Бойка Николас е родена в София. Магистър по испаноамериканска литература.

...
Бойка Николас е родена в София. Магистър по испаноамериканска литература.
Коментари Харесай

Хора се хвърлят от балконите! Писателката Бойка Николас пред БЛИЦ за ада в Испания

Бойка Николас е родена в София. Магистър по испаноамериканска литература. Писателката, работила като учител в Народен университет на столицата на Никарагуа-Манагуа.

От двадесет години живее в Испания. Нейната книга „ Методът БОП – Благодаря, Обичам, Прощавам “, издадена на испански, британски, съветски и български е спечелила забележителна известност. Авторка е още на: „ Проклятие или Господ има други проекти за теб “ и „ Обичам се “, - с награди на интернационалните състезания. Присъства в антологията „ Българското слово на литературния глобус “.

Омъжена е за Пламен Пенев, бизнесмен, музикант и член на Съюза на Артистите в Испания, който среща, до момента в който той е свирил на една улица в Мадрид. Има щерка Паулина. Синът й Виктор, на 15 години, играе във втория състав на футболния тим „ Виля реал “.

Ето какво споделя тя пред БЛИЦ за страшната покруса в Испания поради коронавирусната пандемията:

- Как сте госпожо Николас? Как е Испания? Стотици умират на денонощие. Трагедията е огромна...
-Затворени сме от двадесет дни. Много е мъчно. В Мадрид, Барцелона и други огромни градове е пъкъл. Хората са уплашени. Много. Стотици фамилии имат близки в интензивните отделения и не знаят какво ще стане. Спортната площадка в Мадрид е превърната полева болница.

Най-големият в Европа СПА комплекс със морска вода „ Марина доор “, който от основаването си преди десетилетия не е спирал да посреща посетители даже за ден, в този момент не работи и е приютил инфектирани от ковид. Църквите също са затворени и по този начин ще останат и по великденските празници.



- Винят ли испанците някой, за това, което им се случва?
- Те знаят, че всичко е артикул на политическа игра сред великите сили. Аз пък считам, че това е биологична война, обвързвана с господството на новите технологии.

- Вярват ли испанците на страната си?
- Вярват абсолютно. Дисциплинирани са и това е реципрочно, тъй като държавното управление ще даде на хората, които нямат никаква работа и никакви приходи 421 евро. Другите, които имат трудови контракти, краткотрайно ще ги прекратят и ще получават 70 на 100 от заплатите си. Шест месеца няма да се заплащат: ток, вода и наеми.

И още нещо, което персонално аз не утвърждавам, е това, че някои хора който противозаконни се е настанили в непознато жилище, окупирали са го, не могат в този момент да бъдат изгонени. Делата против тях стопират и никой не може да ги изкара от парцела си.

- Перефразирам заглавието на една ваша книга: По други проекти ли има Господ за нас?
- Да. Господ в действителност има други проекти за нас. Нека всеки се опита да трансформира тази рецесия в нова опция. Да огледа в себе си, да поприказва с околните си. Ето че най-сетне планетата ще си поеме въздух.

Делфините, които се умираха, задушени с найлонови пликчета в устите, към този момент си отдъхват. Живея на 500 метра от морето в „ Коста де асар “. Там към този момент се вижда, че рибите се доближават по-близо до брега. Приятели от Мадрид ми споделят, че за първи път виждат звездите. Небето над тях е синьо, а не както преди сиво.



- Вие няколко пъти сте започвали живота си от нула. Сега това ще се случи и на други. Какво бихте ги посъветвали?
- През 2008 година, по време на рецесията, се занимавахме с недвижими парцели и се разорихме. Сега е доста значимо а всички да оцелеем освен физически, само че и душевен. Защото душeвността на доста хора, затворени в жилищата си, не устоя.

Изпадат в страхотна меланхолия. Това е обяснимо, откакто в Мадрид роднините им умират. Тези дни интензивно се изкупуват сънотворни и депресанти. Има случаи на хора, които се хвърлят от балконите си. Според един всекидневен математически разбор, действително инфектираните в Испания са осем милиона.

- Твърде отчайващо...
- Така е, само че постоянно има излаз. Сега тук има доста работа в селското стопанство. Местните обаче, вземат помощи и няма да отидат там. Ще дойдат хора от Източна Европа. Това е късмет и за българите. Икономически хората ще оправят.

Ще се научат да бъдат по - спестовни. Да заделят средства и не харчат за нелепости. Когато се разорихме, прочетох доста книги и станах финансово грамотна. Разбрах в какво би трябвало да влагам парите си и в какво не.

Научих се, че не е нужно да избиваш комплексите си като се возиш на първокласна кола, която си купил на заем. Когато си добре, отделяй 20 % от приходите за неприятни дни. Да си квалифициран. Иначе, все има излаз. Когато си жив и здрав носиш вярата и постоянно можеш да продължиш.



- По-добри ли станаха хората в тази тежка обстановка?
- Да. Виждаме добрина, взаимност. Санитари медицински сестри, които не са доста добре платени, работят безрезервно, на благосклонност. Магазините са цялостни с храни и това се дължи на хората, които го вършат.

Аз постоянно пиша за благодарността, като главният от седемте ключа, за да бъде добре човек. Сега я виждаме на всички места.

- Значи вашият способ: „ Благодарност, любов, прощавам “ продължава ли да е в действие и в днешно време?
- Напълно. Когато сме признателни вибрацията ни е висока и няма по какъв начин да се разболеем. Трябва да благодарим за всичко: вселената, въздуха, слънцето... На тези, които са ни дали живот, които ни лекуват. Дори на проблемите си. Защото те са най-хубавият ни преподавател.



- По друг ли ще стане света, след претърпяното?
- Да. Хората ще бъдат по-малко арогантни и ще знаят, че в всеки миг може да им се наруши комфорта. Необходимо е всеки ден да споделяме на обичаните си хора, че ги обичаме. Да си прощаваме.

Когато бях на 10 години, татко ми отиде на лов и не го видях повече. Не можах да го целуна. Тогава разбрах, че не е редно да бъдеш скаран с околните си хора. И не би трябвало да пестиш любовта си към тях. Мои другари испанци за дни изгубиха всичко.

Някои живота си. Коронавирусът умори маркиз Фалки, мъжът на Изабел Пресли, някогашната жена на Хулио Иглесияс, както и предходния президент на „ Реал “-Мадрид. Вирусът не избира.

- Чувства ли се Испания изоставена от Европейски Съюз.
- Има нещо токова. Националните ползи с е оказаха преди всичко. Всеки намерения по какъв начин да опази себе си и страната си. Смятам, че от тук нататък единството, даже съществуването на Европейския съюз са сложени под въпрос. А може и задачата на конспирацията, в случай че я има, да е тъкмо такава.

Интервю на Исак Гозес
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР