни отговорности на държавното управление в Дъблин. Последната сума е ориентирана в специфична доверителна сметка, до момента в който Ирландия апелира решението на Европейски Съюз за възобновяване на опростения налог.
През 2016 година Европейската комисия реши, че Apple е получила несправедливи данъчни тласъци на стойност над 14 милиарда евро. Както Apple, по този начин и Дъблин, апелират решението, като съгласно тях данъчното отнасяне на производителя на iPhone е в сходство с ирландското и европейското законодателство. Сделката сред Ирландия и американската компания е била Apple да заплаща единствено 0.05% налог облага в страната в подмяна на вложения.

КАКВО ИНТЕРЕСНО
Правосъдното министерство на Съединени американски щати проверява Мъск за свалянето на Tesla от борсата


Американското министерство на правораздаването проверява обществените изказвания на Илън Мъск, че ще смъкна автомобилната си компания Tesla от борсата. Kомисията по скъпите бумаги и тържищата в Съединени американски щати също проверява случая, само че, за разлика от нея, министерството има право да повдига обвинявания. Според Bloomberg федералните прокурори са почнали следствие за машинация. Мъск изненада вложителите, когато на 7 август разгласи проект да смъкна Tesla от борсата и съобщи, че е обезпечил финансиране за това. Дяловете на компанията нарастнаха тогава, само че вложителите се усъмниха, че това ще се случи в реалност. На 24 август Мъск се отхвърли от желанията си с претекст, че те биха му лишили повече време и внимание, в сравнение с е очаквал. За да стартира дело против Мъск, министерството ще би трябвало да потвърди, че той е имал желание да манипулира цената на акциите на компанията. За да дефинира наказване, комисията ще би трябвало да потвърди, че той е работил по неволя, което е по-лесно.

Фотограф: Stephen Lam

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Парламентът гласоподава промяната на трима министри


Смяната на трима от министрите в кабинета е първа точка от дневния ред на Народното събрание в четвъртък. На 31 август по разпореждане на Бойко Борисов транспортният министър Ивайло Московски, районният Николай Нанков и вътрешният Валентин Радев поради нещастието с злополуката край Своге, при която починаха 17 души. Имената на новите попълнения са надлежно Росен Желязков - на превоза, Петя Аврамова - на районното развиване и благоустройството, и досегашният основен секретар на Министерство на вътрешните работи Младен Маринов - за вътрешен министър.

До последно не се знаеше дали на следващия ден ще бъде гласувана рокадата и на трите поста по едно и също време, тъй като едвам през днешния ден президентът Румен Радев подписа указа за освобождение на Младен Маринов като основен секретар на Министерство на вътрешните работи, а ръководещите сложиха това като изискване за промяната. Това стана откакто в президентството са били импортирани от Министерския съвет всички нужни документи за съгласувателна процедура. Цяла седмица от държавното управление и средите на ръководещите обясняваха, че координиране в тази ситуация не е належащо, а министър председателят Борисов във вторник разгласи съгласуването за " условност ".

Медийната комисия в Народното събрание провежда полемика за закона на Пеевски за прозрачността на медиите

В четвъртък парламентарната комисия по просвета и медии провежда в Народното събрание полемика по признатия на първо четене законопроект за бистрота на медиите, импортиран от група депутати от Движение за права и свободи, измежду които Делян Пеевски, Йордан Цонев, Хамид Хамид и Велислава Кръстева. В полемиката би трябвало да вземат участие издателите на огромните печатни медии.

Депутатите от Движение за права и свободи настояват, че предлаганите промени в Закона за наложителното складиране на печатни и други творби, ще имат позитивен резултат за прозрачността на собствеността на медиите и гарантиране на свободата на словото. Проектът планува да се задължат всички медии да показват на уеб страниците си информация за действителния си притежател и да заявяват годишно всяко финансиране, неговия размер и съображение, както и данни за лицата, които са го дали. Но от декларирането се изключва информацията за банковите заеми, приходите от реклама и договорите по информационни стратегии от европейски фондове, които от години се употребяват за прикрито финансиране.

Фондът на фондовете ще подпише контракти с мениджърите на 353 млн. лева за градско развиване

Държавният Фонд на фондовете ще подписа в четвъртък контракти с двата определени мениджъри на трите фонда за градско развиване. В идващите най-малко шест години те ще ръководят 353.3 млн. лева финансов запас от оперативната европрограма " Региони в напредък ". Първият финансов медиатор е Обединение " Фонд за устойчиви градове ", в което влизат ОББ, Фонд ФЛАГ (Фонд за органите на локалното самоуправление в България) и Българската консултантска организация. Той ще разпределя финансиране от 135 млн. лева за район Юг и 87.4 млн. лева за район София. Вторият медиатор е " Регионален фонд за градско развиване ", който сплотява Сосиете женерал Експресбанк, " Сожелиз " и " Елана холдинг ". През него ще минат 130.4 млн. за район Север. Мениджърите ще би трябвало да добавят обществения запас с 40% финансиране от странични вложители и лични средств. Така общата сума, която ще се влага в градско развиване ще доближи 600 млн. лева

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Апелативният профилиран углавен съд дефинитивно удостовери мярката за неотклонение задържане под стража на алкохолния необут Миню Стайков по обвиняване в тежки закононарушения - проведена група за данъчни измами и пране на пари. В ареста със същите обвинявания остават шуреят на Стайков Белун Хазърбасанов и притежателят на парцела в Карнобат, където е бил ситуиран незаконният цех за цигари - Иван Димитров, който е наследник на кмета на града.

Стопани, които имат домашни свине в 20-километровите зони към индустриалните свинекомплекси и които превантивно ги заколят като мярка против африканската чума, ще получат по 70 лева за животно, реши кабинетът.

Досегашният зам.-директор на организацията по горите инж. Росен Попсавов ще е краткотрайно изпълняващ длъжността , откакто Григор Гогов подаде оставка поради журналистическо следствие за злоупотреби с оградата по границата с Румъния.

КАКВО ДРУГО ИНТЕРЕСНО

Да си съберем галактическия отпадък


Човечеството едвам е съумяло да огледа към космоса и той към този момент е цялостен с боклуци - милиони части галактически отпадък, обикалят в орбита към земята - от елементи от ракети до принадлежности, изпуснати от астронавтите - общо 7500 тона. Притесненията са, че в случай че не се погрижим за него, скоро той може да заплаши съществуващите спътници и да стартира да пречи на извеждането на нови.
За едно от вероятните решения споделя във видео BBC (виж тук). Британски спътник на име RemoveDebris бе изведен на над 300 км над земята и той съумя да демострира сполучливо по какъв начин улавя части галактически отпадък с мрежа.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР