Бойко Борисов и Денис Звиздич. Снимка: БГНЕС Преди 13-ти, 14-ти

...
Бойко Борисов и Денис Звиздич. Снимка: БГНЕС Преди 13-ти, 14-ти
Коментари Харесай

Борисов към Ердоган от Сараево: Да си спомняме ли за цар Симеон?


Бойко Борисов и Денис Звиздич. Снимка: БГНЕС

" Преди 13-ти, 14-ти век на Балканите също има история, също има наследници, които са ходили чак до Цариград. Продуктивно ли е да стартираме да си спомняме за цар Симеон - къде е бил и кой къде се е криел тогава? ", съобщи министър председателят Бойко Борисов на взаимна конференция с ръководителя на съвета на министрите на Босна и Херцеговина Денис Звиздич в Сараево.

Така Борисов отговори на турския президент Реджеп Ердоган, който по-рано тази седмица напомни заръката на някогашния босненски президент Алия Изетбегович, който ден преди гибелта си през октомври 2003 година му споделил: " Реджеп, вие сте потомци на султан Фатих. Тези земи са ви оставени от него в завещание и по тази причина би трябвало да се грижите за тях. "

" Това не е европейски метод да общуваш с страните (изказването на Ердоган – бел.ред.) Затова, преди всичко, се борим всички, които не са и които сме, да влезем в НАТО и да сме там, което подсигурява тъкмо тази сигурност. Затова се приказва за обща европейска защита и по тази причина се отделят средства за обща европейска защита. Няма по-изгодно за Турция от другарство с Европа - в стопански и във всевъзможен проект. Историята е такава ", съобщи Борисов.

Той стана първият български министър председател посетил Босна и Херцеговина, макар че България първа призна независимостта й още през 1992 година.

" От една страна, в полза на Турция е да има оптимално положителни връзки с Европа. Огромният стокооборот, който има Турция с Европейски Съюз, е напълно в полза на Турция и ние го подкрепяме. Подведем ли се да разясняваме сходни изявления, те няма да дадат опция да помръднат Балканите въобще. Това е най-хранителната среда за националисти, ислямисти и всички останали. Това е краят ", съобщи Борисов, представен от ОFFNews.

От своя страна Денис Звиздич разясни, че Босна и Херцеговина е в другарски връзки с Турция, която в никакъв случай не се е месила във вътрешните работи на страната. Нещо повече - Турция постоянно е подкрепяла кандидатурата й за участие в Европейския съюз и НАТО.

" Босна и Херцеговина е страна на босненци и херцеговци. Така е било и по този начин ще бъде. От друга страна БиХ принадлежи на Европейския съюз ", съобщи Звиздич.

По думите му в Босна и Херцеговина няма коренен ислям и бази на ислямисти. " Ислямът в Босна и Херцеговина сигурно е един от най-толерантните и ние се гордеем с това ", сподели още той.

Държавите от Балканите би трябвало сами да решат проблемите между тях, в случай че желаят да станат членове на Европейски Съюз, изясни Борисов пред Звиздич.

" Това би трябвало да стане даже с цената на политически жертви. Присъединяването на страните от Балканите към Европейски Съюз би трябвало да включва и Сърбия, и Черна гора, и Македония, и Албания, и Босна и Херцеговина. Имаме редкия късмет да го стартираме, само че в случай че се вглеждаме в предишното ще го провалим. Между всяка от тези страни има по един проблем, който е камъче в обувката и политиците от тези страни би трябвало да го решат, не да разчитат, че ще влязат в Европейски Съюз и казусът внезапно ще изчезне “, съобщи Борисов, представен от в. " 24 часа ".

" С Брекзит и напускането на Англия, българското председателство следвано от това на Австрия и Румъния, имаме историческия късмет Балканите, най-хубавата част от Европа, да се причислят към Европейски Съюз ", уточни още българският министър-председател.

Звиздич от своя страна изиска да бъде открита директна самолетна линия сред София и Сараево. Според Борисов било допустимо да се подтиква самолетна компания да свърже София, македонската столица Скопие и Сараево.

Босна е от страните на Балканите с най-лоши сухопътни връзки, оплакал се босненският министър председател пред Борисов. Само за пътя от Сараево до Скопие са нужни 9 часа, обяснил той.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР