Бойко Борисов е синоним за цялата политическа система, за ендемична

...
Бойко Борисов е синоним за цялата политическа система, за ендемична
Коментари Харесай

Германски медии: Борисов няма да си тръгне лесно

Бойко Борисов е синоним за цялата политическа система, за ендемична корупция, за неправда, за подкопаване на демокрацията, за липса на бистрота, за корист с власт и шуробаджанащина, написа Der Spiegel, представено от DW.
Протестиращите в София още веднъж блокираха значими кръстовища, оповестява Die Zeit. Те упорстват за оставка на държавното управление, на основния прокурор и за нови избори. Този път за блокадата оказват помощ пейки и контейнери за отпадък. " Дори да разчистят краткотрайните лагери, ще ги изградим още веднъж ", заявяват протестиращите.
Протестът против тиквите
" Безредици на улицата на тиквите " - по този начин немското списание Der Spiegel озаглавява материала си, отдаден на антиправителствените митинги в България. От един месец няколко хиляди стачкуват всекидневно, а през септември - след края на лятната почивка, се чака да станат и повече, пишат създателите и показват, че 60 % от българите поддържат митингите. Около Орлов мост към този момент се приказва за " Улица на тиквите ". " Тиквата " е прякорът на премиера Бойко Борисов, разяснява изданието. Той е зложелател номер едно и съществена цел на митингите. Името му е синоним за цялата политическа система, за ендемична корупция, за неправда, за подкопаване на демокрацията, за липса на бистрота, за корист с власт, шуробаджанащина и заличаване на околната среда, четем още в немското списание.
Рокадите в кабинета няма да оказват помощ на Борисов, само че той няма да си тръгне и елементарно. Борисов има съдружници, счита Der Spiegel. Неговата партия ГЕРБ е почитан член на фракцията на ЕНП в Европейския парламент. Член на ЕНП е и Християндемократическият съюз на Ангела Меркел. " Госпожо Меркел, не се ли срамувате от този подкупен вид? ", гласи афиш на немски език, повдигнат по време на митингите.
При ръководството на Борисов държавният уред, правораздаването и ръководена от олигарси стопанска система се сраснаха в симбиоза, пишат още от немската медия. Правната система е самостоятелна единствено официално, а за разделяне на управляващите въобще не може да се приказва. Олигарси ръководят медии и са награждавани с държавни поръчки за своята преданост.
Борисов няма да си отиде елементарно
Борисов заобикаля провокациите, що се отнася до външната политика. Той показва себе си и ГЕРБ като проевропейска мощ и е предан към европейската политика. Освен това българският министър председател има славата на майтапчия и чаровник. Когато канцлерката Меркел дойде в София, я посреща с букет в цветовете на българския трикольор. Когато немският ХДС чества рожден ден, Борисов насочва поздрави в Туитър, започвайки видеото на немски език със мощен славянски акцент.
Ще съумеят ли митингите, пита в резюме Der Spiegel. Политологът Даниел Стефанов е песимистичен: " Има огромна сила, огромен блян за смяна ", само че липсва политическо управление, което да сложи ясни претенции. Българите не желаят Борисов повече, споделя Стефанов, само че не имат вяра и на никоя друга политическа мощ, че може да реформира системата в действителност. Германското издание отбелязва и, че колкото и да е парадоксално, в допитванията ГЕРБ към момента е водеща политическа мощ. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР